joi, 30 mai, 2024

Special Arad Logo

  „Condu ca o femeie!“: Campania inedită împotriva accidentelor rutiere

  de - | 15 mai 2024, 6:07 PM | Internaţional

  0

  Într-un gest îndrăzneț și neconvențional, o asociație franceză a lansat o campanie rutieră menită să schimbe stereotipurile de gen. Sloganul lor, „Condu ca o femeie!“, îndeamnă bărbații să adopte un comportament mai prudent la volan, inspirându-se de la șoferii de sex opus. Asta deoarece, contrar percepției populare, statisticile franceze despre accidente rutiere indică faptul că femeile ar putea fi șoferi mai buni decât bărbații, conform organizației, citate de „Deutsche Welle“.

  Datele observatorului francez pentru siguranța rutieră arată că 84% dintre accidentele de mașină mortale din 2022-2023 au fost cauzate de bărbați. Mai mult decât atât, bărbații sunt responsabili pentru 93% din accidentele produse sub influența alcoolului.

  Rămâne să definim ce înseamnă cu adevărat să fii un șofer bun: îndemânarea și priceperea la parcări sau siguranța în traficul rutier? Militanții campaniei resping ideea misogină că bărbații sunt șoferi mai buni. Ei cred că adoptarea stilului de conducere al femeilor va contribui la siguranța în trafic.

  Trebuie doar să ne uităm la cifre pentru a demonstra că această idee preconcepută nu are nicio bază – în special statistici. Cifrele sunt clare: pentru a rămâne în viață la volan, cel mai bun lucru pe care îl pot face bărbații este să adopte același comportament ca și femeile. Atunci ar scădea numărul accidentelor, precum și numărul victimelor“, precizează un comunicat al asociației franceze.

  Datele europene, inclusiv cele oferite de Consiliul European pentru Siguranța Transporturilor (ETSC), arată că femeile sunt mult mai atente în conducere decât bărbații, fiind implicate în doar 20% din accidentele rutiere grave. ETSC subliniază că femeile sunt mai puțin predispuse să încalce limitele de viteză, în timp ce bărbații au mai multe incidente de tamponare de-a lungul vieții, sunt mai agresivi și depășesc mai frecvent viteza legală. 

  Femeile au o probabilitate de 8 ori mai mică să fie implicate într-un accident mortal decât bărbații, mai spun datele citate de organizația franceză.

  În România, statisticile publicate recent de Poliția Română arată că femeile sunt mai prudente la volan, generând de cinci ori mai puține accidente într-un an. Concret, femeile au cauzat 500 de accidente rutiere, față de mai mult de 2.800 produse de bărbați. Trebuie menționat faptul că româncele care au permis de conducere sunt de două ori mai puține decât bărbații.

  sursa: Adevărul

  Citește și: Accident rutier pe podul din Subcetate, cu două victime

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.