Fotograful arădean Mândru Cantemir-Aron a obţinut titlul de E.AAFR (Excelenţă), acordat de Asociaţia Artiştilor Fotografi din România

  de [email protected] | 13 octombrie 2017, 1:56 PM | Cultură | Foto

  0
  Mândru Cantemir-Aron a obţinut titlul de E (9)

  Distincţie onorantă pentru fotograful arădean Mândru Cantemir-Aron, care a primit titlul de Excelenţă din partea Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România pentru contribuţia la promovarea artei fotografice româneşti. Acesta participă cu fotografiile sale la saloane naţionale şi internaţionale de fotografie şi are în prezent numeroase premii şi sute de lucrări acceptate în ţări din întreaga lume, precum Australia, SUA, Malaezia, China, India, Argentina, Serbia, Germania, România, etc.

  Mândru Cantemir-Aron spune despre el că este un fotograf autodidact, perseverent şi foarte pasionat. Cel mai mult îi place fotografia de natură, dar încearcă să se perfecţionez şi în alte genuri, cum ar fi fotografia de stradă, de portret și fotojurnalism. Pentru el, fotografia reprezintă explorare şi un bun exerciţiu de observare. Atât a mediului înconjurător, cât şi a propriei persoane. „Ca fotograf, trebuie să găsesc mereu unghiul perfect, să aştept ore nesfârşite până când sunt mulţumit cum cade lumina, sau chiar să îndur intemperiile naturii, toate astea pentru a obţine o fotografie bună. Nu de puţine ori am simţit ca nu mai pot, am trecut prin experienţe noi care m-au schimbat, m-au întărit, au fost o lecţie de autodepăşire, disciplină, respect pentru natură şi oameni”, ne-a spus artistul fotograf arădean.

  „Îmi place fotografia şi tot ceea ce este legat de aceasta: călătoriile, natura, oamenii pe care îi cunosc, libertatea pe care o simt. Fotografiind, mi-am însuşit noţiuni de geografie, istorie, orientare turistică, am devenit mai viu, mai prezent, simt că trăiesc. Este o perioadă continuă de dezvoltare personală, care m-a adus mai aproape de mine însumi, de oameni, de natură”, a mai adăugat acesta.

  Mândru Cantemir-Aron a obţinut titlul de E (6)

  La începutul anului 2017, a fost distins cu titlul de „Artist al Federației Internaționale de Artă Fotografică”, după ce, anul trecut, s-a regăsit pe lista scurtă la Sony World Photography Awards, cea mai mare competiție de profil la nivel mondial. La acest palmares se adaugă recentul titlul de Excelenţă din partea Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România. Care este cel mai important premiu pentru el? „De-a lungul timpului am primit câteva premii care m-au făcut tare fericit. La unele nici nu am visat şi a fost o onoare să le primesc. Totuşi, câştigul mai important nu constă în medalii, ci în aprecierea oamenilor”, spune Mândru Cantemir-Aron.

  De ce fotografia de natură?

  „De fiecare dată când plec undeva în natură, sunt eu însumi alături de prieteni cu aceeaşi nevoie de libertate. Sentimentele pe care le-am trăit în contact cu natura au fost de încântare, admiraţie, respect şi, deseori, umilinţă. De la peisajele care te fac să uiţi să mai respiri, la gingăşia unei flori de colţ, de la maiestuozitatea unui cerb carpatin la delicateţea unei egrete albe, ieşind în natură am descoperit o lume fascinantă, sunt mai bogat în amintiri, în curaj să mă aventurez pe poteci neştiute, în prieteni care m-au încurajat să merg înainte pentru a-mi depăşi temerile şi limitele”, spune arădeanul.

  Mândru Cantemir-Aron a obţinut titlul de E (7)

  Despre tehnica în fotografie

  Cantemir-Aron este de părere că în fotografia de natură este, într-adevăr, importantă tehnica, dar de cele mai multe ori contează mai mult povestea din spatele fotografiei, sentimentul pe care îl transmite privitorului, sau pur şi simplu frumuseţea locului sau lucrului pe care l-a vazut fotograful, fără interpretări ascunse.

  Mândru Cantemir-Aron a obţinut titlul de E (5)

  Un sfat pentru fotografii aflaţi la început de drum

  „Să nu le fie frică de critică, să-şi urmeze inima şi visurile, să continue să exploreze până găsesc ce îi defineşte ca fotografi, să înveţe tehnicile minime de fotografiere şi să se simtă minunat facând fotografii în primul rând pentru ei înşişi. Eu am învăţat multe lucruri utile de pe internet, din cărţi, am învăţat din greşeli şi încă învăţ. Cu cât ştiu mai mult, cu atât vreau mai mult. Am învăţat să îmi planific mai atent perioadele din an sau din zi când merg să fotografiez, încadrarea, obiectivul folosit”, e de părere Cantemir-Aron.

  Mândru Cantemir-Aron a obţinut titlul de E (8) Mândru Cantemir-Aron a obţinut titlul de E (4)

  Ultima călătorie: Delta Dunării

  În luna septembrie, artistul a fost pentru câteva zile în Delta Dunării, sanctuarul păsărilor şi a peştilor din România. Evident, s-a întors de acolo cu un fotoreportaj, din care vedeți o selecție în cadrul acestui articol.

  „Este un loc de vis, am cunoscut oameni minunaţi, am avut ocazia să mă plimb cu barca pe canale şi lacuri, observând şi fotografiind bogata faună ornitologică şi flora din acest vast şi complex mediu natural, care trebuie vizitat şi protejat”, ne-a povestit Mândru Cantemir-Aron.

  Mândru Cantemir-Aron a obţinut titlul de E (2) Mândru Cantemir-Aron a obţinut titlul de E (3)

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.