marþi, 23 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Filarmonica arădeană e în doliu. Maestrul muzicii corale și fostul director al instituției, Gheorghe Flueraş, a murit

  de Tomck@t | 31 martie 2020, 1:42 PM | Știri Arad | Topic special

  0

  (foto: Glasul Aradului)

  Maestrul Gheorghe Flueraș, o personalitate de primă mărime a muzicii corale din Arad, a murit la vârsta de 89 de ani.

  Gheorghe Flueraș și-a închinat întreaga viață muzicii corale, obținând nenumărate succese atât pe plan local, cât și pe plan național.

  Drum lin spre stele…maestre și drag coleg Gheorghe Flueraș !

  Posted by Filarmonica Arad on Tuesday, March 31, 2020

  S-a născut la 27 februarie 1931 în cartierul arădean Grădiște. La trei ani a rămas orfan de mamă, iar la 17 ani și de tată. Dascăl de vocaţie, maestrul Gheorghe Flueraș a fost corist și instrumentist (fagot) la Filarmonica de Stat Arad între anii 1956-1991 și a fost directorul instituției între 1980 și 1986. Între anii 1971–2008 a fost dirijorul Corului de Cameră „Emil Monţia” din Arad.

  Maestrul este cunoscut, admirat, stimat şi apreciat şi la românii din Ungaria, prin reuşitele de peste două decenii a Corului „Pro Musica” din orașul maghiar Gyula, precum şi activitatea de câţiva ani a corului mixt „Viva la Musica” din Kétegyháza, a căror fondator şi dirijor a fost, scrie Foaia Românească. Domnul Flueraş a activat în Ungaria şi ca profesor de muzică, la Liceul „Nicolae Bălcescu” din Gyula, dar şi la Catedra de Limba Română a Universităţii din Szeged, a publicat cărţi de cântece şi jocuri populare româneşti, culegere de cântece pentru elevii de limbă română din Ungaria.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.