joi, 25 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Facem Aradul bine – interviu cu Adrian Wiener, candidatul USR PLUS la funcția de primar al Aradului

    de - | 24 august 2020, 8:04 AM | Politikos | Topic special

    1

    Domnul Adrian Wiener se prezintă astăzi, într-un interviu, pentru prima oară pe Special Arad după ce s-a făcut rocada la candidatura pentru Primăria Aradului. Așa cum a promis, ziarul nostru va da posibilitatea tuturor candidaților să se descrie, să-și spună planurile de viitor și viziunea cu privire la Arad, pentru ca cititorii noștri, implicit alegătorii, să poată lua cele mai bune decizii în cunoștință de cauză:

    Domnule doctor, sunteți, de curând, candidatul Alianței USR PLUS la funcția de primar al Municipiului Arad. Cum s-a ajuns la această decizie ?

    – Decizia de a candida e o continuare firească a misiunii publice pe care mi-am asumat-o acum 4 ani intrând în politică. Am decis atunci că e nevoie de noi în politică. Am decis că politica a devenit prea importantă pentru a mai putea fi lăsată pe mâna politicienilor de profesie, captivi structurilor clientelare, grupurilor de interese economice. Am considerat că trebuie să ne implicăm politic și că civismul nu mai e suficient.

    Bineînțeles că a fost o decizie colectivă; colegii din USR și PLUS au considerat că sunt cel mai potrivit pentru a îi reprezenta în această luptă electorală. Sunt atașat ireversibil de acest oraș și cred că actuala administrație nu poate să mai ofere nimic arădenilor.

    – Care considerați dumneavoastră că sunt principalele probleme ale arădenilor și ale Aradului ?

    – Arădenii au profiluri diferite, nevoi și probleme diferite. Suntem o comunitate și din păcate spiritul Aradului, identitatea acestui loc minunat se stinge odată cu fațadele degradate, cu diminuarea calității serviciilor publice, a infrastructurii medicale și educaționale. Străzile nu mai sunt destinații în sine ci doar zone de tranzit spre și dinspre locuință. Mulți dintre tinerii arădeni pleacă spre alte orașe pentru oportunitățile și viitorul pe care nu le găsesc aici. Cetatea Aradului este din ce în ce mai departe de a deveni noul centru civic al Aradului. Infrastructura de transport public este în mare parte depășită moral și neatractivă. Trecerile la nivel cu calea de rulare a tramvaielor sunt execrabile, canalele mai peste tot sunt adevărate gropi în asfalt. Aradul devine tot mai gri. Știm cu toții lipsa de respect a actualei administrații în ceea ce privește cheltuirea fondurilor publice. Povestea care nu se mai sfârșea parcă a stadionului Francisc Neuman. Bineînțeles că toate aceste lucruri țin de administrația locală. Mai precis de lipsa de responsabilitate, lipsa de competență, absența unei viziuni e și rigiditatea administrației care ‘patronează’ Aradul de 16 ani.

    Care sunt principalele lucruri pe care le propuneți arădenilor în programul politic local ?

    – Unul dintre cele mai importante proiecte este cel al noului Spital Municipal. Actualul amplasament, știm cu toții, oferă condiții absolut inadecvate actului medical. Părți din clădire au chiar și 240 de ani vechime, restul sunt de secol XVIII; circuitele sunt inadecvate, nu există lift decât într-unul din corpurile de clădire; în rest, pacienții sunt cărați cu tărgile pe scări; condițiile hoteliere sunt la standarde foarte reduse. Aradul are nevoie de un nou spital municipal. De altfel, Primăria nu a preluat nimic din infrastructura medicală a Aradului. S-a implicat marginal și inconsistent. E momentul ca acest lucru să se schimbe. Sunt și alte neajunsuri ale sistemului public de sănătate în care Primăria poate și trebuie să se implice. În zona facilitării accesului la unele investigații imagistice – CT, RMN sau a unor investigații neacoperite de sistemul de asigurări de sănătate pentru categorii de pacienți vulnerabili – pensionari sau cu venituri mici.

    Trebuie cartografiate nevoile ce țin de accesul la servicii publice pe cartiere și elaborat un plan de ameliorare a neajunsurilor. Aradul trebuie să redevină un oraș curat și sigur. Siguranța publică de asemenea lasă mult de dorit. Trebuie suplimentată consistent finanțarea complementară a școlilor. Și avem nevoie de un plan de dezvoltare durabilă a pieței muncii: oportunități de dezvoltare a unor activități economice cu locuri de muncă mai bine plătite. De asemenea, Aradul trebuie să devină o destinație de city break. Ștrandul merită să iasă din starea precară în care se află. Visez un aquapolis precum cel de la Oradea sau  cele din Ungaria, frecventate de mulți dintre arădeni. Avem nevoie de dezvoltarea transportului public. Aradul e un oraș sufocat și are nevoie de transport public atractiv.

    La scurt timp după anunțul candidaturii dumneavoastră au apărut în spațiul public voci care susțineau că un medic trebuie să rămână medic, sau chiar voci care întrebau ce anume vă recomandă pentru fotoliul de primar. Ce le răspundeți acestor arădeni ?

