luni, 15 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Europol avertizează! Urmează un nou atac cibernetic mai puternic! Renault, FedEx, băncile rusești și universități, afectate de atacul de vineri

  de - | 14 mai 2017, 6:09 PM | Internaţional

  0

  Un anunţ îngrijorător vine de la agenţia europeană de poliţie. Directorul Europol spune că atacul cibernetic fără precedent de vineri a fost doar începutul. Oficialul european susţine că luni dimineaţă vom asista la un atac şi mai puternic.

  Asaltul informatic de acum două zile a afectat 200 de mii de adrese electronice din 150 de ţări. Potrivit specialiştilor, odată pătruns în sistem, virusul transmis de hackeri preia controlul fişierelor şi cere deţinătorului să plătească diverse sume, pentru a reintra în posesia contului.

  Cele mai afectate au fost serverele din Rusia şi Marea Britanie.

  Experţii în IT susţin că foarte probabil atacul de luni dimineaţă va fi imposibil de oprit, în ciuda măsurilor de siguranţă luate între timp.

  Rob Wainwright, directorul Europol, a declarat duminică într-un interviu la ITV că cel mai probabil numărul victimelor va crește, luni, când „oamenii se vor întoarce la muncă și își vor deschide calculatorul”.

  „Desfășurăm operațiuni împotriva a circa 200 de atacuri cibernetice pe an, însă până acum nu am mai văzut un astfel de atac”, a subliniat șeful Europol.

  Anchetatori și experți informatici internaționali încercau duminică să îi identifice pe hackerii care s-au aflat la originea atacului informatic și care ar putea lovi din nou în zilele următoare,

  Atacul, declanșat vineri a afectat, printre altele, spitalele britanice, constructorul de automobile francez Renault, sistemul bancar rus, grupul american FedEx sau universități din Grecia și Italia.

  Atacul este „de un nivel fără precedent” și „va necesita o anchetă internațională complexă pentru a-i identifica pe vinovați”, a transmis Europol, precizând că a fost creată o echipă specială în cadrul Centrului European împotriva Criminalității Cibernetice pentru a ajuta la anchetă, potrivit Agerpres.

  Şi companiile de securitate cibernetică atrag atenţia că deja un nou malware a fost depistat în unele ţări din Europa. Iar consecinţele, spun specialiştii, depind doar de cât de actualizate sunt sistemele de operare. Pentru a gestiona această criză, poliţia daneză a format o coaliţie globală din care fac parte companii de securitate, din mediul privat şi public, inclusiv din România.

  sursa: digi24.ro

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.