Update News AlertPeste 13 milioane de euro falși descoperiți de DIICOT într-o fabrică de bani. Vezi cum arată banii și fabrica! (VIDEO)

  de Special Arad | 26 septembrie 2014, 9:29 AM | Naţional | Topic special

  0

  O fabrică ilegală de bani a fost destructurată de procurorii DIICOT la Oradea, la mai bine de un an de când a fost descoperită.

  Peste 13 milioane de euro, bani falşi,ăn bancnote de 50 și 100, au fost confiscaţi, aceştia fiind găsiţi într-o groapă de gunoi. Fabrica de bani, care includea două tiparniţe şi mai multe ustensile, aparţinea unor membri ai grupării italiene mafiote Camorra, din Napoli.

  Surse judiciare au declarat pentru Mediafax că în urmă cu două zile Direcţia Naţională Antimafia din Italia a ridicat trei persoane din aceeaşi grupare şi a confiscat 19 milioane de euro.

  Potrivit aceloraşi surse, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a lucrat în colaborare cu direcţia din Italia, dar a avut exclusivitate de coordonare a anchetei din România.

  Procurorii DIICOT au făcut percheziţii la Oradea, în noaptea de joi spre vineri, având informaţii că membrii grupării ar fabrica acolo bani falşi, fiind ridicate trei persoane, care ar face parte din gruparea de crimă organizată Napoli.

  Cei trei suspecţi sunt audiaţi la DIICOT Oradea, iar în cursul zilei de vineri, aceştia vor fi aduşi în Capitală, la structura centrală a Direcţiei.


   

  UPDATE

  Procurorii DIICOT – Structura Centrală s-au sesizat din oficiu în data de 25 octombrie 2013 cu privire la existența acestui grup infracțional organizat  și după o monitorizare specifică de 11 luni de zile, au început urmărirea penală față de cinci persoane, dintre care patru cetățeni italieni – și un cetățean român, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire de grup infracțional organizat, falsificare de monede, falsificare de valori străine, deţinerea de instrumente în vederea falsificării de valori, fapte  prevăzute şi pedepsite de art. 367 alin. 1 și 3,  art. 310 alin.1 rap. la art. 316 CP, respectiv art. 314, alin.1 şi 2 CP.

  Față de cei patru cetățeni italieni există suspiciunea rezonabilă că împreună cu mai multe persoane, printre care și cetățeni români, în perioada octombrie 2013 – septembrie 2014, au contrafăcut bancnote din cupiura de 20,50 și 100 de euro, prin intermediul unei firme aparținând italianului RV, folosind ca tehnică de tipărire/contrafacere metoda offset.

  Sub coordonarea suspectului RV, membrii grupului procurau hârtia și vopselurile precum și celelalte materiale necesare asigurării elementelor de siguranță a falsului și tipăreau bancnote contrafăcute la o locaţie din județul Bihor. Ulterior, banii falsificați în cantități mari erau depozitați la sediile altor societăți comerciale, fiind apoi transportați și distribuiți în țările Uniunii Europene.

  În cadrul cooperării cu autoritățile judiciare italiene, în data de 22 septembrie 2014, a fost interceptat pe teritoriul Italiei un transport de euro falsificați din cupiura de 50 euro, fiind confiscată suma de 18.900.000 de euro. Banii contrafăcuți fuseseră expediați de o firmă din România ce aparține italianului RV – suspectul fiind, de altfel, arestat în Italia, lângă Milano.

  În data de 25 septembrie, procurorii DIICOT au efectuat 15 percheziții domiciliare și la sediile sociale ale firmelor implicate, fiind descoperiți și ridicați aproximativ 13 milioane de euro falsificați, matrițe, holograme și alte materiale folosite la contrafacerea de monedă.

  De asemenea, la groapa de gunoi din Oradea, la banda de sortare a deşeurilor au fost descoperite bancnote contrafăcute din cupiura de 50 euro, aproximativ 55.000 bancnote, despre care există suspiciunea rezonabilă că provin din activitatea de contrafacere de bancnote străine desfăşurată de grupul de criminalitate organizată condus de suspectul RV. Totodată, în altă locație au fost găsite bancnote false rupte, arse.

  20 de persoane – suspecți și martori – au fost duse la audieri.

  UPDATE VIDEO

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.