Falcă, tacă-ți gura! Fostul edil al Aradului s-a trezit vorbind vorbe-n vânt…





A fost timp de 15 ani primarul Aradului. Nu cred că este o coincidență faptul că în perioada în care el ocupa fotoliul de la kilometrul 0, Aradul a rămas fără cele mai mari arene sportive pe care le avea: Vagonul, Strungul, Telecom, iar stadionul Francisc Neuman se tot construiește de șase ani.
Nu cred că este o coincidență faptul că el era primar atunci când UTA, pentru prima dată în istoria ei, a fost exilată în afara Aradului vreme de un an și jumătate pentru că în Arad nu mai aveam stadioane…
A scris două cărți, dar nu știm cum a reușit pentru că nu are nici cele mai elementare noțiuni despre folosirea cratimei, iar scrierea cu „doi i” îi este străină. Uneori se mai laudă și cu „traNvaiele” pe care le-a cumpărat când era primar. Detalii…
Nu este deloc o coincidență nici faptul că, în perioada în care Falcă a fost primar, Aradul s-a îndepărtat la ani lumină de orașe precum Oradea sau Timișoara, de multe ori fiind folosită sintagma „Aradul, o comună între două orașe”. (n.m. sunt sigur că vor sări postacii de serviciu pentru a-mi desființa cele spuse…)
Nu este o coincidență nici faptul că cea mai neagră perioadă din istoria clubului UTA am trăit-o tot sub păstorirea orașului de către Falcă. A fost părtaș la singura retrogradare a clubului arădean în Liga a 3-a. L-a numit personal atunci pe Tiberiu Dekany în funcția de președinte al clubului tocmai pentru a-l compromite, fiind înțeles deja cu cei de la Liberty Salonta. UTA a retrogradat, fiind atunci cea mai mare rușine din istoria clubului, după care a cumpărat locul din prima ligă de la Liberty. Meritocrația, indiferent de domeniul la care ne referim, nu are nimic în comun cu numele Gheorghe Falcă. S-a trecut atunci peste orice ar fi însemnat merit sportiv și Aradul avea din nou echipă în Liga 1, iar Falcă se bătea cu pumnii în piept… A urmat și desființarea clubului în 2014, iar un act de care Falcă nu a fost tocmai străin. El a fost cel care, în paralel, a lucrat din plin la apariția proiectului UTA Bătrâna Doamnă, fapt care la vremea respectivă a născut multe controverse între cei care iubesc UTA.
A venit tot în 2014 demolarea legendarei arene și promisiunile că în trei ani va fi finalizat noul stadion. În toamna lui 2017 declara prin presă că UTA poate juca pe noua arenă, deși nu e sută la sută finalizată. Suntem în 2020 și tot nu se joacă pe „Francisc Neuman”. Manipulator de meserie, Falcă încerca să arunce vina pe CNI (Compania Națională de Investiții) și să arunce vina pe cei de acolo pentru că stadionul nu este gata. Fals! Falcă trebuia să predea stadionul celor de la CNI, pentru ca banii de la Compania Națională de Investiții, cei 2,5 milioane de euro, să poată fi investiți în arenă. Dar ce putea Falcă să le predea celor de la FNI, niște fier-beton? Stadionul, până în toamna trecută, nu era gata nici în proporție de 50 la sută, deși au trecut cinci ani de la startul lucrărilor…
Nu este o coincidență nici faptul că UTA este cel mai aproape de promovare din 2002 încoace tocmai în anul în care Falcă a renunțat la Primărie pentru a se duce la Bruxelles în calitate de europarlamentar. Lipsa sa din peisajul arădean a readus o liniște propice performanței la clubul UTA.
Acum ce face Falcă? Se duce la televiziunea ProX și își dă cu părerea despre ceva la care nu se pricepe deloc: despre fotbal, despre UTA, despre eventuale transferuri… Toate site-urile din presa centrală au preluat declarațiile sale vizavi de posibilitatea ca George Țucudean și Cristi Bălgrădean s-ar întoarce la UTA.
Sunt doi fotbaliști de valoare, chiar de mare valoare pentru campionatul românesc, dar într-o societate normală, într-un fotbal sau sport care se respectă, niciodată nu vine un europarlamentar, sau un fost primar sau ce o fi el, să vorbească despre transferuri.
