„Fata de birău” – premiera proiectului „Teatrul, şcoala şi invers”

  de Special Arad | 9 octombrie 2014, 12:22 PM | Cultură

  0

  Proiectul Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad, intitulat „Teatrul, şcoala şi invers”, a debutat marţi, 7 octombrie, la Colegiul Economic din Arad.

  Conceput ca un demers menit să vină în întâmpinarea elevilor de liceu, acest proiect constă în susţinerea de către actorii arădeni a unor spectacole lectură, în sălile festive din incinta unităţilor de învăţământ arădene. Primii care au beneficiat de prezenţa actorilor arădeni, la ei în şcoală, sunt 140 de elevi de la Colegiul Economic, care au umplut până la refuz sala festivă.

  Tinerii au asistat la premiera spectacolului lectură „Fata de birău”, de Ioan Slavici. Scriitorul arădean şi-a făcut debutul în literatură ca dramaturg şi este autor a cinci piese, una dintre ele fiind „Fata de birău”, apărută în anul 1871, în „Convorbiri Literare”, sub îndrumarea lui Mihai Eminescu.

  Echipa de proiect a acestui spectacol este formată din actorii: Oltea Blaga, Constantin Florea, Dan Covrig, Doru Nica, Ionel Bulbuc, Ştefan Statnic, Roxana Sabău şi Valentin Voicilă, acesta semnând si regia artistică. Timp de 55 de minute actorii au lecturat piesa ce redă cu un umor aparte viaţa şi personajele din lumea satului ardelean şi au fost răsplătiţi cu aplauze de către elevi.

  Spectacolul lectură „Fata de birău” va ajunge în această săptămână şi în alte unităţi de învăţământ din municipiul Arad. Ieri, 8 octombrie, spectatori au fost elevii Colegiului Naţional „Elena Ghiba Birta”, iar astăzi, de la ora 14, spectacolul se va desfășura la Colegiul Naţional „Moise Nicoară”. Prima săptămână de spectacole lectură din cadrul proiectului „Teatrul, şcoala şi invers” se va încheia în forţă cu două reprezentaţii care vor avea loc mâine, 10 octombrie, de la ora 12 şi de la ora 16,30, la Colegiul Naţional „Preparandia Dimitrie Ţichindeal”.

  În perioada următoare, în funcţie de bibliografia şcolară care cuprinde cerinţele de lectură pentru elevii de liceu, Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad va pregăti şi alte spectacole lectură pe care le va susţine la sediul unităţilor de învăţământ.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.