duminicã, 14 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Ghidul cu informații – și interdicții – privind Evaluarea Națională 2023

  de Special Arad | 20 iunie 2023, 7:47 PM | Educaţie

  0

  Ministerul Educației a publicat un „ghid cu informații privind Evaluarea Națională 2023”, care conține o listă lungă de interdicții, dar și sfaturi. Mâine, 21 iunie, elevii de clasa a VIII-a dau proba scrisă la Matematică.

  Capitolele ghidului sunt următoarele:

  •  CÂND ÎNCEPE ȘI CÂT DUREAZĂ EXAMENUL?

  •  CARE SUNT PAȘII CE TREBUIE URMAȚI, ODATĂ AFLAȚI ÎN SALA DE EXAMEN?

  •  CE MĂSURI SPECIFICE DE EGALIZARE A ȘANSELOR AU FOST LUATE?

  •  ESTE PERMIS ACCESUL ÎN SALA DE EXAMEN CU OBIECTE PERSONALE?

  •  ESTE PERMISĂ COMUNICAREA ÎNTRE CANDIDAȚI PE PARCURSUL EXAMENULUI?

  •  SE POT PREDA LUCRĂRILE ÎNAINTEA EXPRIRĂRII TERMENULUI ALOCAT PENTRU EXAMEN?

  •  CUM SE COMUNICĂ REZULTATELE? SE POT CONTESTA REZULTATELE? REZULTATUL CONTESTAȚIEI AFECTEAZĂ NOTA OBȚINUTĂ INIȚIAL?

  Potrivit documentului, se interzice candidaţilor să intre în sală cu orice tip de materiale ajutătoare: manuale, dicţionare, notiţe, însemnări, cărţi, ciorne, rezumate, culegeri etc., care pot fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi cu telefoane mobile şi cu orice instrument electronic de calcul, de stocare de informaţii sau de comunicare.

  În plus, elevii nu au voie să să introducă în sala de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi altele asemenea, candidaţii având obligaţia de a lăsa obiectele menţionate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia din unitatea de învăţământ/centrul de examen în acest scop. Candidaţii care refuză depozitarea obiectelor în sala stabilită de comisie în acest scop nu sunt primiţi în examen.

  Nerespectarea dispoziţiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea elevului din sală, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu, şi la notarea cu 1 (unu) a lucrării elevului eliminat.

  Evident, elevii nu au voie să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

  Candidaţii eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă primesc nota 1 (unu) pe lucrarea scrisă.

  La final, Ministerul Educației oferă și sfaturi pentru elevi în ziua examenului, ca de exemplu „Asigură-te că ai la tine: actul de identitate, stilou/pix de culoare albastră, creion, gumă de şters, riglă, eventual apă și şerveţele” sau „În situaţia în care constataţi că există riscul de a depăşi durata de timp alocată subiectului la care lucrezi, este preferabil să închei fraza şi să continui cu un alt subiect”.

  Surse: edu.ro, Libertatea

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.