Falcă nici acum nu a înțeles, fiind absent, că UTA este pe primul loc în Liga 2 tocmai pentru că are un antrenor care știe ce vrea de la el, de la fotbal, de la cei pe care îi antrenează. Țucudean și Bălgrădean ar putea ajunge la UTA, dar numai dacă antrenorul îi dorește, numai dacă se încadrează într-un anumit plafon salarial care să nu creeze o adevărată implozie în vestiar și numai dacă din punct de vedere al caracterului se pliează pe ceea ce dorește antrenorul. Țucudean și Bălgrădean ar fi eligibili pentru un transfer la UTA doar în momentul în care Gyuszi Balint ar fi de acord cu asta. Altfel ne întoarcem de unde am plecat…
De ani de zile Falcă se laudă că Primăria este principalul susținător financiar al clubului UTA. Da, este adevărat, Primăria asigură mare parte din bugetul clubului, dar acei bani nu sunt dați din buzunarul lui Falcă, sau ai lui Bibarț, iar UTA este cel mai cunoscut brand al Aradului. Mai este, însă, un aspect: faptul că orice investitor, orice om de afaceri care a încercat să se apropie în ultimii ani de UTA, a trebuit să se întâlnească tocmai cu Falcă. Și toate variantele au căzut… De ce oare? Pentru că mulți oameni de afaceri spun că nu vor să investească într-un club în care Falcă are un cuvânt greu de spus.
„Ce vă pot spune e că, atunci când eram în Liga 4, cel care a venit cu finanțare privată a fost tatăl lui George Țucudean. El ne-a sprijinit până în Liga 2. Cred că Marius Țucudean îl va dirija pe copil. Mi-e greu să cred că tatăl lui nu i-a făcut deja planurile”, a spus Gheorghe Falcă, la Pro X. Dar, lipsit de fair-play ca întotdeauna, Falcă nu a continuat prin a spune și ce l-a îndepărtat pe Marius Țucudean de clubul UTA. Iar Marius Țucudean nu a mai investit în UTA tocmai pentru că Falcă nu și-a respectat promisiunile.
Oare nu s-a întâmplat la fel și în cazul omului de afaceri Nicolae Bara, care a fost principalul sponsor în perioada 2006-2008? De ce nu a mai investit Bara? Oare nu tot pentru că Falcă nu și-a îndeplinit anumite promisiuni făcute în vara lui 2006?
„Și Bălgrădean e arădean, avem mulți arădeni în Liga 1. Noi vrem să aducem cât mai mulți arădeni la echipă. Bălgrădean cred ca s-a grăbit un pic cu CFR Cluj”, a mai spus Falcă, deși Gyuszi Balint sau cei din conducerea clubului nu au pomenit niciodată că politica clubului este de a aduce cât mai mulți arădeni.
Ca să nu fiu înțeles greșit, să nu credeți că nu mi-aș dori să-l văd pe George Țucudean din nou în tricoul Bătrânei Doamne. M-ar bucura o astfel de revenire, dar nu aș trece niciodată peste dorința unui profesionist adevărat precum este Gyuszi Balint. La fel și în cazul lui Bălgrădean, deși în cazul lui vorbim despre un post în care UTA este acoperită prin prezența unui alt portar extraordinar: Florin Iacob.
Așa că, după atâtea vorbe-n vânt, nu pot să închei decât cu un sugestiv: Ghiță Falcă, tacă-ți gura!
PS: Cristi Bălgrădean nici măcar nu e arădean. Este din Sânnicolau Mare, dar a evoluat mai mulți ani la Arad, la Gloria și la UTA.
Mi-a atras atenția un prieten că am uitat să scriu despre cele două terenuri din Subcetate. Tot la ordinul lui Falcă au fost distruse, iar de atunci arată precum un islaz…
Comentariile portalului
Nu se potriveste absolut deloc aceasta apropiere politica - biserica. De ce nu a fost reprezentat Aradul de un doctor bun sau de un profesor de calitate sau un inginer (...)
Toți candidații la alegerile prezidențiale sunt cu Dumnezeu în gura, nu știu dacă și în suflet. Lipsește cel mai cel dintre toți, acela care adaugă (...)
= DUPA CE AU LUAT LUMINA ACUM INAPOI LA FURAT -- ASTA I CRESTINISMUL LA HAIMANALELE POLITICE ARADENE -- SCARBA MI E -- PANA SI CEREMONIA IN SINE A FOST O (...)