    – A fi medic ar trebui să fie o vocație; la fel și politica. Nu există o meserie de ‘politician’ ci în politică ar trebui să aduci entuziasm civic și experiență profesională din zona apolitică. În lumea întreagă orașele sunt conduse de arhitecți, medici, contabili, economiști, profesori, etc. E nevoie să fi lucrat și condus colective, să reușești să mobilizezi și să motivezi oameni, să poți organiza fluxuri. Sigur că am aceste deprinderi și le-am uzat recent în calitate de medic coordonator al spitalului Covid din Grădiște, spre exemplu. În mare parte, competențele manageriale, dublate de decență și bună-credință cred că sunt premise suficiente pentru a fi un primar bun. Cu atât mai mult cu cât în USR și PLUS avem oameni competenți și entuziaști gata să își pună energia și priceperea în slujba urbei. Nu voi fi singur în Primărie. Mai mult, sunt senator de aproape 4 ani și m-am familiarizat cu articulațiile sistemului administrativ din România. Așadar a fi medic nu e un handicap ci mai degrabă un atu pentru a fi un primar bun.

    Spuneați, recent, pe o rețea de socializare, că presa arădeană nu v-a întrebat niciodată despre realizările dumneavoastră din Senat. Îmi permit să vă adresez acum această întrebare.

    – Da, au fost 4 ani furtunoși într-o legislatură foarte agitată. Am reușit împreună cu colegii mei să facem opoziție ‘de tranșeu’ uneia din cele mai toxice guvernări din ultimii 30 de ani – regimul Dragnea. Mandatul a început cu infama OUG 13 care a condus la cele mai mari proteste din istoria postdecembristă a României. Am fost în stradă și am adus spiritul străzii, instinctul civic în parlament pentru că a fost nevoie. A urmat mutilarea legilor justiției de către coaliția PSD/ALDE/UDMR. Parcursul european al României a fost amenințat direct. Statul de drept din România s-a clătinat. Au fost moțiuni de cenzură peste moțiuni de cenzură, uneori chiar împotriva propriilor guverne. Am luptat împotriva pensiilor speciale, am luptat pentru alegeri în 2 tururi. În 10 august am fost din nou în stradă alături de români. Am avut colegi bătuți, gazați într-una din cele mai brutale represiuni ale vreunui protest legitim din ultimii 30 de ani. Au fost foarte mult momente importante în această legislatură, momente la care USR a fost pe baricade. Sunt mândru de colegii mei, de ADN-ul acestui partid. În registru personal, am fost timp de 1 an liderul grupului parlamentar al USR în Senat, am avut multe luări de cuvânt în plenul Senatului, m-am implicat cu toată priceperea și puterea în activitatea celui mai dinamic partid parlamentar. Am început cu 13 senatori în grup și terminăm legislatura tot cu 13; aceiași 13 senatori. Am avut și multe inițiative legislative personale, unele dintre ele făcând parte azi din corpusul legislativ al României. Am să exemplific doar ultima inițiativă promulgată de președinte – limitarea adăugării de acizi trans în alimentele românilor – un pas uriaș spre civilizația alimentară a secolului XXI. Multe vieți vor fi astfel salvate. Din păcate, multe din legile pe care le-am inițiat au fost respinse, contrar interesului public. Partidele de sistem, de foarte multe ori nu mai reprezintă interesul public ci interesul unor grupuri. Spre exemplu inițiativa prin care am încercat să modernizăm reglementările privind fumatul – cel mai mare contributor evitabil la povara de boală din România a fost respinsă la dictatul industriei tutunului.

    Aveți doi copii adolescenți. Cum simțiți dumneavoastră implicarea tinerilor în viața orașului ?

    – Cum spuneam, o mare parte a tinerilor arădeni părăsesc Aradul. Orașul în care s-au născut și s-au format în școală nu le oferă suficiente oportunități. Își găsesc un alt loc căruia să îi spună ‘acasă’.  Dacă vreți, asta e coordonata principală a unui oraș – să își mențină tinerii, să fie iubit de segmentul tânăr. Scenariul viselor copiilor noștri trebuie să includă străzile acestui oraș. Din păcate, Aradul a pierdut 50.000 de locuitori în ultimii 30 de ani. Este un oraș din care se pleacă deși are toate premisele de a fi un ‘oraș-magnet’. Și asta din cauza neșansei pe care a avut-o Aradul cu administrațiile ultimilor 20 de ani. Este esențial să reinventăm Aradul ca și un loc de care orice tânăr să se îndrăgostească iremediabil. Un oraș care să ne locuiască nu doar un oraș în care să locuim.

    La final, ce mesaj doriți să transmiteți arădenilor  ?

    – Am încredere în arădeni că își doresc mai mult de la oamenii care administrează orașul. Este foarte important să ne informăm, să înțelegem de ce Aradul nu și-a atins potențialul și să ne prezentăm la vot.

    Colegii din USR PLUS formează o echipă minunată ; oameni liberi, care și-au construit cariere și au acumulat expertiză în afara politicii și suntem hotărâți să schimbăm fundamental felul în care este administrat Aradul. Suntem hotărâți să Facem Aradul bine.

    (P)

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Un oras modern se realizeaza cu oameni educati. Nu am auzit nici un cuvant despre cultura.Orice turist care viziteaza un oras nu va vizita fabrici sau spitale.Pentru a face Aradul un oras atractiv trebuie realizate zone speciale care cuprind sali sau zone de spectacole, monumente etc. Cultura in Arad este la pamant ca si majoritatea institutiilor care pun in valoare patrimoniul cultural.

      0 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    1 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.