Fantezia industriei comuniste arădene…

  de Raluca Medeleanu | 31 mai 2015, 1:25 PM | Altădată | Recomandările editorilor

  0

  „Locul al 9-lea pe care județul nostru îl ocupă în marele concern al industriei țării, din punct de vedere al producției globale, este asigurat de existența a 39 de unități industriale, dintre care 23 de unități de subordonare republicană, 7 de subordonare locală și 9 unități cooperatiste.

  Ponderea covârșitoare în valoarea producției industriale a județului o reprezintă industria republicană cu 84,5%, industria locală cu 5,7%, iar meseriașii necooperativiști 0,2%. Dinamismul cifrelor și-a găsit și își găsește în continuare o pregnantă întruchipare în paginile cronicilor ultimilor 5 ani, pagini în care realizările, faptele stau scrise cu litere de aur (…). De remarcat că 2/3 din sporul producției obținute s-a realizat pe seama creșterii productivității muncii care pe ansamblul industriei județului a sporit cu 23%.”

  >>>  așa suna un ghid turistic despre orașul Arad, numit „Meleaguri Arădene”, publicat în 1972, în plină „glorie” comunistă a țării, de către Uniunea Tineretului Comunist Comitetul Județean Arad, împreună cu Consiliul Județean al Pionierilor Arad. Cuvântul înainte era, firește, scris de însuși tovarășul N. Ceaușescu, ce își lăuda neamul ca fiind unul harnic și cutezător care, „sub conducerea partidului își zidește o viață nouă”.

  Răsfoind paginile amplului ghid, concluzionezi ușor faptul că Aradul, asemenea altor orașe ale țării, se pricepea de minune la produs de toate.

  ochelari de soare fabrica progresul arad

  Fotografia de mai sus este o reclamă postată astăzi pe pagina de Facebook „Reclame vechi românești” și ne dă posibilitatea să privim puțin „prin gaura cheii” o epocă pe care unii dintre noi și-o amintesc cu groază, alții cu nostalgie, iar alții o cunosc doar din auzite.

  Intreprinderea Progresul era una dintre importantele fabrici arădene, pe lângă U.V.A., I.I.S.Tricoul Roșu, Refacerea, Arădeanca, Mureșul, Electrometalul, sau Libertatea, dar care, spre deosebire de celelalte enumerate, ce produceau doar dintr-un anumit sector, Progresul producea tot felul de minunății, în principal metalice, pentru uz casnic, de la sifoane, ochelari de soare, la mobilă… Administrația intreprinderii era situată pe strada Blaga, către colțul cu strada Episcopiei, iar zecile de ateliere erau răsfirate prin toate colțurile orașului. Pe lângă obiecte, tot Progresul a dat arădenilor ceva de care, poate, își amintesc cel mai cu drag: vestitul suc „Aracola”, o imitație aproape identică  a vestitei Coca Cola.

   

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.