Fragmente despre „UR(RR)MEle” poluării și consecințele consumerismului, la Zilele Aradului | Foto

  de Special Arad | 23 august 2021, 10:48 AM | Cultură | Eco

  0

  În cadrul Zilelor Aradului, la Târgul Estival din Parcul Eminescu și-a făcut apariția o expoziție itinerantă care a atras atenția asupra unei probleme globale și anume poluarea mediului, respectiv consecințele consumerismului inconștient. Expoziția de fotografie, organizată de Facultatea de Arte și Design din cadrul Universității de Vest Timișoara în parteneriat cu RETIM, a fost însă prezentă la Arad doar o zi, duminică.

  Prin sintagma Redu – Reutilizează – Reciclează (RRR) se urmărește implementarea unui comportament ecologic, iar proiectul UR(RR)ME, realizat de Bianca Nicu și Adrian Oncu cu ocazia Zilei Pământului, ilustrează aceste etape prin puterea fotografiei.

  Expoziția itinerantă organizată de Facultatea de Arte și Design din cadrul Universității de Vest Timișoara în parteneriat cu RETIM, este rezultatul colaborării celor doi artiști vizuali cu viziuni diferite. În timp ce Bianca Nicu preferă să înregistreze evenimentele cu meticulozitatea unui detectiv fără a interveni în desfășurarea acțiunii, confirmând una din teoriile lui Susan Sontag ce afirmă că „procesul fotografic este esențialmente un act de non-intervenție”, Adrian Oncu devine responsabil pentru etapele creative și măsurile personale ce presupun: colectarea atentă a deșeurilor, înregistrarea etapelor reciclării, pregătirea luminilor de studio, a compoziției și poveștii din spatele încadrării.

  Lucrările Biancăi devin introspective prin compoziția cadrului și naturalețea luminii îndemnând privitorul să își reevalueze comportamentul prin întoarcere spre interior, iar în proiectul lui Adrian tehnica fotografiei de produs aplicată obiectelor ce și-au pierdut utilitatea, reactualizează în mentalul colectiv ideea de consumerism, dar mai ales consecințele consumerismului inconștient.

  Compania RETIM Ecologic Service SA este onorată să sprijine proiectul UR(RR)ME, mai ales că împreună cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri au derulat în prima parte a anului 2021 campania de informare și conștientizare „Remediu pentru Mediu. Reduc, Refolosesc, Reciclez deșeurile!” Conceptele de reducere, refolosire și reciclare a deșeurilor sunt grupate în sintagma 3R, care este și tema principală a expoziției UR(RR)ME, constituie o piramidă simplu de înțeles și aplicat prin care se urmărește minimizarea consumului de deșeuri, obținând astfel beneficii în procesul de refolosire, protejând mediul, sănătatea populației și depozitarea minimă a unei cantități de deșeuri.

  Proiectul UR(RR)ME coordonat de Lect.Univ.Dr.Mădălin Mărienuț, din cadrul Facultății de Arte și Design Timișoara (UVT) secția Fotografie, videoprocesarea computerizată a imaginii este compus din trei serii pe care artiștii le-au realizat în decursul mai multor ani: Evidence documentat de Bianca Nicu și proiectele RRR și This is not a Fish realizate de Adrian Oncu. Expoziția poate fi vizualizată și online la adresa arte-fact.uvt.ro/project/urme.

  Expoziția de la Arad a avut loc cu sprijinul RETIM S.A. și al Primăriei Municipiului Arad prin Centrul Municipal de Cultură.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.