joi, 25 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    George Țucudean, ultimul arădean sub tricolor! România – Turcia – ora 20.15

    de Lucian Dănilă | 9 noiembrie 2017, 3:09 PM | Sport

    0

    Aradul a dat de-a lungul istoriei mulți jucători echipei naționale de fotbal a României. Numărul lor este de 33, ultimul fiind George Țucudean, fostul atacant al echipei UTA, campion en titre al României cu Viitorul Constanța. George a debutat în tricoul galben al naționalei la partida cu Danemarca, atunci când a avut un rol important la golul egalizator al lui Ciprian Deac.

    Cel mai reprezentativ jucător arădean care a evoluat sub tricolor sunt Marcel Coraș, 36 de selecții, 6 goluri, majoritatea dintre ele ca jucător al echipei Sportul Studențesc. Coraș a fost unul dintre cei mai buni jucători români la Euro 84, atunci când a marcat în poarta celebrului Harald Schumacher în meciul pierdut în fața Republicii Federale germania cu scorul de 1-2. După Coraș urmează Flavius Domide, selecționat în lotul deplasat la Mondialul din Mexic 1970, fără a juca însă. Domide, de două ori campion cu UTA, a evoluat de 18 ori sub tricolor și a marcat 3 goluri.

    Iosif Petschovski, simbolul clubului UTA, cel mai bun fotbalist din istoria clubului arădean, nu s-a născut în Arad, dar a trăit și a murit aici. Petschovski s-a născut la Timișoara. Într-o perioadă în care meciurile internaționale erau mult mai rare, Petschovski a adunat 32 de selecții în tricoul naționalei pentru care a marcat 11 goluri. Mai mult, „Csala” a jucat și trei meciuri pentru Ungaria sub numele de Pereny.

    Zoltan Farmati este un alt fotbalist de legendă al Aradului. Născut la Șimpleul Silvaniei, Farmati și-a trăit viața și cariera la Arad unde a devenit de patru ori campion național cu UTA. A jucat 21 de meciuri în tricoul echipei naționale pentru care nu a marcat niciodată.

    Deși numărul de jucători arădeni la echipa națională este destul de mare, cei mai mulți dintre ei nu au depășit cifra de zece (10) selecții. Spre exemplu, nume grele ale echipei UTA care a eliminat pe feyenoord, ca Ladislau Broșovski, cu 4 selecții, sau Mircea Petescu, cu cinci selecții, nu prea erau convocați.

    Helmut Duckadam este legendarul portar care a apărat patru penalty-uri în acea seară magică de la Sevilla, din 1986. Deși a câștigat Cupa Campionilor Europeni cu Steaua, Duckadam nu și-a găsit locul în echipa națională. Portarul născut la Semlac a apărat doar de două ori buturile României. „Eroul de la Sevilla” a avut și ghinionul de a suferi acea operație la mână imediat după finala de la Sevilla, iar după această problemă s-a retras din fotbalul de performanță.

    În anii 80, alți doi arădeni au evoluat sub tricolor. Roger Bogdan, arădeanul care evolua fundaș stânga pentru Corvinul lui Lucescu a prins zece selecții, iar Mihai Țârlea a jucat două meciuri, marcând un gol contra Greciei, scor 2-2. Țârlea a evoluat la națională în perioada în care juca pentru Sportul Studențesc.

    După Revoluție, puțini jucători arădeni au ajuns sub tricolor. Printre ei se numără Marius Cheregi, dar în perioada în care juca la Dinamo, Dorel Mutică, născut la Motru, dar consacrat la UTA, care a îmbrăcat de trei ori tricoul naționalei dar în perioada în care a evoluat la Steaua sau Rapid.

    Adi Ungur, golgeterul echipei UTA la începutul anilor 90, a jucat un meci contra Coreei de Sud. El a ratat convocarea pentru World Cup 94, fiind ales Marian Ivan de la FC Brașov.

