miercuri, 23 aprilie, 2025

Special Arad Logo

    Cum arată planurile de extindere a clădirilor Spitalului Municipal din Arad

    de Raluca Medeleanu | 5 februarie 2025, 12:00 PM | Administraţie | Sănătate | Topic special

    3

    Lucrările de reabilitare a Spitalului Municipal din Arad sunt în plină desfășurare, însă pe lângă cele începute acum, arhitecții contractați de Consiliul Județean Arad au stabilit detaliile cu privire la direcțiile pentru extinderea și modernizarea viitoare.

    Clădirea istorică de la colțul străzii Elena Ghiba Birta cu strada Aviator Ioan Sava a fost construită în 1836, ca spital al orașului. Și-a pierdut însă denumirea oficială de Spital Municipal în 2022, atunci când Consiliul Județean a preluat-o în administrare de la Primărie, iar la ora actuală găzduiește mai multe secții din cadrul Spitalului Județean Arad.

    Anul trecut, CJ a câștigat finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru reabilitarea pavilionului central, încadrat ca monument istoric, lucrările începând în iulie 2024. Instituția intenționează însă să continue modernizarea, în acest sens a avut nevoie de obținerea unui Plan Urbanistic Zona, PUZ pe scurt, documentație prin care se trasează direcțiile în care se intenționează realizarea tuturor intervențiilor viitoare.

    PUZ-ul a fost întocmit de firma timișoreană Subcontrol SRL, care se ocupă cu astfel de proiecte încă din 1995.

    „PUZ-ul nostru și-a propus în primă instanță să coreleze investițiile aflate în derulare, să medieze nevoile spitalului, să implementeze concluziile studiului istoric, care a fost un studiu foarte important care a stat la baza acestui proiect, și să clarifice situația proprietăților”, a explicat arhitecta Diana Lucaci de la Subcontrol SRL.

    Planuri pentru construirea a încă două corpuri în curtea Spitalului Municipal

    Spitalul Municipal corpuri noi

    Arhitecta a explicat că la baza temei de proiectare au fost trei proiecte care au venit din partea spitalului: proiectul aflat acum în desfășurare cu renovarea energetică a clădirii principale, cât și realizarea unor noi construcții pentru instalații tehnico-edilitare, un studiu de fezabilitate pentru realizarea unui nou corp de clădire, care să găzduiască o secție de radioterapie, și o temă de proiectare pentru un nou corp ambulator.

    „Una dintre cele mai importante concluzii ale studiului istoric a fost împărțirea clădirilor în mai multe categorii, ne specifică foarte clar că pentru clădirile C6 și C7 (cele istorice, n.red.) nu se pot aduce modificări, fiind monumente istorice, clădirea C10 unde este secția de ATI momentan, Radiologia C12 și Corpul de recuperare C11 sunt și ele cu o valoare istorică și arhitecturală, nu se pot modifica, și ceea ce ne-a impactat pe noi au fost clădirile C8 și C9, cele care se pot vedea și de la stradă, și corpul spălător C2, ele au fost încadrate ca și clădiri neutre, care nu au valoare și pot fi restructurate, fie parțial sau total. Mai este vorba și de o categorie de construcții a căror demolare este posibilă și chiar dorită, pentru a asana zona și a elibera terenul pentru viitoarele investiții”, a explicat ea.

    O altă modificare prevăzută în PUZ este referitoare la circuitele de acces: utilizarea porții dinspre str. Elena Ghiba Birta care la ora actuală nu este folosită, respectiv lărgirea accesului dinspre capătul proprietății de pe str. Aviator Ioan Sava, astfel încât să permită intrarea și ieșirea mașinilor.

    De asemenea, pentru obținerea de spațiu suplimentar, există posibilitatea exproprierii unei parcele din curte care la ora actuală figurează în posesia Statului Român.

    Prin reconfigurările realizate în PUZ, s-a propus obținerea de spațiu suplimentar  la 45% față de 30,95% POT existent, astfel încât să existe spațiu de manevră pentru noile construcții care se plănuiesc a fi ridicate (secția de radioterapie și ambulatoriul), regimul de înălțime maxim propus fiind de 2 etaje. Pe lângă aceste clădiri, în documentație sunt prevăzute zone care să permită și realizarea unor corpuri de legătură, lifturi, echipamente specifice etc.

    În curte, se vor păstra și anumite spații verzi care au fost identificate ca fiind valoroase din punct de vedere istoric, cum ar fi porțiunea de grădină dinspre strada Aviator Ioan Sava, zona centrală și o mică curte interioară situată în spatele corpului C11 pe care PUZ-ul chiar propune să fie extinsă înspre limita de proprietate.

    circuite Municipal

    Există propunerea și de extindere a zonei de construcții subterane (observați în schiță porțiunea evidențiată cu portocaliu), în care să fie inclusă și o parcare subterană, pe două nivele, care să ofere 114 locuri de parcare suplimentare față de cele 47 aflate la nivelul solului.

    Dintre toate aspectele PUZ-ului, construcția secției de radioterapie este poate cea mai importantă, întrucât a rămas singura lipsă din „portofoliul” pe care îl are Spitalul Județean, la ora actuală pentru a beneficia de acest tip de tratament arădenii bolnavi de cancer trebuie să se deplaseze în alte orașe. Consiliul Județean a depus anul trecut o cerere de finanțare prin PNRR pentru realizarea secției, însă proiectul nu a reușit să treacă de pașii selecției, astfel că instituția și-a arătat intenția de a încerca să aplice pe viitor pe alte axe de finanțare care se vor arăta disponibile pentru astfel de investiții.

     

    Citește și:

    „Noi suntem partea nevăzută a lucrurilor”. Drumul lung de la prelucrarea manuală a biopsiilor, la testările moderne

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Sistemul pavilionar este cel mai pagubos pentru pacient pentru că îl plimbi prin tot orașul de ex ajungi la UPU cu o afecțiune nu extrem gravă dar ajungi și apoi ești trimis la Municipal sau în Grădiște după o noapte de perfuzii, nu e tocmai uman,să începi să te plimbi cu hârtiile după tine în convalescență fiind și sub tratament.
      Prioritatea și strategia trebuia să fie un complex mare să aibă 95% din secții în aceeași curte.
      Un Municipal nou cu UPU propriu într-o zonă aerisita cu parcări și transport în comun în zonă era un proiect mai eficient și de sec.21.
      UPU de la Județean a avut parte de 3 extinderi dacă va fi nevoie și de a 4 a extindere unde o vor mai face când va fi și Maternul înghesuit lângă?

      +12 voturi
      +1
      -1
    2. == PLANURI SI PROIECTE SI STUDII DE FEZABILITATE == BLA BLA BLA == NIMIC CONCRET DE 15 ANI == SCARBA MI E =
      =REALITATEA ==ARAD ARE SPITAL JUDETZEAN JALNIC == DE CATG A 4A INCREDERE REDUSA == MAI RAU CA BARAGANUL ==
      ==BAAA CIONCA STIU CA POTZI == SA NE PUPI IN ( CENZURAT DE ELA ) PE TATZI == PE TATZI ARADENII ==

      +16 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    1 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.