Euroscepticismul la modă și crunta realitate mai la Est. Despre evenimentele din Minsk și alte foste orașe sovietice…

  de Lajos Notaros | 21 august 2020, 2:14 PM | Internaţional

  1

  Alexei Navalny este considerat liderul opoziției la Putin.

  Liderul Fundației pentru Anticorupție este internat într-un spital din Omsk după ce i s-a făcut rău în avion, pilotul fiind obligat să execute o aterizare de urgență. Un avion a sosit din Berlin pentru a-l transporta la o clinică de acolo, însă doctorii din Omsk refuză externarea lui Navalny, susținând că în condiția sa nu poate fi transportat.

  Un doctor-ofițer a confirmat bănuiala celor apropiați lui Navalny, în general a opoziției ruse, că este vorba de metoda binecunoscută a regimului putinist de a-și elimina adversarii prin otrăvire sau împușcare, Navalny fiind doar ultimul de pe listă după cazurile binecunoscute ale lui Serghei Skripal sau Boris Nemțov.

  Specialiști din occident bănuiesc că doctorii așteaptă ca otrava să părăsească organismul lui Navalny sau…sau ca acesta să moară.

  Mai la vest, în Belarus, de peste o săptămână demonstrațiile se țin lanț.

  Sunt demonstrații pașnice împotriva rezultatelor falsificate de la ultimele alegeri, alegeri la care Lukașenko, liderul de tip putinist de peste 25 de ani din Belarus, a obținut peste 80% din voturi. Cel puțin oficial. În urma unui sondaj independent, cifrele ar fi cam 52% pentru Tihanovskaia și 2% pentru Lukașenko.

  Candidatul opoziției la Lukașenko, Svetlana Tihanovskaia, amenințată imediat după ce protestele au izbucnit, a plecat din țară, chemând din Lituania la rezistența față de Lukașenko.

  Demonstrațiile de la Minsk de după 9 August, data alegerilor falsificate, sunt imense, la ele participă masiv tineri și femei, reprezentând la ora actuală cea mai mare demonstrație pentru democrație și stat de drept din spațiul european.

  Desigur UE și-a exprimat foarte repede solidaritatea cu opoziția la Lukașenko, cerând acestuia invalidarea rezultatelor și noi alegeri. Și, desigur, liderul de la Minsk o ține pe aia oablă a lui, vorbind despre amestec occidental în treburile interne ale Belarusului și, ba bine că nu, a cerut după câteva zile sprijinul lui Putin. Pe care l-a și primit cam pe atunci pe când Alexei Navalny s-a prăbușit otrăvit în avionul care a aterizat la Omsk.

  Se poate observa în același timp un feeling greu mascat pro-Lukașenko în multe țări ale UE aflate mai la Est, Ungaria, Polonia, conduse autoritar de o vreme, fiind cazurile cele mai evidente.

  Dar, în general, în fostele țări sovietice intrate în UE în ultimele două decenii eurosceptisimul este la modă, mulți lideri vorbind despre decăderea Occidentului și nevoia ca aceste țări să realizeze o nouă uniune, ceva asemănătoare Tratatului de la Varșovia, probabil.

  Acești lideri, nemaivorbind de susținătorii lor au uitat, se pare, complet de Primăvara de la Praga, de Solidaritatea de la Gdansk sau de Revolta de la Timișoara, toate în numele ieșirii din sistemul despotic și corupt al Moscovei și alinierea la valorile occidentale.

  Au uitat și de entuziasmul și eforturile de acum zece-douăzeci de ani de a intra în UE, uitându-se oarecum condescendent și atotștiutori la demonstrațiile de la Minsk, făcându-se că plouă atunci când un popor care se luptă pentru libertate are nevoie de solidaritate și ajutor.

  Intervenția la Minsk a trupelor de ordine, soldate cu mii de arestări, schingiuiri, și cel puțin trei morți pare ceva din altă lume pentru cei care se află într-adevăr într-o lume diferită, dar, din câte se pare, au dorința de a reveni acolo de unde au plecat.

  Și toate astea în timp ce sute de mii de belaruși continuă demonstrațiile, dovedind prin asta că libertatea este valoarea supremă pentru orice om, indiferent unde trăiește, ce limbă vorbește și cine este tocmai la putere îndrugând verzi și uscate.

  Chiar astăzi, vineri, autoritățile lui Lukașenko au început ”investigarea” liderilor opoziției, a celor care au devenit membri în ultimele zile ale unui Consiliu de Coordonare, printre ei aflându-se Pavel Latușko, fost ministru al culturii sau laureata cu Nobel pentru Literatură Svetlana Alexievich.

  Indiferent ce se va întâmpla în viitor, indiferent ce credem noi despre UE sau Rusia lui Putin, este posibil ca evenimentele de la Minsk să fie ultima șansă ca Europa să devină ceea ce au gândit imediat după ce de al II-lea război mondial liderii occidentali: un spațiu al libertății și conlucrării în care determinante să fie înțelegerea și progresul, nu diferențele pe care le exploatează mereu despoții sau spoliatorii de orice fel.

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Ce se întâmplă la ruși cu liderul opoziției era de așteptat. Cum a crescut ceva mai mult în studiile de opinie Bang!!! … a fost dilit de oamenii lui Putin, că doar deh, putinel este fost ofițer KGB și astea sunt metodele ce le știe cel mai bine.
   .
   Iar la Minsk, ordinarul de Lukașenko, cu spatele susținut de putinel latră ca un câine turbat și arogant îi amenință pe toți.
   .
   Sigur că UE ar trebuii să fie ce au intenționat inițiatorii. Dar vedeți voi doamnelor și domnilor, că mulți din leaderii din „Vest” nu mai sunt naivii de la începutul lui 1990. Ei știu că de pildă au de a face cu HOȚI și MINCINOȘI, cât o privește pe România. Ori azi când banii dispar din investițiile cu bani europeni, nu mai au chef să mai contribuie la îmbogățirea unei clici de hahalere needucate ce merg să se dea valuri la Burxel. Este greu să fi solidar când ști că ești furat pe față. Cu ce diferă Belarus de România? La românica nu-i pe față, dar îi pe din dos același lucru. Că doar de aia atâția români au aflat ce înseamnă să critici pe cine nu aveai voie.

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  5 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.