vineri, 8 decembrie, 2023

Special Arad Logo

  Garda de Mediu a făcut prăpăd la firmele care poluau Crișul Alb în zona Sebiș. Rezultatele anchetei sunt înfiorătore, iar amenzile pe măsură

  de Mihai Todoca | 29 mai 2019, 9:48 AM | Știri Arad | Topic special

  10

  Dacă săptămâna trecută nu știam să vă spunem foarte multe despre ce o să găsim în urma controlului Gărzii de Mediu și IPJ asupra firmelor care deversau în mod ilegal dejecțiile propriilor fabrici în râul Crișul Alb, azi, cu subiect și predicat, vă dezvăluim grozăvia. Comisarii Gărzii de Mediu, recunoaștem că i-am acuzat prea repede că tărăgănează concluziile anchetei (ne facem mea culpa din cauza lipsei de comunicare, așa cum, la rândul ei, instituția a făcut-o față de noi), au „tras cu tunul” în făptași deoarece ceea ce s-a găsit acolo… întrece până și așteptările noastre. Nu vom lungi foarte mult textul articolului deoarece considerăm că primează informațiile primite de la Garda de Mediu, dar și măsurile și sancțiunile stabilite de aceasta (care nu sunt puține și nu sunt nici „blajine”).


  Firma A&A Vesa

  A depășit „doar” doi indicatori la rezultatele probelor de laborator (cel de MTS și de amoniu), dar a „pleznit-o” cu cantitatea permisă de crom, dat fiind faptul că deversarea se face pe o arie protejată, maximul admis este de 100mg/kg, iar rezultatul probelor a fost de… 1030mg/kg. De 10 ori mai mare decât limita permisă. În cauză, măsurile dispuse de Garda de Mediu au fost:

  -Determinările fizico-chimice obligatoriu de efectuat conform autorizației de mediu, se vor efectua cu laboratoare acreditate RENAR pentru ficeare indicatr obligatoriu de monitorizat. Măsură permanentă.

  -Toate probele prelevate pentru efectuarea de determinări fizico-chimice conform cap. III din autorizația de mediu vor fi prelevate de personal acreditat pentru prelevare și transport probe sau de către personalul laboratorului care efectuează determinările fizico-chimice. Măsură permanentă.

  – Se vor notifica AN Apele Române – ABA Crișuri Oradea și APM Arad, privind modificare soluției de evacuare a apelor provenite din stația de epurare a societății, din râul Crișul Alb în canalizarea menajeră Buteni conform prevederilor legii  nr.241/2006, republicată 2015, art 31, alin 14. Termen: 30.06.2019.

  – Se vor face demersurile legate privind racordarea la canalizarea menajeră Buteni, prin solicitarea si obtinerea avizului de gospodarirea apelor si a actului de reglementare de mediu, pentru avizarea si executarea lucrarilor de racordare. Termen: 30 de zile de la data emiterii autorizatiei de mediu pentru Sistemul de colectare ape uzate si statia de epurare Buteni.

  – Dupa obtinerea tuturor actelor de reglementare necesare, se vor realiza lucrarile de racordare a statiei de epurare a societatii la canalizarea menajera Buteni si de dezafectare a conductei existente. Termen: 60 de zile de la data obtinerii tuturor avizelor. – -Se vor transmite la GNM — CI Arad rezultatele masurilor impuse (masurile 1, 2 si 3) la termenele impuse. Măsură permanentă.

  Sanctiuni : Se sanctioneaza SC A&A VESA SRL, cu amenda contraventionala in valoare de 50000 lei, pentru deversarea in apele de suprafata sau subterane de ape uzate, de awe care contin substante periculoase in raul Crisul Mb, conform OUG 195/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, art 96, alin (3), pf 15. De asemenea in baza notei de constatare intocmita de catre comisarii GNM CJ Arad, IPJ Arad a deschis un dosar de cercetare penala.


  Eco Sistem Grup

  Trecem la ocupanta locului II care, la fel, a depășit valorile acceptate la „doar” 4 indicatori (CCOCr, Sulfați, Amoniu și Crom Total), dar la probele de sol preluate de la Stația de Epurare Sebiș valorile au explodat până la 5390mg/kg:

  Datorită faptului că zona de evacuare în valea Dezna și Mal drept Crișul Alb sunt în arie naturală protejată se reține valoarea de max 100 mg/ka Crom total ca fiind valoarea de referință care nu poate fi depășită. Întrucât a fost determinată valoarea de 5390 mg/kg respectiv 3170 mg/kg, acest fapt confirmă evacuarea continuă de ape uzate neepurate prin sistemul de colectare a apelor uzate administrat de către SC TERMOCONSTRUCT SA. Valorile sunt înscrise în Rapoartele de încercare nr. PI1902018/16.05.2019 și PI 1902019116.05.2019 emise de ALS Life Sciences Romania SRL, laborator acreditat RENAR. Precizăm că probele au fost prelevate în regim criminalistic de către Serviciul Criminalistic din cadrul IPJ Arad și sigilate cu sigiliul MI nr 14474.

