marþi, 23 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Festivalul Internațional Film O’Clock anunță selecția filmelor clasice din program și punerea în vânzare a biletelor și abonamentelor speciale

  de Special Arad | 19 februarie 2021, 6:05 PM | Cultură | Film

  0

  Festivalul Internațional Film O’Clock anunță programul integral al primei sale ediții ce va începe sâmbătă, 27 februarie, iar biletele – disponibile online în număr limitat – sunt puse în vânzare pe platforma Festival Scope.

  Filmele vor putea fi urmărite online pe aceeași platformă, festivalscope.com, în perioada 27 februarie – 3 martie 2021, în toate cele cinci țări participante ale festivalului: Lituania, România, Grecia, Egipt și Africa de Sud.

  5 zile intense de filme de scurt și lung metraj din cele 5 țări participante propun publicului călătorii virtuale cinematografice curajoase. Cele 5 filme clasice, emblematice pentru țările participante sunt:

  •  Fata și ecoul (The Girl and The Echo), regia Arūnas Žebriūnas, 1964, 66’
  •  Balanța, regia Lucian Pintilie, 1992, 105’
  •  Zi liberă (Day Off), regia Vasilis Vafeas, 1982, 75’
  •  Rugăciunea privighetoarei (The Nightingale’s Prayer), regia Henry Barakat, 1959, 109’
  •  Katrina, regia Jans Rautenbach, 1969, 99’

  Acestea se adaugă la alte 15 titluri anunțate săptămâna trecută, printre care o animație, două documentare și douăsprezece ficțiuni, alese de un colectiv de curatori din fiecare țară participantă:

  •  Bucureștiul văzut de sus / Bucharest Seen from Above, r. Andrei Stefan Rautu, 17 min, Romania
  •  Community Gardens, r. Vytautas Katkus, 15 min, Lituania
  •  Contraindicații / Contraindications, r. Lucia Chicos, 19 min, Romania
  •  Dummy, r. Laurynas Bareiša, 13 min, Lituania
  •  Mthunzi, r. Tebogo Malebogo, 9 min, Africa de Sud
  •  Opinci / My father’s shoes, r. Anton & Damian Groves, 18 min, Romania
  •  One Life, r. Marija Stonyte, 19 min, Lituania
  •  Pathologies of Everyday Life, r. Alexandros Papathanasopoulos, 11 min, Grecia
  •  Postcards from The End of The World, r. Konstantinos Antonopoulos, 23 min, Grecia
  •  Sunday At Five, r. Sherif El Bendary, 17 min, Egipt
  •  The Letter Reader, r. Sibusiso Khuzwayo, 29 min, Lituania
  •  The Mouse Story, r. Miltiades Christidis, 15 min, Grecia
  •  The Promised, r. Ahmed Elghoneimy, 19 min, Egipt
  •  Ward’s Hanna Party, r. Morad Mostafa, 22 min, Egipt
  •  What Did You Dream?, r. Karabo Lediga, 19 min, Africa de Sud

  Trailerul festivalului:

  „Cred că tocmai conceptul de program curatoriat va fi relevant în ceea ce privește tipul de filme pe care avem tendința de a arăta publicului nostru, în special cele clasice. Acest lucru va oferi o viziune mai extinsă asupra cinematografiei din diferitele țări în care se va putea vedea festivalul, cred că nu tot publicul știe care sunt comorile cinematografice ale altor țări”, spune Andrew Mohsen, delegat pentru Egipt.

  Pe lângă biletele clasice, valabile pentru vizionarea unui film de lungmetraj sau o colecție de scurtmetraje, Festivalul propune 3 tipuri de abonamente:

  Shorts O’Clock Pass – valabil pentru toate cele 4 colecții de scurtmetraje, urmate de sesiuni de întrebări și răspunsuri cu invitați speciali, Cocktail-uri naționale și la Ceremonia de Acordare a Premiilor urmată de proiecția filmelor câștigătoare;

  Classics O’Clock Pass – valabil pentru toate cele 5 filme de lungmetraj, urmate de  Q&A și Cocktail-urile naționale;

  In love with cinema Pass – un abonament complex ce cuprinde acces la toate proiecțiile online ale Festivalului și evenimentele conexe;

  Festivalul Internațional Film O’Clock propune spectatorilor transpunerea experienței de vizionare tipică sălii de cinema în mediul online, motiv pentru care filmele vor fi disponibile la o oră exactă, pentru un timp limitat, timpul petrecut împreună, chiar și în spații diferite, stând la baza conceptului festivalului.

