duminicã, 21 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Expoziție de pictură la Galeria Alfa, de Maria Balea – artistă mai vizibilă în străinătate decât în Arad sau în țară

  de Special Arad | 4 februarie 2024, 11:32 AM | Cultură

  0

  (foto: artinconversation.co.uk / UAPR - filiala Arad)

  În data de 10 februarie (ora 17), la Galeria Alfa se deschide expoziția de pictură „Despre spațiu si timp” a artistei Maria Balea, grafician și pictor.

  Maria Balea trăiește și lucrează la Arad. A studiat la Academia de arte „Ion Andreescu”, astăzi Universitatea de arte si design Cluj-Napoca, la clasa profesorului J. Nica. Are o licență în grafică – promoția 1994.

  Membru UAPR – filiala Arad din 2000, ea este o artistă mai vizibilă pe scena internațională decât în micile cercuri, fie ele locale sau naționale. Prezentă în multe bienale și simpozioane în lumea întreagă, acum va fi vizibilă și publicului arădean pentru aproape o lună în expoziția personală de la Galeria Alfa, unde aveti ocazia să întâlniți artistul și opera deopotrivă.

  „Cea mai importantă sursă de cercetare a unei opere de artă este mărturia artistului însuși!”, spune directorul de proiect al expoziției, Anamaria Șerban. Iată, totuși, ce scria criticul de artă timișorean János Szekernyés, pe artinconversation.co.uk:

  „Studiile artistului plastic caută, analizează și se exprimă. Ea își transformă în imagini sugestive lumea ei interioară. Fantezia, subconștiința, sufletul, mentalul, imaginația, iluziile, emoțiile și impresiile adunate, memoria, lumea secretă a amintirilor, a viselor și sentimentelor formează o sursă nesfârșită de inspirație pentru Maria Balea. Majoritatea compozițiilor sunt concepute, elaborate și finisate în numele echilibrului geometric, artistic și psihic. Tiparele nefigurative sau cele care doar aluziv și vag ne trimit la realitate, devin, în viziunea și conceptul Mariei Balea, pretexte pentru a crea structuri clare, solide și complexe de formă și culoare, care aparțin unui sistem personal, caracteristic de semne și idei. Ea evită metodic compoziția narativă și ilustrația. Elementele pe care le folosește sunt relativ puține, au de obicei o formă rafinată, clară, iar dispunerea și răspândirea lor într-un spațiu dinamic și concentrat se face de obicei prin ecranări, prin juxtapuneri simetrice, care respectă cu strictețe legile suprafeței. Maria Balea caută cu o perseverență remarcabilă esențele, semnificațiile majore ale existenței umane în coordonatele unei imagini bazate pe identitatea, varietatea și expresivitatea formelor plastice. Spațiul ordinii, organizat geometric, al lumii reale, tangibil în spațiul interior al artistului, se topește organic: sinteza lor este în același timp rodul unui proces rațional și al unei dezvoltări psihice. Picturile Mariei Balea sunt de fapt punți de legătură între trecut și prezent. Sursa și efectul evocator pot fi identificate și în arhitectură, construcție, reprezentare, relație și atmosfera compozițiilor emise și desprinse din vârtejul sentimentelor. Densitatea formelor verticale, organizate și amplificate, stimulate prin toate mijloacele, din toate direcțiile către o direcție de aderare, sugerează și exprimă o puternică aspirație către înălțimi, culmi și cer. Ipostaza s-a concentrat mai ales pe verticală; întruchipează un posibil drum către certitudine, adevăr, constituind și o metaforă a germinației, ascensiunii, purificării și cosmogoniei”.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.