  (n.r. urmează un lucru care te face să pufnești într-un râs combinat cu nervi, citiți doar mai departe) Administratorul societății confirmă verbal faptul  stația de epurare nu funcționează la parametrii, existând periodic deficiențe ( avarii) care pot conduce la deversări peste limitele admise de ape epurate din stația ECO SISTEM GRUP SRL în rețeaua de canalizare a Orașului Sebiș, ulterior prin by-pass și stația de epurare a orașului Sebiș ajungând în apele de suprafață — Valea Dezna respectiv râul Crișul Alb. Ținând cont de acest aspect considerăm că depășirile la indicatorul crom total ( metal greu) sunt cauzate în totalitate de către SC ECOSISTEM GRUP SA.

  Măsuri stabilite de către comisarii Gărzii de Mediu au fost:

  – Determinările fizico-chimice obligatoriu de efectuat conform autorizatiei de mediu se vor efectua cu laboratoare acreditate RENAR pentru fiecare indicator obligatoriu de monitorizat.Măsură permanentă.

  -Toate probele prelevate pentru efectuarea de determinari fizico-chimice conform cap. III din autorizatia de mediu vor fi prelevate de catre personal acreditat pentru prelevare si transport de probe sau de catre personalul laboratorului care efectueaza determinarile fizico-chimice. Măsură permanentă.

  – Se vor lua masuri in regim de urgenta, pentru intrarea in parametrii a statiei de epurare astfel incat la evacuarea din statia de epurare parametrii fizico-chimici sa se incadreze in valorile maxime admise stabilite prin actele de reglementare emise de APM Arad si ANAR ABA Crisuri Oradea. Termen: 21.07.2019 .

  -Se va notifica APM Arad faptul ca statia de epurare ECO SISTEM GRUP SA deserverste un nou beneficiar, in speta SC GERALI — PIELCONF SRL SEBIS. Termen : 21.06.2019.

   
  Sanctiuni : Se sanctioneaza SC ECO SISTEM GRUP SRL, cu amenda contraventionala in valoare de 50000 lei, pentru nerespectarea prevederilor din autorizatia de mediu privind limitele maxim admise la evacuarea apelor uzate in canalizarea menajera Sebis, conform OUG 195/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, art 96, alin (3), pf 1. De asemenea in baza notei de constatare intocmita de catre comisarii GNM — CI Arad, IPJ Arad a deschis un dosar de cercetare penala .


  Termoconstruct

  Astfel ajungem la premiantul cu coroniță, locul I, loc premiat de comisari cu vârf și îndesat, așa cum era și normal. Cu voia dumneavoastră, este vorba de firma Termoconstruct care a depășit aproape tot ce se putea în materie de valori acceptate ale indicatorilor (din 11 indicatori a depășit 10! indicatori pe care nu îi mai trecem aici, doar pe cel pe care nu l-a depășit, acesta fiind cel de pH), și nu așa puțin… i-a dat să meargă. Astfel cităm din controlul efectuat de Garda de Mediu:

  Raport de încercare nr PI 1902018/16.05.2019, emis de către ALS Life Sciences Romania RSL Namol prelevat la by-pass — statia de epurare Sebis, evacuare în valea Dezna : crom — 3170 mg/kg. – Nămol prelevat la deversarea în râul Crișul Alb  și Malul Drept : crom — 5390 mg/kg . Datorita faptului ca zona de evacuare in valea Dezna si Mal drept Crisul Alb sunt in arie naturala protejata, se retine valoarea de max 100 mg/kg Crom total ca fiind valoarea de referinta care nu poate fi depasita. Intrucat a fost determinata valoarea de 5390 mg/kg respectiv 3170 mg/kg, acest fapt confirma evacuarea continua de ape uzate neepurate de catre SC TERMOCONSTRUCT SA, in zona statiei de epurare Sebis.

  Măsurile luate de către ABA Crișuri Oradea au fost:

  -Se va desfiinta vana de la by-passul 1 (aflat in exteriorul statiei de epurare). Termen: 15.05.2019
  -Se vor monitoriza agentii economici care descarca in reteaua de canalizare si se vor reface Contractele de preluare a apelor uzate in statia de epurare. Termen: 31.05.2019

  Măsurile stabilite de către comisari:

  -Se va notifica GNM CJ Arad la fiecare depasire ale indicatorilor reglementati de HG 188/2002 — NTPA 001, la evacuarea in emisarul Crisul Alb. Măsură permanentă 

  -Se interzice deschiderea by-pass-ului la evacuarea in valea Dezna, cu exceptia situatiilor de urgenta, dupa notificarea si obtinerea acceptului autoritatilor

  Sanctiuni : Se sanctioneaza SC TERMO CONSTRUCT SA, cu amenda contraventionala in valoare de 50000 lei, pentru evacuarea de ape uzate neepurate in ape de suprafata, conform OUG 195/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, art 96, Min (3), pf 1. De asemenea in baza notei de constatare intocmita de catre comisarii GNM Arad, IPJ Arad a deschis un dosar de cercetare penala

  ***

  Punct și de la capăt. Amenzi de zece mii de euro, reavizări, monitorizări, refaceri de contracte, determinări fizico-chimice obligatorii și dosare penale! Nu putea să meargă chestia asta la nesfârșit! Însă, promitem, urmărim în continuare subiectul.

