Grecia atenționează turiștii cu privire la meduzele mov

  de - | 5 June 2022, 10:29 AM | Internaţional

  0

  (foto: wallpaperflare.com)

  Un avertisment vine de la specialiştii în biodiversitate din Grecia, unde foarte mulţi români merg în vacanţă în fiecare vară.

  S-ar putea întâlni în apele mării şi în sezonul acesta cu o specie de meduze de culoare mov, care are înţepături foarte dureroase şi provoacă disconfort de durată. Colonii mari s-au dezvoltat în Mediterana şi meduzele toxice au fost semnalate deja şi în mările Ionică şi Egee, potrivit Radio România Actualități.

  Meduza mov poate fi recunoscută după cele patru tentacule principale și altele opt mai lungi și mai subțiri, și după o pălărie punctată, dar și un interior violet, în timp ce are un diametru de regulă între șase și 10 centimetri. Când este tânără, culoarea ei este portocaliu-maro, iar la maturitate culoarea devine violet intens.

  Recomandarea medicilor:

  Medicii recomandă, în cazul în care ați intrat în contact cu o meduză mov, să ieșiți imediat din apă.

  Dacă pe piele există urme de tentacule, îndepărtați-le cu un obiect rigid, de exemplu un card, și nu direct cu mâna.

  Curățați zona afectată cu apă sărată și, pe cât posibil, amestecată cu bicarbonat de sodiu sau ser fiziologic, niciodată cu apă proaspătă sau frecare deoarece poate favoriza eliberarea de mai multe toxine.

  Nu aplicați amoniac, oțet, spirt și nu le scoateți din apă pe malul mării.

  În anumite cazuri, mai sensibile și la copii sau un șoc alergic, persoana afectată poate prezenta aspecte precum tahicardie, dureri de cap, stare de vomă, hipotensiune și dificultăți de respirații și de aceea se recomandă să solicitați cât mai repede posibil asistență sanitară.

  Sursa: Radio România Actualități

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.