Încetinitorul de particule – Revelionul pe Facebook. La Mulți Ani și fără petarde…

  de E. Nola | 2 January 2023, 7:48 AM | Încetinitorul de particule | Topic special

  8

  Imaginea nu este ceea ce vezi, ci ceea ce ți se pare.

  Ca să și vezi ceea ce îți apare, trebuie să închizi ochii și să lași ca înțelesul să se formuleze în interiorul tău. Să vezi adică ceea ce ți s-a părut.

  Nu e complicat, ajunge să ne gândim la fotografiile care ne inundă viața de când trăim mai mult pe Facebook. Cu telefoanele deștepte în mână, urmărind, între două ciocniri de pahare, ce mai postează amicii și cunoștințele, ce mai face lumea din fotografii.

  Facebook-ul este o realitate paralelă, formată în ultimii ani pe nesimțite, una care încearcă să înlocuiască lumea noastră veche în carne și oase. O lume care își alege subiectele și personajele, o lume care îți poate deveni chiar familiară și interesantă dacă înveți să deslușești realitatea de după imaginile și postările voit spectaculoase dintre care cele mai multe sunt totuși lipsite de orice raționalitate sau emoție mai profundă.

  Facebook-ul arădean, ca orice lume locală, își are specificul său, atmosfera sa inconfundabilă, eroii săi, personajele care o colorează, chiar vedetele sale, desigur, la scara la care vorbim.

  Dani Dascălu cu olitoarele sale, Daniel Julean, folkistul nostru care îl ia mai mereu la mișto pe Dani. Fără să mai vorbim de Arpi Nistor, un adevărat comic al marilor ecrane de pe micul FB arădean, cu un umor de o calitate pentru care ar fi invidioși și marii comici ai ecranului și ai nației. Apoi mai este asul trucajelor foto, mare cunoscător de muzică pop-rock, cu un umor vag asemănător cu al lui Arpi. De Alecu Chiriță vorbesc, chiar dacă, după cum se știe, umorul său îndreptat aproape exclusiv spre Gheorghe Falcă are și ceva fundamente politice. Printre vedete, l-aș mai pomeni și pe Basil, da, cel de la radioul și televiziunea arădeană pierdută în meandrele concretului, cel care întrupează oarecum spiritul arădeanului, dacă mai există așa ceva. Iar ca să nu rămână pe dinafară fetele, să nu trecem fără o vorbă pe lângă postările mult gustate ale Eugeniei Crainic.

  Sunt și alții, desigur, în fond, lumea de pe Facebook este una în funcție de cunoștințele tale, de contactele tale pe care le alegi, le formezi în funcție de interesele și afinitățile tale. Dacă vrei să te promovezi, cât mai mulți, dacă vrei să te simți bine, cât mai apropiați de aceste interese și afinități.

  Dar ceea ce este mai interesant pe FB sunt vedetele care devin astfel fără voia lor sau altfel de cum și-ar dori ei. Sunt cei care în lumea de dinainte de FB erau prostănacii satului sau înfumurații de putere de care sătenii își băteau joc în spatele lor. Între ei, așa! Pe Facebook asta nu prea funcționează fiindcă totul este la vedere, iar înțelegerea depinde de puterea de pătrundere a fiecăruia, așa cum am punctat la început diferența dintre părere și înțelegere.

  falca revel

  Vedeta absolută în Arad este – noa, cine ar putea fi? – fără discuție Gheorghe Falcă.

  Indiferent de unde o pornim, aici la Arad, cel puțin în ultimii douăzeci de ani, la el ajungem. Ne place, nu ne place, asta este, ce și cum zice el se aude imediat, ce scrie el, mai precis, ce scriu alții la indicațiile sale, se citește până și în presa centrală.

  Și atunci nu am vorbit încă despre modul cum se îmbracă. Aici imaginile vorbesc de la sine, ajunge doar să înțelegi că omul acesta combină într-un fel unic lipsa de educație și profunzime cu dorința uriașă de parvenire hrănită fără oprire de orgoliul său mereu frustrat. Nu e greu să ajungi la poante pornind de la el, problema este că poantele, chiar și pe Facebook, funcționează plenar după. După ce îți pică fisa, după ce înțelegi, după ce nu mai este cum a fost.

  Până atunci, rămâi cu imaginea confundată cu realitatea: nu realizezi că Loredana Groza cea din fața primăriei la Revelion în realitate nu arată nici pe departe ca pe scenă, ci chiar oribil, cum zic unii care au văzut-o fără kilogramele de fard, iar show-ul ei este unul de prost gust și fără nicio valoare implicită, iar toate acestea decurg din lipsa de valoare și decență a celor care o invită crezând că arădenii doar atâta așteaptă, doar atâta îi duce capul.

  A celor care îl iau de peste douăzeci de ani ca model pe cel care crede că se îmbracă în smoking în timp ce se fotografiază într-un costum negru care, probabil, costă mai mult decât pensia unui profesor pe un an, dar arată pe el de parcă ai pune un joben pe capul unui câine vagabond. Și care nu are nicio legătură cu smokingul. Și nici cu ceasul de pe braț, eventual doar la preț…

  Scuze!

  De la câini îmi cer scuze. Câinii care au tremurat sub bubuitul petardelor în noaptea de revelion, unul dintre ei, al unui arădean care are și el prezențe remarcabile pe FB, murind pur și simplu de inimă (vezi foto principală a articolului). Ei, săracii, nu au vina stăpânilor. Ei sunt cei care iubesc necondiționat și până la capăt.

  Și mor de lipsa de bun simț și de grijă ai celor pe care i-au ales să-i iubească fără condiții…

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Biet cățel nevinovat, fidel și altruist (cum sunt, de altfel, majoritatea prietenilor noștri necuvântori) 😓, victimă a imbecilității și nepăsării noastre, umane…
   Ei ne oferă totul și NU CER NIMIC !!!
   Se bucură doar de puțina atenție și afecțiune, pe care ar fi fericiți să le primească, de la noi, în goana noastră nebună după „problemele vieții cotidiene” (majoritatea false și artificial create tot de noi, oamenii…). 😥
   Poate n-ar strica, pe viitor, ca si stâpânii acestor „prieteni blănoși” să fie conștienți de imbecilitatea semenilor noștri, și să le asigure, în noaptea Revelionului, un spațiu de refugiu, cât mai ferit și antifonat, departe (pe cât posibil) de nebunia de afară.

   --1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  5 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.