duminicã, 25 februarie, 2024

Special Arad Logo

  Programul lunii februarie la Filarmonica Arad: Bruckner, Dvořák, Mozart, Teo Milea și alte surprize pentru melomanii arădeni

  de Tomck@t | 31 ianuarie 2024, 1:57 PM | Cultură | Muzică

  0

  Filarmonica Arad are în programul lunii februarie nu mai puțin de șase concerte, dintre care cinci în serile obișnuite de joi și unul într-o seară de miercuri, de Ziua Îndrăgostiților.

  În luna februarie, Filarmonica Arad va celebra 200 de ani de la nașterea marelui compozitor Anton Bruckner cu un concert al Corului academic și cu participarea organistului Steffen Schlandt de la Biserica Neagră din Brașov (8 februarie), vor fi uverturi, arii și duete din opere celebre semnate de Mozart, cu mezzosoprana Mihaela Ișpan și baritonul Ludovik Kendi (22 februarie), un Medalion Antonin Dvořák cu solistul Octavian Lup (29 februarie – Filarmonica Arad a pregătit și o surpriză pentru cei născuți în această zi), de Valentine’s Day (14 februarie) va fi un concert cu Teo Milea, Ionuț Cădariu și Adrian Șchiopu și o serată simfonică în a doua zi (15 februarie) cu muzica unor filme precum „The Phantom of the Opera”, „The Godfather”, „Scent of a Woman” și „Titanic”, iar în prima zi a lunii (1 februarie), va fi un concert simfonic cu compoziții semnate de Beethoven și Brahms. Detalii, mai jos.

  Joi, 1 februarie 2024, ora 19:00

  Sala Palatului Cultural
  Concert simfonic
  Dirijor: Gheorghe Costin
  Solist: Cadmiel Boțac

  Program:
  – Ludwig van Beethoven: Concertul nr. 3 pentru pian și orchestră în do minor, op.37
  – Johannes Brahms: Simfonia I în do minor, op. 68

  Concert simfonic

  „Când a început să scrie cel de al treilea concert pentru pian, în do minor, op. 37, Ludwig van Beethoven a fost întru totul influențat de sonoritățile do minorului lui Wolfgang Amadeus Mozart, geniala partitură a anului 1786, care a dominat preferințele generației romantice, dar și ale acelora care i-au urmat. Liniile melodice, desenele ritmice și arhitectura frazelor, dezvăluite prin inspirația discursului mozartian, i-au oferit lui Ludwig van Beethoven  argumentele pentru una dintre cele mai  îndrăznețe dintre partiturile pianistice ale începutului de secol XIX, pe care a așezat-o în aceeași matcă a do minorului, și căreia i-a potențat anvergura eroică și dramatică.

  Deschidem paginile simfonice ale lunii februarie cu spectaculosul concert nr. 3 beethovenian, în interpretarea pianistului Cadmiel Boțac, și îl  asociem cu romantismul și unicitatea primei simfonii de Johannes Brahms. Inspirată la rândul ei din bagajul de afecte beethovenian, expusă în același do minor, al luptei și al triumfului, Simfonia I, op.68  completează la modul ideal seara simfonică a maestrului  Gheorghe Costin” – anunță Filarmonica Arad.

  Joi, 8 februarie 2024, ora 19:00

  Sala Palatului Cultural
  ANTON BRUCKNER 200
  Capodopere corale și organistice
  Corul academic
  Dirijor: ROBERT DANIEL RĂDOIAȘ
  Cu participarea extraordinară a organistului STEFFEN SCHLANDT (Biserica Neagră Brașov)

  ANTON BRUCKNER 200 - Filarmonica Arad

  „Și-a dorit să fie apreciat ca simfonist, însă până la succesul celei de a șaptea simfonii, în mi major, apărută la mijlocul anilor 1880, notorietatea lui Anton Bruckner se datora prioritar dublei sale cariere de organist improvizator și compozitor de muzica sacră. Iar succesul său nu viza doar lucrările de mare anvergură, precum misele sau Te Deum-ul, ci și numărul mare de miniaturi liturgice, scrise de-a lungul a cincizeci de ani.

  S-a afirmat despre ele că  sunt «grădina secretă» a lui Bruckner. Prea rar cântate, de un farmec insolit, micile capodopere corale acoperă în timp, dar și din punct de vedere estetic, întreaga creație bruckneriană.

  2024, cu prețioasa lui încărcătură aniversară, a bicentenarului nașterii lui Anton Bruckner, ne așază în fața unei teme remarcabile, dar mai ales fascinante! Îl omagiem prin ea pe marele organist și creator de muzica sacră, parcurgând-o alături de unul dintre cei mai titrați muzicieni ai spațiului european de astăzi, Steffen Schlandt, organistul Bisericii Negre din Brașov” – anunță Filarmonica Arad.

  Miercuri, 14 februarie 2024, ora 19:00

  Sala Palatului Cultural
  Concert organizat de Primăria Municipiului Arad și Filarmonica Arad, cu ocazia Valentine’s Day
  DRAG DE OAMENI
  TEO MILEA – pian
  IONUȚ CĂDARIU – flaut
  ADRIAN ȘCHIOPU – tobe

  DRAG DE OAMENI - Teo Milea - Filarmonica Arad

  În program: compoziții ale pianistului Teo Milea

  „Dragostea, la fel ca muzica, este liantul care aduce oamenii împreună. În seara zilei de 14 februarie, vă invit să ne însoțiți în călătoria muzicală a pianului, flautului și tobelor, în care fiecare piesă spune o poveste scrisă cu DRAG DE OAMENI!” – anunță Teo Milea.

