Glad Varga, acuzat că a „măcelărit” legea spațiilor verzi. Acesta dă vina pe o eroare de redactare

  de Raluca Medeleanu | 21 octombrie 2020, 10:38 AM | Politikos | Recomandările editorilor

  2

  Modificările aduse asupra legii care vizează spațiile verzi urbane au stârnit mari controverse pe Facebook, iar deputatul Glad Varga (PNL Arad) se află în lumina reflectoarelor, întrucât este cel care a adus amendamentele, deși acesta susține că e vorba de o regretabilă eroare de redactare.

  Vorbim de proiectul de lege ce modifică Legea 24/2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor, proiect la care se lucrează de mai bine de 5 ani și prin care se încerca o mai bună protejare a naturii. În ședința Camerei Deputaților însă, proiectul de lege a fost votat într-o formă finală modificată, iar cel care a propus inserarea a două amendamente prin care se vor permite construcția de clădiri pe spațiile verzi proprietate privată a fost Glad Varga.


  (stenogramă din ședința din 13.10.2020, link catre întreaga discuție AICI)

  O lege care, în forma actuală, va putea schingiui spațiile verzi din toată țara

  Asociația Peisagiștilor din România (ASOP), care a contribuit în acești 5 ani la întocmirea proiectului de lege în cauză a reactionat dur, solicitând presedintelui Iohannis să nu promulge legea „deoarece în textul formei trimise spre promulgare s-au strecurat grave erori materiale, iar unele dintre acestea fac ca prevederi ale legii să fie neaplicabile”.

  La Arad, cel care a adus în atenție subiectul este fostul candidat la Primăria Arad, Sebastian Bulumac.

  „Din proiectul legislativ au dispărut pasaje importante și au fost aduse de către Glad Varga amendamente nocive care vor permite construcții în parcuri și se va putea schimba încadrarea urbanistică pentru spații verzi care au intrat în proprietatea persoanelor fizice și juridice anterior publicării legii (retrocedare) și relocarea acestora în altă zonă a orașului (ex. Parcul Bordei din București) în contradicție cu restul prevederilor cuprinse în textul legii care clarifică fără echivoc aceste aspecte. O altă modificare nocivă este că “parcul istoric sau grădina istorică” precum și “scuarul sau parcul de buzunar” nu se mai găsesc în categoria spațiilor verzi, dispărând între comisii și plen, deci teoretic nu mai beneficiază de protecție. De exemplu, Parcul Cișmigiu este parc istoric, la fel și Herăstrăul. De asemenea Parcul Eminescu din Arad este considerat un parc istoric.
  Legea este dezbătută în plenul Camerei Deputaților (13.10.2020) și deputatul Glad Varga introduce în plenul camerei cele 2 amendamente discutate și considerate inacceptabile de grupul de lucru din Camera Deputatilor și respinse/ retrase ulterior în Raportul Comun al Comisiei pentru administrație publică și amenajarea teritoriului, Comisiei juridice, Comisiei pentru mediu și echilibru ecologic din Camera Deputaților (…)În acest moment legea este trimisă spre promulgare președintelui Klaus Iohannis, singurul care mai poate face ceva în acest moment”, a scris Bulumac pe pagina sa de Facebook.

  Postarea sa nu a trecut neobservată de Glad Varga, care a ținut să se disculpe, dând vina pe o greșeală de redactare.

  „Astea sunt amendamentele, dar era trecut greșit articolul. Trebuiau trecute excepțiile prevăzute la articolul 4. Inclusiv parcurile. Se poate schimba destinația pentru terenurile care nu îndeplinesc condițiile respective”, a comentat Varga la postarea menționată.

  Cu toate acestea, proiectul de lege a trecut de vot, sub această formă, toate partidele din Camera Deputaților votând „pentru”, cu excepția partidului USR care s-a abținut de la vot.

  Iohannis – factorul decisiv – îndemnat de Glad Varga să trimită înapoi la reexaminare legea

  Deputatul Glad Varga a ținut să aducă precizări referitoare la acest subiect, postând următoarea declarație pe pagina sa de Facebook:

  „Doresc să fac câteva precizări legate de amendamentele pe care le-am adus Legii nr.24/2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor.
  Nu am nicio legătură cu modificările aduse articolului 4, care au fost făcute de alţi colegi parlamentari şi au constat în redenumirea unor spaţii verzi şi scoaterea implicită din textul legii a termenilor “parc istoric sau grădină istorică” şi “scuar sau parc de buzunar”.
  Amendamentele pe care le-am depus eu şi care au fost adoptate se referă la terenurile care nu îndeplinesc criteriile de spaţiu verde, aşa cum sunt prevăzute de legea în vigoare şi la menţinerea unui articol existent tocmai pentru a evita un dezechilibru legislativ major având drept efect pe de-o parte încălcarea dreptului constituţional la proprietate private şi pe de altă parte o nouă serie de procese în instanţă, cu costuri enorme pentru plata despăgubirilor acordate proprietarilor afectaţi.
  În acest context, pentru a clarifica lucrurile şi a demonta această minciună rostogolită în spaţiul public, voi adresa Excelenţei sale, domnului Preşedinte Klaus Iohannis rugămintea de a transmite spre reexaminare această lege, astfel încât să fie supusă unei noi dezbateri, care să asigure transparenţă şi consens în legătură cu aceste aspecte”, a scris Varga.

  Așadar, Varga se declară pe aceeași poziție cu ASOP, tocmai asociația care i-a contestat amendamentele.

  Rămâne de văzut dacă președintele țării va da curs rugăminții, sau dacă proiectul va deveni lege în formatul actual, dând liber măcelului spațiilor verzi.

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  5 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.