Expert ornitolog, despre insula de pe Lacul Pădurice: „Nu are nicio utilitate un astfel de refugiu”





Daróczi J. Szilárd, ornitolog, membru al Societăţii Ornitologice Române, ne-a oferit o părere autorizată pe tema insulei cu flori din plastic pe care Primăria Arad a amplasat-o pe Lacul Pădurice pentru raţele sălbatice, concluzionând: „Nu are nicio utilitate un astfel de refugiu”.
Concluziile expertului vin la câteva zile ducă ce Special Arad a publicat un material care făcea referire la insula nou apărută pe lac, la părerile arădenilor pe temă, articol în care nu am reuşit, din păcate, să prezentăm nicio părere oficială de la biologi, ornitologi, veterinari sau alţi experţi, ci cel mult păreri ale acestora date sub protecţia anonimatului.
Intervenţii inutile, fără sens, pe lac, crede specialistul ornitolog
Daróczi J. Szilárd a avut însă amabilitatea să ne răspundă la curiozităţile noastre legate de utilitatea, oportunitatea, justificarea amplasării unei platforme plutitoare cu obiecte de plastic pe Lacul Pădurice, insulă prin intermediul căreia Primăria Arad speră să permanentizeze şederea raţelor aici.
„Nu prea are sens să faci un refugiu de acest gen pentru rațele mari, care sunt cea mai comună specie de rațe din lume, care trăiesc peste tot și au efective de zeci de milioane de perechi. Ele pot cuibări, mai apoi, oriunde, chiar și în apartament, pentru că sunt oportuniste.
Ar fi cu totul altceva dacă pe Lacul de la Pădurice s-ar stabili o altă specie, o specie protejată, rară, cu regres numeric. În acest caz, însă, intervenția ar trebui făcută de către specialiști, pentru că aceștia știu foarte bine ce nevoi au respectivele păsări. Rațele mari cuibăresc oriunde, și în ghivece de flori, pe malul oricărui lac, peste tot. Este o specie arhicunoscută, pentru care intervenții de acest gen sunt inutile”.
L-am întrebat pe expertul ornitolog de ce nu și-au făcut cuib rațele care sunt în aceste zile prezente pe lacul de la Pădurice, deși insulița creată de Primăria Arad e deja de câteva zile bune amplasată acolo, de ce o ocolesc?
„În primul rând, nu este perioada lor de reproducere. Mai apoi, rațele cuibăresc în locuri mai retrase, nu vor alege mijlocul unui lac, într-o zonă aglomerată. Au, mai apoi, nevoie de vegetaţie care să acopere femela cât aceasta cloceşte. Nu are nicio utilitate un astfel de refugiu, pentru că în cazul acestei specii nu trebuie intervenit. Ele vor sta pe lac, îşi vor găsi singure locul de ciubărit”, a punctat Daróczi J. Szilárd.
Insule artificiale pentru specii rare
„Astfel de insule artificiale se creează atunci când avem de a face cu specii mai rare. Noi am creat insule artificiale, dar pe cât posibil din materiale naturale, pentru pelicanul din Deltă”, a mai indicat ornitologul.
Acesta a adăugat faptul că, în cazul pelicanului, mai există undeva la 300 de perechi şi că insulele plutitoare artificiale create în Deltă, care au atras câteva zeci de pelicani, sunt astfel gândite încât covoraşele care au fost montate se degradează în timp şi dispar, atunci când se consolidează o vegetaţie pe insula respectivă.
Cum ar putea fi folosită totuşi insula cu flori de plastic amplasată de Primăria Arad pe mijlocul lacului? „Poate după ce se obişnuiesc cu acest amplasament artificial, pentru că prima dată le e frică, îl vor folosi ca să stea la marginea lui, să se cureţe, să-şi aranjeze penajul, să îşi usuce penajul, dar acest lucru îl pot face şi l-au făcut şi până acum pe malul de beton al lacului, aşa că nici din punctul acesta de vedere nu prea are utilitate”, a concluzionat Daróczi J. Szilárd.
Flori naturale în locul florilor de plastic, pe o insulă inutilă
Reamintim cititorilor că, potrivit reprezentanților Primăriei Arad, florile de plastic vor fi înlocuite cu unele naturale în viitorul apropiat, că s-au purtat deja discuţii ca aici să se pună sedum, ca acela montat pe acoperişul staţiei de autobuz din Parcul Reconcilierii şi că, zilele următoare, tot aici vor fi construite două căsuţe din stuf pentru ca raţele să aibă unde să-ţi facă cuib pe platforma plutitoare.
Insula plutitoare cu flori de plastic de pe lac şi mochetă verde a costat, spun reprezentanţii Municipalităţii, în jur de 1.000 de lei, pentru că materialele din care a fost realizată se aflau deja în depozitul Recons, fiind cumpărate doar florile de plastic şi ghivecele cu brăduţi de plastic. Din păcate, nici cei doar 1.000 de lei nu sunt bani investiţi cu cap, spun specialiştii. Mai apoi, investiţia de pe lac a fost aspru criticată de arădeni pe reţelele sociale, fiind considerată extrem de urâtă.
Specialiștii ornitologi și păsările lumii
Ornitologia este o ramură a zoologiei care studiază păsările din punct de vedere morfologic, anatomic, fiziologic, ecologic, etologic, sistematic sau taxonomic. Specialiştii ornitologi lucrează în staţii ornitologice, centre de cercetare, instituţii de ȋnvăţământ, muzee, grădini zoologice, organizații non-profit şi instituții de stat.
Aproape 10.000 de specii de păsări trăiesc pe planetă, multe dintre ele nu au fost încă studiate, iar unele sunt aproape dispărute. Eforturile ornitologilor fac posibilă cercetarea lumii păsărilor şi salvarea celor mai rare populaţii de la extincţie.
Citește și:
Comentariile portalului
==MERCENARI LA STAPANIRE ==OM FARA CAPATAI OM FARA MESTESUG FARA DUMNEZEU == VORBA VECHE DIN BANAT ==
Nu e voie, cetatene🤣 E cenzura, du-te și canta-i in stradă Diliului Național.
Vrajala, poți să suni la ANPC Arad că nu răspunde nimeni niciodată, sau de multe ori nici nu funcționează telefonul, oricum și când merg la reclamaț (...)