Forțele de ordine și de situații de urgență sunt pregătite pentru o inundație. Exerciții predezastru și postdezastru „Achelous” la Arad

  de Doru Jidoi | 27 mai 2015, 1:04 PM | Recomandările editorilor | Știri Arad

  0

  Știri Arad: Comitetul Local pentru Situații de Urgență al Municipiului Arad, în colaborare cu structurile specializate ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Vasile Goldiș” și Sistemul de Gospodărie a Apelor Arad au demarat astăzi, 27 mai, pe malul Mureșului, pe terenul de sport a Colegiului „Moise Nicoară” și în curtea Colegiului „Elenia Ghiba Birta”, exerciții de contracarare a riscului de inundații la nivel urban local, ca parte a proiectului „Achelous – Exercițiul de Protecție Civilă MUREȘ 2015”.

  Desfășurarea de forțe a însemnat 35 de voluntari, 65 de persoane ale serviciilor profesionale, 50 de elevi, 9 autospeciale de diverse tipuri, un elicopter, o barcă, un camion, o motopompă, un reflector, un electrogen, trei ambulanțe, două autocare și trei autovehicule ale forțelor de ordine (IPJ Arad, Poliția Locală și Inspectoratul de Jandarmi).

  Iată și scenariul:

  Urmare a precipitațiilor abundente în bazinul superior al râului Mureș, cotele acestuia ating și depășesc pe alocuri cota de inundație.

   Prognoza de precipitații indică depășirea cotei de pericol în zona municipiului Arad.

   La depășirea cotei de inundație există pericolul ruperii digului pe malul drept având consecință inundarea municipiului Arad.

   Viitura ajunge la coronamentul digului existând pericolul de depășire a acestuia.

   Există pericolul infiltrațiilor de apă prin dig, fapt care conduce la pierderea stabilității acestuia.

    Datorită infiltrațiilor pe sub dig apare un grifon (gură de izvor) care deversează apa, existând pericolul eroziunii și ruperii digului.

  Simularea de intervenție „s-a finalizat cu succes” prin închiderea breșei pietonale din dig, asigurarea impermeabilității digului cu folie, stoparea infiltrațiilor pe sub dig, prin construirea digului de contrapresiune, salvarea persoanelor accidentate (la care a participat Inspectoratul pentru Situații de Urgență Arad, Crucea Roșie, Ambulanța Arad și SMURD), respectiv evacuarea elevilor Colegiului Național „Elena Ghiba Birta”.

   

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.