Fabrica de boți de la Kremlin a lansat un atac cibernetic asupra României, folosind Aradul

  de Mihai Todoca | 10 October 2019, 11:58 AM | Culise | Fact check | Topic special

  3

  Nici pe departe nu a fost intenția noastră de a lansa un titlu bombastic, deoarece tragem speranța că cititorii au ajuns să verifice informațiile din articol. Ieri, în spațiul online a circulat o știre cum că „Circa 21 de elevi erau în autobuz la momentul producerii accidentului, 2 profesori și șoferul, şi 14 dintre ei şi-au pierdut viaţa. Iar 7 au fost transferați la spital în stare CRITICĂ. Potrivit Inspectoratului Școlar Județean Arad , 21 elevi erau transportați la excursie, chiar înainte de a ajunge, microbuzul a fost lovit de un șofer neatent, 7 copii au fost transportați la spital în stare gravă” .

  Știrea este cât se poate de falsă, până și poza cu microbuzul răsturnat este în fapt de la un alt accident, petrecut în 2 octombrie anul trecut în județul Hunedoara (AICI mai multe informații). Colegii noștri de la DC News au scris la rândul lor despre această știre că este falsă, iar noi adăugăm că unul dintre cele mai elocvente indicii ale falsului este acela că pentru a putea citi „știrea” respectivă, trebuie neapărat și distribuită pe Facebook. Specificăm că pentru boți – programe de computer care preiau diverse sarcini automatizate – este chiar destul de simplu să țintească o zonă specifică, deoarece distribuirea știrilor false se fac foarte mult și în funcție de locația dispozitivelor (telefon, tabletă, PC).

  Rolul știrilor false, îndeosebi cele lansate de site-urile false de la Kremlin este… nu de a determina publicul țintă să citească știrea respectivă, ci a îl determina să citească celelalte știri care se regăsesc pe acel site, conținutul lor fiind cu precădere proruse.

  prorus

  Mergem mai departe cu explicațiile și putem observa că, pe lângă faptul că numele prim ministrului României este scris greșit (un alt indiciu important în identificarea știrilor false, deoarece sunt greșeli grosolane), site-urile proruse încearcă să își ascundă urmele IP-urilor folosidu-se de IP-uri din Franța și Olanda, dar după o căutare mai amplă, chiar dacă se folosesc VPN-uri false, reușim să ajungem la același domeniu „.ru” (adică Rusia) De regulă, pe același IP sunt găzduite și alte site-uri, dar nu este o surpriză că acestea, la secțiunea „politică”, sunt tot știri proruse.

  ip uri

  Atacurile cibernetice aparținând Kremlinului s-au intensificat în ultima perioadă, culmea, în contextul în care Turcia a atacat pozițiile kurde din Siria pentru a treia oară. Unul dintre scopuri ar putea fi distragerea atenției publicului larg cu privire la intervențiile militare din anumite regiuni de conflict. Sau, alt scop, un antrenament pentru alte „ocazii”.

  gfh

  În iulie 2019, Șefa Biroului German Marshall Fund pentru România, Alina Inayeh declara într-un interviu pentru Radio Europa Liberă România ceva ce știam deja„În ceea ce privește România, ca și pentru celelalte țări, în primul rând, întotdeauna există riscul unui atac cibernetic din partea Rusiei. Noi nu suntem total invulnerabili în fața acestor posibile atacuri cibernetice. Există, apoi, o foarte mare intensificare în ultimii doi ani, războiul informațional și mesajele care vin din partea Rusiei, mesajele anti-occidentale pe care Rusia le propagă în România atât prin propriile ei canale, cât și prin «idioții utili» și «oamenii utili care nu sunt idioți», care propagă mesajele Rusiei. 

  Ceea ce ne dorim noi să facem este nu să tragem un semnal de alarmă, acesta a fost tras deja demult asupra știrilor fake/false news, ci de a ne asigura cititorii că suntem în stare să distingem știrile false și nu o să le promovăm.

   

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  7 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.