duminicã, 14 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Guvernul a decis restituirea pensiilor tăiate neconstituțional în 2022

  de - | 15 februarie 2023, 8:33 PM | Naţional

  0

  imagine cu rol ilustrativ

  Guvernul a aprobat în ședința de miercuri restituirea contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate (CASS) reținute în 2022 pentru pensiile de peste 4.000 de lei. Anunțul a fost făcut la sfârșitul ședinței de Guvern de miercuri de purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, informează Mediafax.

  „Guvernul a realizat ordonanța de urgență pentru a restitui contribuțiile de asigurări sociale de sănătate reținute pentru pensiile ce depășeșsc 4.000 de lei. Este vorba de o restituire din oficiu pentru sumele reținute în cursul anului 2022”, a declarat Cărbunaru.

  Conform acestuia, procesul de restituire va avea loc într-un interval asemănător cu cel în care a avut loc reținerea acestor sume, respectiv într-un an.

  „Actul normativ stabilește modul de restituire a sumelor reținute în temeiul OUG nr. 130/2021, cu titlul de contribuții de asigurări sociale de sănătate, persoanelor cu pensii de peste 4.000 de lei, de către casele teritoriale de pensii sau, după caz, de casele de pensii sectoriale, respectiv entitățile care plătesc venituri din pensii. Executivul pune în acord cadrul legal cu prevederile declarate neconstituționale din OUG nr. 130/2021, prin Decizia Curții Constituționale nr. 650 din 15 decembrie 2022”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

  Pensiile vor fi restituite în tranșe

  Conform acestuia, sumele reținute se restituie în tranșe lunare în perioada 1 martie 2023 – 28 februarie 2024, după recalcularea venitului impozabil lunar corespunzător lunilor pentru care se efectuează restituirea.

  Procedura de plată eșalonată se aplică și în ceea ce privește plata sumelor prevăzute prin hotărârile judecătorești devenite executorii în perioada 28.12.2022-1.03.2023. Dispozițiile se aplică în mod corespunzător și sumelor reținute din pensiile private și din pensiile facultative, pentru partea care depășește suma de 4.000 de lei.

  În ce situații nu se restituie pensiile

  „Prin excepție, sumele reținute din veniturile din pensii cu titlu de contribuții de asigurări sociale de sănătate, de la data de 1.01.2022 până la 27.12.2022 inclusiv, nu se restituie persoanelor ale căror drepturi de pensie au fost stabilite și indexate cu aplicarea art. 60 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările și completările ulterioare, respectiv persoanelor ale căror drepturi de pensie de serviciu au fost stabilite în baza legilor cu caracter special, care au intra sub incidența OUG nr. 59/2017 privind modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu și cărora, în urma reținerii acestor sume, nu le-au fost diminuate cuantumurile nete ale pensiei aflate în plată în anul 2022”, a mai transmis Guvernul.

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.