miercuri, 4 octombrie, 2023

Special Arad Logo

  Cu cât cresc salariile profesorilor, ca urmare a ordonanței adoptată de Guvern. Măsurile sunt aplicate de la 1 iunie

  de Special Arad | 2 iunie 2023, 8:28 AM | Administraţie | Naţional | Știri Arad

  0

  Ministrul educaţiei, Ligia Deca, a exemplificat care vor fi salariile nete pentru cadrele didactice, după ce Guvernul a adoptat joi OUG care prevede majorări salariale pentru personalul din învăţământ. În cazul unui profesor cu studii superioare de lungă durată, grad didactic definitiv, cu experienţă între 5 şi 10 ani, salariul va creşte de la 2.713 lei la 3.365 de lei net, a spus ministrul, conform News.ro.
  Deca a declarat că un profesor debutant ar urma să câştige aproximativ 3.000 de lei net, după adoptarea ordonanţei. „Dacă ne referim la bază, deci fără creşterile legate de dirigenţie, învăţământ special, un profesor cu studii superioare debutant are acum, fără niciun fel de alt spor, 2.376 pe net şi ar ajunge la 2.956 tot pe net.

  Un profesor cu studii superioare de lungă durată, grad didactic definitiv cu experienţă între 5 şi 10 ani, de la salariul actual fără niciun fel de spor, 2.713, va primi 3.365 net. Asta înseamnă de la 4.678 la 5.802 pe brut. Iar un profesor cu studii superioare, grad didactic 1, peste 25 de ani vechime, va trece de la 3.985, din nou fără niciun spor, fără nicio creştere, fără gradaţie, la 4.707 net”, a explicat Ligia Deca.
  Ea a completat apoi că, în cele mai multe cazuri, sporurile se aplică. „De exemplu, sporul de dirigenţie se aplică la 70% din personalul didactic şi venitul este mai mare, mulţi profesori au şi plata cu ora. Dacă este să vorbim pe venituri, deja este o altă conversaţie.”
  Joi, Executivul a adoptat ordonanța de urgență care prevede creşterea salariilor profesorilor cu 1.000 lei brut lunar, un avans din creşterea pe viitoarea grilă, care se va regăsi in noua lege de salarizare, aplicabilă de la 1 ianuarie 2024. De asemenea, cadrele didactice auxiliare vor avea o majorare tot de 1.000 de lei, iar pentru personalul nedidactic din învăţământ, creşterea salarială va fi de 400 de lei brut lunar.

  Măsurile incluse în ordonanţa de urgenţă sunt aplicate de la 1 iunie.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.