luni, 24 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Familia Dodean, răspândită prin Europa: Dana este în Portugalia, Andreea în Rusia, iar Adi în Germania! Cristian Dodean, singurul rămas la Arad

  de Dan Lazăr | 7 aprilie 2020, 10:33 AM | Coronavirus | Povești despre oameni | Sport

  0

  Prilej de reunire: Cei patru frații Dodean, alături de soțul Danei, portughezul Joao Monteiro, la nunta organizată la Arad, în 2013

  Familia Dodean și-a lăsat o amprentă serioasă în tenisul de masă arădean, dar și în cel tricolor. Patru frați, toți practicanți ai acestui frumos sport, cu vechi rădăcini în Arad.

  Pandemia de coronavirus i-a prins pe arădenii ce au scris istorie în tenisul de masă în diferite colțuri ale Europei. „Dana este în Portugalia, se recuperează după o accidentare, Andreea la Moscova, iar Adi în Germania. Cu toţii sunt bine, sănătoşi, ceea ce le doresc şi tuturor sportivilor din ţară şi din întreaga lume”, spune Cristian Dodean, singurul care a rămas în Arad, unde este antrenor la CS Municipal.

  „La felul cum văd că evoluează epidemia în ţară, nu cred că vom mai putea juca în acest sezon, pentru că la noi, în tenisul de masă, sezonul actual a început în toamna lui 2019 şi lua sfârşit undeva în luna iunie. Probabil ne vom pregăti pentru lunile august-septembrie, când urmează să revenim şi la antrenamente”, mai spune, pentru site-ul clubului arădean, Cristian Dodean, care ține legătura cu sportivii săi prin intermediul internetului, având două grupuri pe WhatsApp, unul de avansaţi şi altul de performanţă.

  „Au exerciţii fizice zilnice, le sunt prezentate videouri legate de tehnică şi chiar le cer să caute ei diferite filmuleţe, cu tematici de antrenamente. De exemplu, săptămâna aceasta au avut ca temă de casă studierea unui jucător apărător. Cei care au spaţiu suficient sau stau la casă şi au masă de joc pot să şi practice tenisul de masă, cu părinţii – cărora le mulţumesc pentru sprijin şi colaborare – sau după caz, cu un frate sau o soră. De asemenea, avem şi un program «mental coaching», cu care ne ajută telefonic domnul Vasile Păltineanu, fost director al clubului”, concluzionează Cristian Dodean.

  Reamintim că Dana Dodean-Monteiro este sportiva anului 2019 în județul Arad, an în care a primit distincția de „Cetățean de Onoare al Aradului”.

  Pionierii „ping-pong”-ului de pe Mureș

  Emil Prokopecz (născut în anul 1918, la Arad – a practicat tenisul de masă din 1931, cucerind numeroase medalii la campionatele naționale și competițiile internaționale, iar ca antrenor a activat, cu succese deosebite, la Voința și CS Arad, între 1955 și 1983, când se pensionează – sala din Arad îi poartă numele), Matei Gantner (n. în 1934, la Arad – debut la 13 ani, la AMEFA), Magdalena Leszay (n. în 1946, la Arad – 12 titluri de campioană națională), Eleonora Mihalca (n. în 1945, la Carei, jud. Satu Mare – legitimată la Voința și CS Arad; dublă vicecampioană mondială în 1969, la Munchen, în proba pe echipe și la dublu, împreună cu Maria Alexandru), Liana Mihuț-Măcean (n. în 1918, la Arad – campioană europeană la dublu, alături de Maria Alexandu, în 1978, la Duisburg) sunt doar câteva nume care au pus Aradul pe harta mondială a tenisului de masă.

  1929 este anul în care s-au acordat pentru prima dată titlurile de campioni ai României la tenis de masă, Aradul având onoarea de a fi gazda evenimentului.

  Golovanov este actualul nume de familie al Andreei Dodean, stabilită la Moscova.

  andreea trei

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.