Un miniunivers de fluturi multicolori, spre încântarea copiilor, la Atrium Mall din Arad (Galerie foto)





Prichindeii, alături de părinți ori bunici, s-au înghesuit astăzi de la ora 12:00, la parterul de la Atrium Mall, pentru a descoperi minunata lume multicoloră a fluturilor.
Frumusețea expoziției, cu vizitare gratuită, constă în modul de prezentare, fluturii fiind lăsați să zboare în voie, într-un habitat special creat pentru a oferi temperatura ideală pentru micuțele zburătoare.
În perimetrul închis, pe grupuri, micuții și adulții au putut interacționa direct cu specii din toate colțurile lumii, care s-au așezat uneori direct în palmă.
O varietate de fluturi, din diferite părți ale globului
Organizatorul evenimentului, Vasile Candea, care este și unul dintre ghizii pentru vizitatori, ne-a dat mai multe detalii despre cele mai spectaculoase specii care se găsesc în seră.
„Avem în jur de 14 specii și undeva la 10 fluturi din fiecare specie în parte. Ca să vedem toți fluturii, va trebui practic să ne uităm în toate părțile din seră, și pe sus, și pe jos. Toți fluturii sunt spectaculoși în felul lor, dar avem una cu totul deosebită, Atlas se numește, este o specie mai rasă. Durata lui de eclozare este între 6 luni și 2 ani jumate. L-am mai avut la câteva expoziții unde a ieșit, dar acum o să așteptăm să vedem dacă avem norocul să iasă. În momentul de față, în avem în stadiul de cupă. Acesta când iese, trăiește undeva la trei zile, pentru că nu are cavitate bucală. El nu se hrănește și nici nu zboară. El doar depune ouă. Acesta este ciclul lui de viață. Atât.
Mai avem și marele Morpho, cu aripile albastre, care de fapt nu are aripile albastre, ci sunt transparente. Dacă știți acel efect de la CD-uri, în care se reflectă lumina, este pe același stil. Practic, lumina se reflectă pe aripi și ochiul percepe acel albastru sau mov, depinde de lumină exact, dar aripile lui sunt de fapt transparente. La o lumină potrivită se vede clar printre aripi. El trăiește undeva la două săptămâni. Toate speciile de aici trăiesc aproximativ două sau trei săptămâni. Depinde de specie, fiind 14 specii, fiecare are o durată de viață diferită”, a spus pentru Special Arad Vasile Candea.
Pe lângă fluturi de tipul Atticus Atlas (care este de origine din Asia sau Australia) și Morpho Rhetenor Helena (Peru, America de Sud), expoziția mai găzduiește și specii precum Danaus Chrysippus (Asia, Australia, Africa) cunoscut și cu denumirea populară „Monarhul african”, Caligo Eurilochus (America de Sud) cunoscut și cu denumirea populară „Bufnișa uriașă de pădure”, Argema Mimosae (Africa de Est și Sud) cunoscut și cu denumirea „molia lunii africană” etc.
Expoziția de fluturi vii poate fi vizitată de vineri până duminică, între orele 12:00 – 20:00, în limita spațiului disponibil, alături de personal specializat.
• Citește și: Spectacol al naturii pe Mureș. Fluturii trec de la stadiul de larvă la adult, oferind un tablou de poveste · Special Arad
Comentariile portalului
Bai Titi Sinistru, cand a taiat salariile tovarasul tau Boc Poc, cu zdreamta aia de Nuti, ca cei din PD L sa o duca mai bine,.... Noi saracii de rand (...)
Bună ziua, dumneavoastră trebuie să mă faceți și pe mine să pot locui acolo. Altfel o să acceptați consecințele. Credeți că sunt no name
Am vorbit cu dumneavoastră la notar fără autorizație o anexă. Eu personal nu am dormit noapte de noapte aproape deloc. Să mă pun rău și cu vecinul, (...)