sâmbãtã, 27 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Faimosul și somptuosul Orient Express a trecut azi noapte prin Gara Arad | Foto/Video

    de Raluca Medeleanu | 27 august 2018, 12:54 PM | Știri Arad

    0

    Duminică noapte, la ora 1:15, luxosul tren Orient Express a oprit în Gara CFR Arad, lucru ce se întâmplă o singură dată pe an. A zăbovit doar puțin, cât să poată apuca oamenii să-i admire interiorul, prin ferestrele impecabil de curate, iar apoi a plecat în negrul nopții, pornind către Turcia, având stația finală la Istanbul.

    Trenul Venice-Simplon Orient Express (VSOE) este deținut de o companie diferită față de cea care organiza pe vremuri cursele originale Orient Express, în fiecare noapte, între Paris și Constantinopole. VSOE este deținut de compania britanică Belmond.

    Originalul tren Orient Express a fost pus în circulație la 5 iunie 1883 și a unit Parisul de Constantinopole prin Nancy – Strasbourg – München – Viena – Budapesta – Szeged – Jimbolia – Timișoara – Caransebeș – Vârciorova – Craiova – Piatra Olt – Pitești – București – Giurgiu – Smârda, circulând o distanță de 2.627 km. De acolo, pasagerii erau transportați cu feribotul peste Dunăre la Ruse, în Bulgaria, pentru a lua un alt tren spre Varna, unde urma o nouă transbordare, pe un pachebot al companiei austriece Lloyd, cu care pasagerii ajungeau, după un voiaj ce însuma 83 de ore și 30 de minute, la Constantinopole (Istanbul). În 1885, o nouă rută a fost deschisă, de această dată se ajungea la Istanbul pe cale ferată prin Viena spre Belgrad, două transporturi la Niș și Plovdiv și apoi până la Istanbul pe cale ferată. După deschiderea podurilor peste Dunăre, de la Fetești și Cernavodă construite de inginerul român Anghel Saligny, traseul trenului a fost prelungit până la Constanța de unde pasagerii erau preluați de vapoarele Serviciului Maritim Român. Istanbul a fost punctul cel mai estic până la 19 mai 1977.

    Venice-Simplon Orient Express

    În 1977, fondatorul companiei Belmond, James B Sherwood, a cumpărat două vagoane originale a Orient Expressului la o licitație din Monte Carlo, iar după aceeea a început să restaureze tot mai multe vagoane care datează din anii 1920 și 1930, pentru a le readuce la gloria de odinioară. După ani de restaurări, cheltuind peste 16 milioane de dolari, iconicele vagoane de albastru-nocturn au fost repuse, într-un final, pe șine, în 25 mai 1982, pregătite să transporte oaspeții în călătorii luxoase între Londra și Veneția.

    VSOE funcționează între martie și noiembrie. Traseul clasic Londra – Paris – Milano – Veniția (și retur), via tunelul Simplon, a fost modificat în 1984 pentru a include și Zürich, Innsbruck și Verona prin trecerea Brenner. Această călătorie este organizată o dată sau de două ori pe săptămână, în funcție și de alte rute care există la data respectivă. De două sau de trei ori pe an se include în rută Praga sau Viena și Budapesta, cu pornirea din Veneția și returul la Paris și Londra.

    În fiecare sfârșit de vară, trenul pleacă din Londra și Paris către Istanbul, această călătorie fiind observată duminică seară de către oamenii de pe peronul din Gara Arad. Traseul se face via Budapesta, Sinaia și București – în ultimele trei orașe fiind inclus câte un tur, iar în cele două capitale o cazare peste noapte într-un hotel, iar returul se face până la Veneția.

    În cazul în care doriți să faceți o astfel de călătorie, până peste vreo doi ani aveți timp să vă tot adunați bănuți pentru un bilet, căci toate locurile pentru anul viitor sunt deja vândute. Dar ca să vă faceți o idee despre ce sumă e vorba, vă prezentăm prețul pentru o călătorie Paris-Istanbul pentru august 2019 🙂

    pret orient express parit catre istanbul 2019

    surse: Wikipedia, Belmond.com, irtsociety.com

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    8 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.