joi, 18 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Eroul de la Maraton! Sergiu Cosmin Vlad… Nenikikamen!

  de Lucian Dănilă | 17 iunie 2014, 11:10 AM | Sport | Topic special

  2

  Fiecare Maraton are Eroii săi. Încă din antichitate, din anul 490 î.Hr., atunci când alianța orașelor stat grecești a învins marea armată a Imperiului Persan condus de Darius I, în celebra Bătălie de la Maraton, s-a născut legenda lui Fidipide.

  Fidipide este mesagerul atenian care a alergat distanța de 42 de kilometri de la câmpul de luptă de la Maraton până la Atena, pentru a anunța victoria asupra perșilor. În momentul în care a ajuns, a strigat: Nenikikamen (am învins!), după care a murit pe loc. Așa spune legenda. În amintirea acestui erou, la inițiativa baronului Pierre de Coubertin, în programul Jocurilor Olimpice moderne a fost inclusă proba de Maraton, care se aleargă pe o distanță de 42,195 km (distanța exactă dintre Maraton și Acropola din Atena).

  Am scris (n.r. la un alt site) și anul trecut despre eroul de la semimaratonul care a avut loc în 15 iunie 2013 la Arad. Atunci era vorba de timișoreanul Smeu Claudiu „Lipi”, cel care a ajutat mai mulți alergători să încheie acea cursă infernală care s-a desfășurat la peste 30 de grade Celsius. I-a împins efectiv de la spate, unul câte unul, convingându-i să nu renunțe.

  Acum avem un alt erou. E un arădean și nu vorbim aici nici despre câștigătorul propriu-zis, Alex Stefani, nici despre câștigătoare (n.r. despre Hiroko Ogawa, japoneza de 53 de ani care a câștigat cursa), nici despre vreo victimă a cursei, asemenea lui Fidipide.

  Scriem despre Sergiu Cosmin Vlad. El a fost ales în acest an ca erou al nostru, un erou special. Este eroul cursei de sâmbătă și totodată este propriul său erou. După ce a terminat anul trecut cursa de semimaraton, Sergiu nu a dorit să se oprească la doar atât. A vrut să își demonstreze în primul rând lui, apoi prietenilor săi care l-au ajutat să se pregătească, că poate să alerge legendara distanță de 42,195 de kilometri. Și a reușit.

  A pornit încet, alături de Adi Glogovețan, un alt arădean care în urmă cu ceva mai bine de un an termina Maratonul de la Paris. Au alergat cot la cot 21 de kilometri, după care s-au desprins unul de celălalt. Sergiu, ambițios din fire, a luat-o înainte. Nu a rămas singur. Era mânat de ambiția sa, dar și susținut de Roli Unterweger, sau Flaviu Mocanu, alți doi arădeni care știu foarte bine ce înseamnă să alergi o asemenea distanță. Epuizat, deshidratat, în conflict cu propriile dureri și cu propria-i judecată care de multe ori pe timpul cursei l-a îndemnat – suntem convinși – să se oprească, Sergiu Cosmin Vlad a reușit! Nu a fost primul, nici măcar printre primii, ci al 22-lea care a terminat infernala cursă. După 4 ore, 46 de minute și 31 de secunde, Sergiu a ajuns la FINISH și, așa cum am mai spus, chiar dacă nu a fost primul, el este unul dintre marii învingători. „Sergiu, ai fost eroul zilei”, i-a scris și Adela Cristea pe contul său de facebook. Într-adevăr, a fost alături de toți ceilalți care au încheiat cursa.

  Prietenul său, Adrian Gelu Glogovețan, a terminat și el cursa. A fost al 27-lea, dintre cei 28 care au încheiat maratonul, cu timpul de 5:07:30. Și el a câștigat, la fel ca toți cei 28 care au terminat epica cursă.

  O mențiune specială, pe Special Arad, pentru Ciprian Chivari, arădeanul care a alergat desculț mai bine de 20 de kilometri din cei 42, o mare parte din distanță alergând-o pe balustrada de pe faleza Mureșului! Toate laudele și pentru părintele Radomir Stoica, care a încheiat și el cursa în 5:01:36, primul Maraton pe care îl termină deși este trecut de 50 de ani, asta după ce a participat și a încheiat toate cursele de semimaraton care au avut loc la Arad în anii precedenți.

  Ați învins Sergiu Cosmin Vlad, Florin Simion, Alin Bugari, Ciprian Chivari, Norberth Okros, Florin Chindea, Gabriela Lemnariu, Adrian Bartoș, și voi toți care v-ați încumetat să vă testați propriile forțe fizice, dar mai ales mintale! Bravo tuturor!

  PS: În zilele următoare, îi vom dedica un articol unui alt erou. Vom vorbi cu și despre Robert Bălan, arădeanul care a alergat 100 de kilometri fără oprire la Supermaratonul Bekescsaba – Arad – Bekescsaba, cel care și sâmbătă a încheiat maratonul cu timpul de 4:30:02, timp cu care a ocupat locul 20.

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  4 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.