  Joi, 15 februarie 2024, ora 19:00

  Sala Palatului Cultural
  Café-Concert & Film Dessert
  Serată simfonică
  Dirijor: Alexandru Ilie
  Solist: Florin Gherghel
  Lucrări celebre de Georges Boulanger în aranjamente pentru vioară și orchestră de cameră de Sabin Păutza
  Teme de dragoste din muzica de film: The Phantom of the Opera, The Godfather, Scent of a Woman Tango (Por una Cabeza), Titanic

  Café-Concert & Film Dessert - Filarmonica Arad

  „Nu am putut să lăsăm să treacă sărbătoarea Sfântului Valentin, fără să nu vă invităm la o serată simfonică cu teme idilice, cu aluri și tente boeme, partituri nostalgice, încărcate de amintirile veacului trecut, precum valsurile sau tangourile legendarului Georges Boulanger, și nici nu am putut să ne imaginăm romantismul timpului pe care îl trăim, fără marile teme de dragoste din muzica de film.

  Iubirea, cu bucuriile, tristețile sau capriciile ei, surprinsă atât de subtil în autografe de ieri și de azi, ne oferă motivele cele mai plauzibile pentru seara de 15 februarie 2024, pe care am dedicat-o celor care agreează discreția ambientalului sonor, descoperită în șarmantele partituri café-concert, dar și celor care se lasă furați de magia marelui ecran și de amplitudinea coloanelor sonore, care îi însoțesc poveștile.

  Café-Concert & Film Dessert este o serată simfonică pentru suflete romantice! O dedicație pentru cei care iubesc și sărbătoresc…” – anunță Filarmonica Arad.

  Joi, 22 februarie 2024, ora 19:00

  Sala Palatului Cultural
  AMADEUS DELICIAE
  Dirijor: Cristian Neagu
  Soliști: Mihaela Ișpan – mezzosoprană
  Ludovik Kendi – bariton
  Uverturi, arii și duete din operele Nunta lui Figaro, Cosi fan tutte, Don Giovanni și La clemenza di Tito de Wolfgang Amadeus Mozart

  AMADEUS DELICIAE - Mozart - Filarmonica Arad

  „Nunta lui Figaro, Don Giovanni, Cosi fan tutte, La clemenza di Tito, opera buffa, dramma giocoso, opera seria sunt cuvintele cheie prin care pătrundem în universul liric mozartian, prospectându-l selectiv, în cea mai rafinată seară cu muzică de operă a ultimilor ani.

  Care sunt cele mai frumoase arii din creația lui Mozart? «Amadeus Deliciae» le reunește pe cele mai pline de savoare, într-o dinamică a spectacolului care îți taie respirația! Vaporoase, pline de agilitate, sau dimpotrivă, subtile şi sofisticate, delicatele partituri mozartiene vă așteaptă la o surprinzătoare întâlnire cu Susanna și Figaro, cu Donna Elvira și Don Giovanni, cu Dorabella și Guglielmo, cu Vittelia, Sextus, dar și alți eroi și eroine, care au dat atâta expresivitate și culoare scenei și poveștilor ei.

  Un veritabil tablou de epocă, imaginat prin prisma trilogiei dapontine (Nunta lui Figaro, Don Giovanni, Cosi fan tutte) și al ultimei opere din catalogul mozartian, La clemenza di Tito, pe libretul inspirat de Pietro Metastasio, al lui Caterino Mazzolà!

  Cu ocazia concertului, va avea loc o expoziție retrospectivă a activității flautistului Constantin Talmaciu” – anunță Filarmonica Arad.

  Joi, 29 februarie 2024, ora 19:00

  Sala Palatului Cultural
  Medalion Antonin Dvořák
  Dirijor: Cristian Spătar
  Solist: Octavian Lup

  Program:
  – Concertul în si minor pentru violoncel  și orchestră, op. 104, B. 191
  – Simfonia  nr. 8  în sol major, op.88, B. 163

  Medalion Antonin Dvořák - Filarmonica Arad

  „O zi cu totul specială în calendarul lunii februarie, acea zi suplimentară din 2024 bisect, vă pregătește la final de iarnă o reîntâlnire cu Antonin Dvořák și două partituri de colecție: Concertul în si minor pentru violoncel şi orchestră și Simfonia a VIII-a în sol major.
  Dvořák își materializează ambițiile de compozitor european în formele mari, de tradiție, în pagini motivate de aspirațiile vremii în care a trăit, în acumulările artistice lipsite de precedent, atât de spectaculos redate în paginile concertului pentru violoncel, dar și în acelea în care își propune să iasă de sub influența limbajului sofisticat al vremii, în idilica simfonie în sol major.

  O reîntâlnire cu dirijorul Cristian Spătaru și violoncelistul Octavian Lup nu poate decât să întregească promisiunea acestei seri,  pe care o așteptăm cu toții!” – transmite Filarmonica Arad, anunțând totodată și un proiect special pentru această zi:

  Surpriză pentru sărbătoriți!

  „Un «La mulți ani!», celor născuți în 29 februarie și o invitație, la Filarmonică, pentru această seară cu totul specială din viața lor! Muzica clasică vă aduce un plus de bucurie și de frumusețe, de aceea, nu ezitați să îl primiți!

  Cei născuți în 29 februarie, care doresc să își împlinească aniversarea alături de noi, sunt rugați să ne contacteze la numărul de telefon 0730643695, la adresa de e-mail [email protected] sau pe una dintre paginile de Facebook / Instagram, pentru a intra în posesia unei invitații de două persoane, cu acces gratuit”.

  Programul lunii februarie 2024 Filarmonica Arad

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.