joi, 25 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Grațierea și amnistia în Codul penal. Ce conțin proiectele lansate de Ministerul Justiției. Reacții

    de Special Arad | 18 ianuarie 2017, 1:19 PM | Naţional

    0

    Se grațiază pedepsele de până la cinci ani, abuzul în serviciu va fi incriminat dacă există un prejudiciu de peste 200.000 de lei, iar denunțurile vor fi valabile până la șase luni de la comiterea faptelor.Ministrul justiției, Florin Iordache, a anunțat miercuri că a pus în dezbatere publică două proiecte de acte normative, dintre care unul referitor la o lege a grațierii, iar celălalt având drept scop o armonizare a legislației cu deciziile CCR și cu o directivă europeană.Procurorul general: „Proiectul este penibil”Augustin Lazăr, procurorul general al României, a declarat că „voința legiuitorului a fost foarte clară atunci când a incriminat acele fapte”.

    „Dacă s-au început niște cauze, ele trebuie să meargă la instanțe. Dacă sunt pe rolul instanței, să avem încredere în judecători”, a precizat el.

    Procurorul general a îndemnat românii să aibă încredere în Justiției.

    „Din păcate, după cum am văzut că se dramatizează pe multe posturi de televiziune, spectacolul medie e ceva, dar justiția e ceva serios. Judecătorii și procurorii se gândesc că, la fel cum răspund cei care au încălcat legea, și ei pot să răspundă. Acest lucru nu l-am auzit în discuțiile care se poartă la posturile de televiziune”, a subliniat el.

    Augustin Lazăr nu a dorit să comenteze afirmațiile făcute de Sebastian Ghiță.

    „Nici nu este foarte clar dacă este așa, am văzut și alte variante în care anumite montaje au fost făcute pentru a servi unei emoții colective care se produce în aceste zile, din păcate, în România pentru a susține acest proiect de lege penibil, care este susținut de o emoție colectivă. Este clar că este generată (emoția colectivă, n.r.). Ideea generală este că nu poți avea încredere în magistrați, că din acest motiv trebuie să venim cu un act de clemență, să corectăm noi ce fac magistrații. Este fals. Magistrații instanțelor sunt oameni serioși, noi trebuie să avem încredere în Justiție. Este o justiție europeană și se va vedea la sfârșitul fiecărui dosar dacă există vinovăție sau nu. Există oameni condamnați, există oameni achitați definitiv.

    Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a declarat, marţi, că decizia unei legi a graţierii trebuie să aparţină Guvernului şi că, în opinia sa, aministia nu trebuie avută în vedere, dar graţierea da, cu „eliminarea faptelor de corupţie şi a faptelor grave împotriva persoanei”.

    Și procurorul șef DNA este împotrivă

    Laura Codruţa Kovesi susţine că modificările la Codul Penal nu trebuie făcute netransparent, pe ascuns şi prin Ordonanţă de Urgenţă.

    „De ce trebuie făcute aceste modificări la Codul Penal în mod netransparent prin ordonanță de urgență? De ce nu s-a comunicat?”, s-a întrebat șefa DNA, adăugând că nu a purtat discuţii cu preşedintele Klaus Iohannis, dar a avut un dialog cu ministrul de resort, Florin Iordache: ”Nu am avut o discuție pe acest subiect cu președintele. Am avut o discuție cu ministrul Justiției, ocazie cu care domnul ministru a promis că orice modificare se va face va fi discutată în sistem. Văd că și-a încălcat această promisiune. Mă așteptam”.

    ”Să vedem în ce sens se clarifică. Practica este unitară și este foarte clară și decizia CCR. Nu văd ce ar putea fi clarificat. Mă îndoiesc că este de bună credință (ministrul Justiției, Florin Iordache – n.r.). Dacă este o clarificare de ce se lucrează în secret, de ce se lucrează noaptea? De ce nu este o procedură transparentă?”, a continuat Kovesi, la Europa FM.

    Surs: digi24.ro

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    0 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.