  Comunicat-SPECIAL-ARAD-tabacari-Sebis-28.05.2019-5 Comunicat-SPECIAL-ARAD-tabacari-Sebis-28.05.2019-4 Comunicat-SPECIAL-ARAD-tabacari-Sebis-28.05.2019-3 Comunicat-SPECIAL-ARAD-tabacari-Sebis-28.05.2019-2

   

   

   

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Sebisenilor dragi , voi realizați ce apa primim la rețea ? Sunt anti politica de orice gen , roti vor același lucru . Dar voi realizați ca ceea ce a fost expus in acest articol ne aduce la cunoștința o fapta extrem de gravă . Voi realizați ca aceste firme ne-au contaminat pe noi și familiile noastre . Specialarad , puneți tunurile pe ei și dezgropați tot sa știe lumea ce firme ne conduc și cine conduce aceste firme și ne omoară incet și sigur .

   +10 voturi
   +1
   -1
  2. Daca respectivele determinari sunt de crom hexavalent, atunci amenzile pentru firmele astea nu sunt nici pe departe destul de mari. Nu m-as mira ca in cativa ani sa apara o epidemie de cancer in zona. Factorii de decizie care au permis asa o calamitate sa se desfasoare nu ar trebui sa scape de responsabilitatea deciziilor lor niciodata. Desigur, sunt metode de a remedia situatia, dar nu vad pe nimeni destul de competent sa preia asa un proiect. Desigur, daca cromul hexavalent e doar o mica parte dintr-un amestec de crom trivalent si crom in alte stari de oxidare, atunci pericolul poate nu e asa de mare.

   +6 voturi
   +1
   -1
  3. Grupa a 6-a , e clar ca te pricepi , dar indiferent de nivel, este periculos . Ne miram ca este plin de cancer in zona asta ? Mai oameni nebuni , acuma ma adresez lui Vesa și lui Feieș , voi realizați ce ați făcut și faceți ? Sper sa răspundeți penal și sa va mănânce pușcăria , nu se poate sa îți Bati joc de oameni in acest hal , pur ai simplu pentru propriile buzunare sa contamineze pe toată lumea inclusiv pe tine . O sa răspundeți dacă nu im fata legii in fata lui Dumnezeu . Totodata , sa nu uitam ca așa fac toți cojocarii din zona , au fost făcute sesizari la ministerul mediului , au venit controale an de an și nu s-a întâmplat nimic , pana nu a intervenit și SpecialArad , iar acuma nu mai au ce sa facă și cei de la Mediu ca e și presa și Politia , s-a cam terminat cu șpaga….

   +4 voturi
   +1
   -1
  4. Pai , de ce oare sau amendat termoconstruct si o tot dau atat cu statia aia de epurare…. Statia aia e facuta sa atrqga fonduri pentru reparati si ele se fura , theeee, pkus de ce nu sunt luate in considerare firmele care folosec crom si etc, vb strict de valea deznei. Multumim Special Aradpentru info.

   0 voturi
   +1
   -1
  5. In primul rand, trebuie sa felicitam Garda de Mediu pentru actiunea desfasurata si amenzile modice aplicate, raportate la dezastrul ecologic constatat pe teren.

   Cel mai indicat ar fi ca aceste firme care polueaza natura sa fie inchise definitiv (inclusiv patronii care le-au administrat inconstient), deoarece amenzile sunt prea mici si este posibil sa nu fie platite vreodata.

   Cu un asemenea comportament necivilizat nici nu e de mirare ca Romania este distrusa iremediabil si ca populatia este tot mai bolnava, incat peste cativa zeci de ani probabil va deveni un desert pustiu.

   +7 voturi
   +1
   -1
  6. Cosmin , aceste firme trebuie închise definitiv , iar administratorii băgați la pușcărie . Lumea nu realizează ce au făcut aceste firme , puteau fura bani , sau o grămada de alte fapte penale , decât asta , dar pe lângă asta , Garad de mediu , nu ii pot felicita , pt ca pana acum nu ai făcut nimic , au luat șpagă și au plecat , dar când a intervenit presa și Politia , s-a terminat cu prosteala și spaguitul , vorbește cu oamenii din zona și o sa rămâi uimit ce îți spun lucrătorii cojocariilor , cum plecau inspectorii plini de toate cele și culmea ca totul era in regula . Cum ai zis tu , asta e România , ne săpam singuri groapa , una adânca tare …

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  1 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.