marþi, 23 iulie, 2024

Special Arad Logo

  FUTURE: DOWNLOADED. ERROR: 465 (Scurtmetraje din viitorul distopic)

  de Tomck@t | 5 iulie 2014, 12:59 PM | Știință | Video

  0

  Omenirea are tendința să-și imagineze viitorul în două feluri: ori digitalizat și robotizat la maxim, cu tehnologia atât de avansată încât filmele sci-fi par povești de adormit copii, ori într-un cadru sumbru, apocaliptic, cu boli, sărăcie, Terra distrusă, chinuri, frică și teroare, fără scăpare… eventual, într-o versiune mai fericită, avem o scăpare numită spațiu, Univers… dar ducem o lipsă acută de planeta noastră dragă ce a reprezentat cândva, demult, „acasă”. Evident, la prima opțiune avem parte de imaginația optimiștilor, iar la a doua avem de a face cu varianta pesimiștilor. Dar, cumva, chiar și în primul caz, ne lovim de niște impedimente îngrijorătoare. Ori se trezesc roboții că vor să preia controlul, să domine omenirea, ori intervine ceva eroare în soft-urile care ajung deja să fie o parte integrată a vieții noastre – cu alte cuvinte: ne controlează viața.

  Noi facem parte din prima categorie. Suntem optimiști în ceea ce privește viitorul, însă e greu să găsești un filmuleț care să-ți mângâie neuronii tăi visători. Unde ar mai fi așa intriga, punctul culminant sau acea poantă de final care să te pună un pic pe gânduri?

  Vă prezentăm patru scurt metraje foarte bine realizate – atât tehnologic, cât și din punctul de vedere al mesajului artistic – diferite prin problematica propusă și prin prisma impedimentelor survenite pe neașteptate, despre care am amintit mai sus.

  Fie că oamenii vor trăi cu un software implantat în ochi, conectat la creier, cu toate aplicațiile aferente (vezi primul scurtmetraj, „Sight”), fie că preocuparea omenirii va fi să intercepteze oamenii reveniți din viitor, care vor să ne avertizeze că e alarmant ca o megacorporație să ne monitorizeze fiecare mișcare, fiecare cont bancar sau proprietate privată, fie că planeta Pământ e doar o amintire nostalgică pentru aventurierii galactici, fie că biotehnologia va fi o parte incorporată atât de evident în viața oamenilor încât va fi o rușine să nu ai măcar un braț robotizat… ne lovim, în orice instanță, de probleme care mai de care mai bizare.

  „Viitorul e aproape” – e pe buzele tuturor – și, uitându-ne în jur, nici nu ne este greu să credem acest lucru, dar până atunci… vizionare plăcută.

  PLURALITY (realizat de Jonathan Hsu și Dennis Liu)

  Telescope (realizat de Matt Litwiller, Collin Davis și Eric Bodge)

  True skin (realizat de Stephan Zlotescu și Christopher Sewall)

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.