  Secțiunea de filme clasice conține:

  Fata și ecoul, în regia lui Arūnas Žebriūnas din 1966, reprezintă dramatizarea nuvelei Echo a lui Yuri Naghibin, care a semnat și scenariul, și spune povestea ultimei zile de vacanță de vară petrecute de Vika la bunic. O descriere strălucitoare, dar și dureroasă a bucuriilor și greutăților copilăriei, dezamăgirea maturizării și importanța relațiilor inter-umane  transformă pelicula într-o reală sărbătoare a artei, creativității și curiozității.

  Balanța, semnată de Lucian Pintilie (1992), ne-o prezintă pe frumoasa și nesăbuit de sfidătoare Nela (Maia Morgenstern), al cărei tată, fost colonel în Securitate, tocmai a murit. Îndreptându-se spre pustia zonă rurală cu cenușa acestuia, Nela ajunge la un spital dărâmat și arhiplin, și începe o aventură cu Mitică, un doctor sclipitor, care, ca și ea, nu acceptă compromisurile și speră la o viață bună. O narațiune de o cursivitate admirabilă, o descriere tăioasă, extravagantă și amuzant de sălbatică a ultimelor stadii ale monstruoasei dictaturi comuniste a lui Ceaușescu.

  Fascinat de poveștile umane cotidiene, Vasilis Vafeas, descrie în al său film Zi liberă, o zi din viața unui angajat al micii burghezii pe durata căreia protagonistul încearcă să realizeze mai multe obligații personale, experimentând o serie de situații tragicomice constituind o reală odisee. Pe parcursul zilei, nebunia care dăinuie asupra lumii înconjurătoare îl afectează din ce în ce mai mult până când, într-un final, îl oprește din a mai construi orice relație umană sinceră.

  Rugăciunea privighetoarei, în regia lui Henry Barakat, numit în 2020 de către Peter Bradshaw de la The Guardian drept cel mai mare film din Africa din toate timpurile, descrie rolul femeii într-o societate dominată de figuri masculine.  O poveste convingătoare despre dragoste și trădare, situată în mediul rural din Egiptul de Sus, despre Amna care planifică răzbunarea asupra bărbatului care a distrus onoarea familiei sale. Henry Barakat folosește perfect locațiile pentru a arăta contrastul și distanța dintre personaje și amplifică tensiunea narativă prin utilizarea remarcabilă a imaginii alb-negru.

  Controversatul Jans Rautenbach prezintă în al său film Katrina  povestea unei femei de culoare care renunță la relația cu părinții ei pentru a-i oferi fiului său o viață mai bună în sistemul Apartheid din Africa de Sud. Un film de referință în cinematografia sud-africană și o intensă examinare a politicilor rasiale nedrepte ale sistemului.

  PROGRAM COMPLET

  FilmO ClockFestival 2021 Program1 FilmO ClockFestival 2021 Program2 FilmO ClockFestival 2021 Program3 FilmO ClockFestival 2021 Program4 FilmOClockFestival 2021 Program5

  Festivalul Internațional Film O’Clock este un eveniment inițiat de Mirona Radu, profesionist în industria filmului cu o experiență de aproape 10 ani în producție și distribuție de film, precum și festivaluri internaționale, organizat de Creatrix Fama și Culture Reality.

  Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

  Parteneri: Festival Scope, MUBI, XR Journeys, Muzeul Național al Țăranului Român, Cinema Muzeul Țăranului, Centrul Național de Film Lituanian, Lithuanian Short Film Agency, Centrul Național de Film Grec, Romuva Cinema, Stranger Film, CătălinaRadu, Asociația Informală a Vocilor pentru Incluziune, Ambasada României în Lituania, Ambasada Greciei în România, Filmex Film, MK2.

  Parteneri media: Rock FM, Music Channel, Hotnews, Agerpres, National Geographic, Spotmedia, Iqads, Romania Journal, Suplimentul de Cultură, Ziarul Metropolis, Liternet, Observator Cultural, Zile și Nopți, The Institute, Iqool, Cinemap, AARC, filme-carti.ro, SMARK.

  * Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.