    După anul 2000 am mai avut trei arădeni la națională: Claudiu Drăgan, Cristian Panin și George Țucudean. Toți trei au fost campioni ai României. Drăgan de trei ori cu Dinamo, Panin de trei ori cu CFR Cluj, iar Țucudean a fost campion cu Steaua și actualmente cu Viitorul. Drăgan a jucat un singur meci la echipa națională. S-a întâmplat în 2004 când România a pierdut cu 2-3 meciul cu Grecia, echipa lui Otto Rehhagel care avea peste câteva luni să devină campioana Europei. Drăgan a și marcat atunci golul de 2-2. Cristi Panin a evoluat în douăp partide, ambele oficiale.

    Un alt nume lăsat intenționat mai la urmă este Marius Țucudean. Tatăl lui George a fost unul dintre cei mai buni jucători ai Aradului la începutul anilor 90 fiind convocat la un turneu de pregătire cu naționala în care străluceau Hagi, Popescu, Răducioiu, Ilie Dumitrescu sau Dan Petrescu. Din păcate pentru el și pentru fotbalul arădean, în 1995, Marius a renunțat la fotbal din cauza unei afecțiuni cardiace.

    Acum este rândul lui George. Anunțat ca rezervă pentru amicalul din această seară cu Turcia, arădeanul crescut la Atletico și consacrat la UTA, apoi la Dinamo, Standard, Charlton sau Steaua ar putea fi folosit pe parcursul meciului contra selecționatei pregătite de Mircea Lucescu. George Țucudean se află în cea mai bună perioadă a carierei. După ce a cucerit în vară titlul cu Viitorul, în acest sezon este golgeterul echipei cu 8 reușite, la fel ca și Batin de la Chiajna, sau Gustavo de la Craiova. Doar Harleem Gnohere îl depășește în clasamentul golgeterilor, acesta având 10 goluri.

    Partida dintre România și Turcia va începe la ora 20.15.

    Lotul României:

    Portari: Ciprian Tătăruşanu (Nantes, 48/0), Costel Pantilimon (Deportivo La Coruna, 25/0), Bogdan Lobonţ (AS Roma, 85/0), Florin Niţă (FCSB, 0/0)

    Fundaşi: Mihai Bălaşa (FCSB, 1/0), Cosmin Moţi (Ludogorets, 11/0), Vlad Chiricheş (Napoli, 51/0), Dragoş Grigore (Al-Sailiya, 30/0), Cristian Săpunaru (Kayserispor, 22/0), Alin Toşca  (Real Betis, 9/0), Nicuşor Bancu (CSU Craiova, 1/0), Cristian Ganea (FC Viitorul, 4/0)

    Mijlocaşi: Sergiu Hanca (Dinamo, 3/0), Răzvan Marin (Standard Liege, 9/1), Eric Bicfalvi (FC Ural, 4/0), Mihai Pintilii (FCSB, 38/1), Ovidiu Hoban (CFR Cluj, 29/1), Nicolae Stanciu (Anderlecht, 17/6), Alexandru Chipciu (Anderlecht, 31/4), Gheorghe Grozav (Karabukspor, 16/3), Gabriel Torje (Karabukspor, 54/11), Ciprian Deac (CFR Cluj, 12/1), Alexandru Băluţă (CSU Craiova, 4/1), Florin Tănase (FCSB, 2/0), Constantin Budescu (FCSB, 6/4)

    Atacanţi: Florin Andone (Deportivo La Coruna, 19/1), Claudiu Keşeru (Ludogorets, 20/6), Bogdan Stancu (Bursaspor, 52/14), Denis Alibec (FCSB, 7/1), George Ţucudean (FC Viitorul, 1/0)

    Naţionala României joacă, în luna noiembrie, două partide de pregătire în compania Turciei (9 noiembrie, la Cluj) şi Olandei (14 noiembrie, Arena Naţională). Amicalul cu Turcia de pe „Dr. Constantin Rădulescu” este programat la ora 20:15, iar cel cu Olanda de la 21:00.

    PS: Dacă am uitat pe cineva vom completa.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    6 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.