sâmbãtã, 20 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Expoziție de pictură: „Un turn de culori” | Video

  de Special Arad | 9 mai 2023, 10:01 AM | Cultură

  0

  Luni, 8 mai 2023, la ora 17, în incinta Turnului de apă din Arad, la etaj, a avut loc deschiderea oficială a expoziției de pictură „Un turn de culori”. În cadrul acestei expoziții au expus Alexandra – Sofia Csizmadia, Aurelia Măinescu, Carina Schutz și Eleonora Iluțan.

  Expoziția este compusă din peste 30 de picturi, care au fost realizate sub îndrumarea doamnei profesoare Sofia Klemenco, la Școala Populară de Arte din Arad. De asemenea, doamna profesoară S. Klemenco a fost persoana care a încurajat realizarea acestei expoziții.

  La organizarea expoziției a luat parte și domnul profesor Horia Truță, care a luat cuvântul de deschidere al expoziției. De asemenea, în public s-a aflat și domnul profesor Artimon, care a spus și dânsul câteva cuvinte.

  Eleonora Iluțan (născută în Arad, 1963) a spus: „Primii pași îndrumați în această artă i-am făcut cu domnul profesor Artimon la fosta Casa Pionierilor, actualmente Palatul Copiilor. Nu m-am numărat printre cei care au ales să facă o carieră din pictură, dar am avut șansa să mă aflu în casa pictorului Ioan Niță Nicodim datorită unei tabere de creație. Am avut onoarea să debutez la Biblioteca Județeană Alexandru D Xenopol Arad secția de Artă și multimedia Sabin Drăgoi în toamna anului 2022, fiind coordonată de doamna profesor Ioana Nistor, titlul expoziției fiind ,,Un univers printre culori”. Actualmente sunt elevă a Școlii Populare de Artă secția Pictură în anul 1 la doamna profesor Klemenco Sofia și Istoria Artei cu domnul profesor Lucian Ienășescu. Sunt mândră de talentul colegelor alături de care expun în această splendidă clădire care este Turnul de Apă Arad. În afara spațiului oferit de domnul profesor Horia Truță, am beneficiat de îndrumări, sfaturi acordate nouă cu o incredibilă răbdare, generozitate și modestie.  În această clădire am regăsit o lecție de artă arădeană vie, emoționantă și puternică (primul șevalet l-am primit de la doamna Flory Takacs). Pentru mine pictura reprezintă liniște și echilibru, o frântură de emoție pe care încerc să o redescopăr cu multă atenție alături de fiul meu, familie, prieteni, colegi și privitori”.

  Motto: „Nu ești niciodată prea bătrân pentru a-ți fixa un nou scop sau pentru a visa un nou vis” – C. S. Lewis

  Aurelia Măinescu spune că este „o femeie simplă, care în toată viața ei a încercat să rămână puternică, autentică, feminină și să păstreze mai ales frumusețea interioară și astfel să fie o bucurie pentru ea și cei din jurul ei. Întotdeauna mi-a plăcut arta, și această înclinație a ieșit în evidență în timpul pandemiei când am început să pictez. Am devenit autodidact. Anul trecut m-am înscris într-o tabără de pictură din Baia Mare unde am cunoscut oameni minunați. Încurajată de ceilalți participanți și mai ales a domnului profesor Adrian Negrea m-am decis să mă înscriu la cursurile lui, căruia îi mulțumesc pentru toate îndrumările, criticile și chiar laudele aduse lucrărilor mele. Totodată m-am înscris și la Școala Populară de Artă – Arad la secția de pictură a doamnei profesoare Sofia Klemenco unde sunt cursantă și în momentul de față”.

  „Mulți spun că noua generație nu apreciază arta, și probabil asa este, însă eu mă consider o excepție de la regulă”, declară Alexandra – Sofia Csizmadia, „iar arta pentru mine este libertate. Primele cursuri le-am urmat înainte de pandemie, la Palatul Copiilor cu doamna profesoară Stana Daniela. Pandemia m-a oprit din a mai merge la palat, dar mi-a oferit ocazia să aprofundez pe cont propriu. În prezent am 16 ani și sunt elevă la Colegiul Național «Moise Nicoară» și la Școala Populară de Arte, alaturi de colegele mele și indrumate de doamna profesoară Sofia Klemenco. Prin aceasta expoziție vreau să dau voce excepțiilor generației mele, care înca apreciază arta”.

  Carina Schutz, nascută în Arad în 1973, de profesie psiholog clinician, spune că a fost atrasă de artă de la o varstă fragedă. „La vârsta de 8 ani am început să cânt la chitară, apoi am creat și interpretat piese vocal și cu chitara, pe scenele Aradului și prin țară la diverse festivaluri. Pe la 12 ani mi-a căzut în mâini un album cu picturi celebre și am rămas fascinată de acest domeniu artistic, fapt care a culminat cu încercările mele în pictură. În ultimii ani, în cadrul Școlii Populare de Artă, sub îndrumarea prof. Sofia Klemenco, am început să dau frâu liber imaginației și să pun pe pânză câteva gânduri și vise cromatice. Sunt onorată să expun câteva lucrări, alături de colegele mele Aurelia, Eleonora si Alexandra, într-un cadru atât de frumos și inedit, care este Turnul de Apă”.

  Expoziția este deschisă până pe data de 31 mai 2023. Pentru vizitarea expoziției sau a Turnului de Apă, publicul este rugat să ia legătura cu donmul Truță pin numărul de telefon: 0742053688.

  Video: Tomck@t

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.