Filmul „Synonymes” a câştigat Ursul de Aur. „Monştri.”, singurul film românesc selectat, a primit premiul Tagesspiegel

  de - | 17 februarie 2019, 11:33 AM | Film

  0

  Pelicula „Synonymes” a câştigat Ursul de Aur la Festivalul de Film de la Berlin, în cadrul galei care a avut loc sâmbătă seara, în penultima zi a celei de-a 69-a ediţii a Berlinalei, informează Mediafax.

  Regizorul de Nadav Lapid s-a inspirat din experianţa personală pentru a realiza coproducţia Franţa-Israel-Germania „Synonymes/ Synonyms”, care i-a adus Premiul Ursul de aur pentru cel mai bun film. „E un film care s-ar putea să fie descris ca un scandal în Israel, poate şi în franţa, dar pentru mine este o celebrare, sper, a cinematografiei şi oamenii vor înţelege că furia, ostilitatea şi dispreţul sunt, între fraţi şi surori şi forme de ataşament puternic, şi emoţii puternice”, a spus cineastul pe scena galei.

  Marele Premiu al Juriului a fost acordat peliculei „Grâce à Dieu/ By the Grace of God”, de François Ozon, care surprinde cazuri de abuz asupra copiilor din partea unor preoţi.

  Cel mai bun regizor a fost luat de Angela Schanelec pentru co-producţia Germania-Serbia „Ich war zuhause, aber/ I Was at Home, But”.

  Cu toate că juriul şi-a exprimat public regretul pentru faptul că una dintre peliculele din China a fost retrasă din competiţie, Wang Jingchun, un actor chinez a luat Ursul de Argint pentru cel mai bun actor pentru rolul din pelicula „Di jiu tian chang/ So Long, My Son”, de Wang Xiaoshuai. Interpretul i-a mulţumit şi partenerei sale de pe ecran, Yong Mei, care a primit în scurt timp distincţia acordată pentru cea mai bună actriţă.

  Premiul Alfred Bauer a mers la pelicula germană „Systemsprenger/ System Crasher”, de Nora Fingscheidt.

  Premiul pentru scenariu a fost câştigat de Maurizio Braucci, Claudio Giovannesi şi Roberto Saviano pentru „La paranza dei bambini/ Piranhas”, de Claudio Giovannesi.

  Pentru cea mai importantă contribuţie artistică, premiul pentru care este acordat pentru imagine, editare, muzică, decoruri sau costume, a mers la Rasmus Videbæk, pentru imaginea peliculei „Ut og stjæle hester/ Out Stealing Horses”, de Hans Petter Molan.

  „Talking About Trees”, filmul lui Suhaib Gasmelbari, o coproducţie Franţa-Sudan-Germania-Qatar-Ciad a fost considerat Cel mai bun documentar.

  Tot din Germania a venit şi câştigătorul distincţiei acordate pentru debut, „Oray”, în regia lui Mehmet Akif Büyükatalay.

  Ursul de Aur pentru cel mai bun film de scurt-metraj a fost acordat peliculei „Umbra”, al germanilor Florian Fischer şi Johannes Krell.

  Ursul de Argint pentru pentru film de scurt-metraj a mers la „Blue Boy”, scurt metrajul lui Manuel Abramovich, din Argentina, care l-a avut în postură de producător creativ pe românul Bogdan Georgescu.

  Premiul Audi pentru film de scurtmetraj a mers la „Rise”, de Bárbara Wagner, Benjamin de Burca, o producţie Brazilia, Statele Unite, Canada.

  Singurul film românesc selectat a primit premiul special al ziarului Der Tagesspiegel

  România a fost prezentă la eveniment cu un singur lungmetraj, semnat de regizorul Marius Olteanu şi inclus în secţiunea necompetiţională Forum. Pelicula “Monştri.” a fost inclusă în selecţia dedicată proiectelor experimentale, punând accent pe avangardă, eseuri, reportaje politice, peisaje cinematografice încă necunoscute.

  Sâmbătă, la prânz, filmul a primit premiul publicului acordat de publicaţia germană Tagesspiegel.

  „M-a interesat mai mult să văd cum gândesc personajele homosexuale în legătură cu ele însele, mai mult decât ceea ce au de spus ceilalţi despre ei”, a explicat Marius Olteanu o parte din strategia sa regizorală în „Monstri.”.

  Sursa: Mediafax

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.