marþi, 16 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Înapoi în timp. Cum se produceau ceasuri la Fabrica Victoria din Arad, în anii 70 (Video)

  Fabrica Victoria din Arad – de pe strada Mărășești – a fost înființată în anul 1951 și a ajuns în perioada comunistă să fie lider pe piață în România, exportând produse în 27 de țări comuniste. Dacă în anul înființării, în fabrica de ceasuri se produceau 300 de ceasuri, în 1989 se ajunsese să se facă 1.000.000 de ceasuri.

  Deși inițial ceasurile au fost făcute de cei 10-11 ceasornicari angajați, în perioada imediat următoare s-au cumpărat utilaje și a crescut producția considerabil. Se produceau ceasuri de diferite sortimente: deșteptătoare, de perete cu pendul, de perete cu mecanisme quartz.

  „Victoria era lider de piaţă în România, deşi preţurile practicate nu erau scăzute. La export, fabrica organiza transporturi în 27 de ţări de pe trei continente. Un ceas deşteptător costa între 15 şi 35 de lei, dar în funcţie de model putea depăşi 50-60 de lei, la ceasurile cu melodii. La Arad se produceau şi celebrele ceasuri cu cuc, însă comercializarea lor în sistemul comunist se făcea pe sub mână. Nu oricine îşi putea permite luxul de a avea un astfel de dispozitiv”, aflăm de pe Adevărul.

  După Revoluție, fabrica nu s-a închis, dar s-a reprofilat pe producerea de contoare de apă.

   

  • Citește și: Fantoma berii Arbema nu are voie nici măcar să bântuie în „Casa Morții”. Se mai poate „resuscita” berea arădeană? • Special Arad

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. „După Revoluție, fabrica nu s-a închis, dar s-a reprofilat pe producerea de contoare de apă.” INCORECT!
   CORECT: SI PE CONTOARE DE APA!!!!!!!!!!
   Fabrica a produs ceasuri,a avut si export până nu a fost vândută!
   Un mare PNTCD-ist cu concursul bătrânului Diaconescu,a reusit sa puna mâna pe o fabrică,nefăcând altceva decât sa năruiască munca unor generatii.
   Acum este o ruina toata fabrica sub conducerea traseistilor deveniti intre timp PNL-isti.

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  9 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.