vineri, 14 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Expoziție de fotografie militară la Sala Clio. „Militari români în armata austro-ungară în perioada Marelui Război pentru Întregirea Patriei 1916 – 1918”

  de Special Arad | 12 iunie 2018, 1:32 PM | Cultură

  0

  În organizarea Asociaţiei Foto Club Arad, la Sala Clio a Complexului Muzeal Arad va avea loc joi, 14 iunie 2018, la ora 18:00, vernisajul unei expoziții militare inedite venite din Craiova, de la Fotoclubul „Mihai Dan-Călinescu”.

  Expoziția este realizată de Mircea Anghel, care a preluat o colecție de la un prieten, graficianul și caricaturistul bucureștean Dragoș Anton. Fotografiile au fost realizate pe sticlă, de bunicul clujean al acestuia, Col. Septimiu Cuteanu, care a activat în armata austro-ungară pe perioada primului război mondial. În cadrul colecției este o imagine a aparatului fotografic cu care au fost transpuse pe plăci fotografice instantanee de pe front și din diferite locuri de campare a trupelor. Chiar vioara cu care s-a autofotografiat Colonelul Cuteanu pe front, există și la ora actuală, păstrată de nepotul său, Dragoș Anton.

  Colecția de fotografii, de o valoare inestimabilă, prezintă aspecte din viața de zi cu zi a militarilor români care au activat în armata austro-ungară, militari despre care nu s-a vorbit deloc în ultimul timp ori chiar istoricii evită să vorbească.

  Au existat chiar regimente întregi de români ardeleni care au luptat pe diferite teatre de acțiuni militare în cadrul armatelor puterilor centrale și despre care nimeni nu mai vorbește. Aceștia sunt, totuși, români de-ai noștri, care și-au făcut datoria și s-au jertfit, chiar dacă au făcut-o pentru adversarii noștri de atunci.

  Colecția originală de imagini pe sticlă, de producție germană, anul 1916, Agfa Trokenplatten, cu dimensiunea de 9×12 cm. a fost scanată și prelucrată digital de Col.(r.) Mircea Anghel, apoi printată pe hârtie fotografică cu dimensiunea de 30x45cm. După o muncă dificilă de îndepărtare a defecțiunilor și de refacere chiar a chipurilor umane, datorită degradării în timp a plăcilor fotografice, a rezultat o colecție de 21 de fotografii de o frumusețe deosebită, a cărei valoare documentară și sentimentală emoționează lumea de azi.

  Expoziția a fost prezentată în premieră de Ziua Forțelor Terestre, la Cercul Militar din Craiova, pe 23 aprilie 2017, Ziua Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, ocrotitorul Armatei Române, iar în acest an urmează să fie prezentată publicului craiovean cu ocazia evenimentelor ce se vor desfășura în cinstea aniversării Marii Uniri.

  Evenimentul are loc în cadrul schimbului anual de expoziții dintre fotoclubul arădean și cel craiovean. Astfel, pe 16 aprilie a fost vernisată la Craiova o colecție de fotografii a artiștilor fotografi arădeni, iar în contrapartidă, Aradul găzduiește colecția craioveană.

  Partenerul evenimentului este Complexul Muzeal Arad, iar acest salon de fotografie este încă un cadou deosebit oferit arădenilor cu ocazia Centenarului, dar şi cu ocazia aniversării a 50 de ani de la înfiinţarea Foto Club Arad.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.