duminicã, 21 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Enola Day – Viktor Orbán, viitorul sau trecutul Europei?

  de Lajos Notaros | 28 iulie 2022, 8:32 AM | Opinii | Recomandările editorilor

  15

  Nu m-aș fi apucat de o temă atât de sensibilă dacă nu aș fi constatat un fenomen mai puțin obișnuit care s-a manifestat printre români cu ocazia vizitei neoficiale de acum o săptămână a premierului ungar în România.

  La un sondaj făcut pe fugă atunci a reieșit că majoritatea românilor, șase din zece, sunt favorabili premierului maghiar, considerându-l, spre deosebire de cei români, corupți prin excelență, un politician dintr-o bucată și curajos, atent la nevoile și interesele poporului său.

  Orbán a sosit în România, joia trecută, la de pe acum tradiționala tabără de vară de la Tușnad, trecând razant și prin Sfântu Gheorghe să asiste la meciul internațional al echipei de acolo. Nu toată lumea știe, cu el a venit la meciul lui Sepsi și selecționerul italian al naționalei maghiare, Marco Rossi, plus fostul internațional Gera de la tineret.

  Treaba lor, am putea zice, pasiunea pentru fotbal a premierului maghiar este arhicunoscută, omul la 40 de ani era încă jucător legitimat într-o divizie inferioară, scandalul a izbucnit după cuvântarea de sâmbătă de la Tușnad, una absolut normală pentru Orbán, dar care a prins pe picior greșit atât opinia publică românească, cât și pe aia mai largă, europeană.

  1 3

  Comentată ulterior absolut favorabil de media rusească putinistă, Orbán a vorbit aici despre viitorul dramatic al Europei occidentale, cea care, în vâltoarea măsurilor antirusești, a devenit și mai puțin preocupată de imigrație și alte cele, deschizând astfel cale liberă amestecului rasial care va duce la prăbușirea Occidentului. Dar, ne-a asigurat premierul, Ungaria va rămâne în continuare vigilentă, respingând acest amestec rasial care periclitează viitorul european.

  Idei nu de ieri, de azi, pornite chiar din preluări lungi din Jean Raspail, un autor francez care în celebrul său roman, Le Camp des Saints, rețineți: din 1973, vizionează prăbușirea civilizației occidentale, în prima fază a celei franceze, în urma invaziei celor din așa numita pe atunci lume a treia. Cu alte cuvinte temerea este veche, de când e lumea a treia, mai veche chiar decât temerea de imperiul rus, sovietic, țarist sau putinist. Chiar dacă pe aici pe la noi, lumea a treia era și este prezentă eventual prin cafea, curmale și banane, în timp ce rușii, de obicei cu armele pe umeri, în tancuri și alte forme de mijloace de luptă.

  2 2

  Simplu spus, văzute de afară, textele lui Orbán dau bine la fundamentaliștii de dreapta, la cei care au oroare de liberalism – Orbán, preluând tot așa un termen de la un autor mai obscur decât Raspail, își numește regimul democrație iliberală -, dar și de democrație adevărată. În această lumină superficială și de departe Orbán trece drept un patriot, preocupat de viitorul nației, un adevărat părinte al poporului său mult încercat. Având în vedere că naționalismul cu elemente nițel sau chiar mai mult naziste este prezent și în societatea românească cam de multișor, simpatia pentru Orbán poate fi explicată oarecum, în ciuda secularei opoziții și dușmănii româno-maghiare.

  Să reținem că după românii întrebați, Orbán este patriot și curajos în timp ce ai noștri ca bradul sunt doar corupți și puși pe hoție. Dar nu numai ei, Facebookul nostru cel de toate zilele e mai nou plin de elogii la adresa premierului din vecini, te minunezi să vezi cuvinte de admirație de la oameni pe care i-ai crezut nițel mai rafinați atunci când vine vorba să judece o situație politică sau un om politic.

  3 2

  Să rămânem așadar la corupție. Mai simplu spus și pe înțelesul tuturor, la furtul din avutul public. Pentru cei care au doar știri de pe FB privind caracterul regimului orbanist din Ungaria.

  Este un loc comun pentru cei care se uită fără prejudecăți și mai au și habar de câte ceva că Orbán a instaurat în ultimii 12 ani în Ungaria un regim corupt prin definiție, o copie în mic a sistemului putinist, că doară nu din întâmplare este considerat mai nou în Europa un adevărat troll al lui Putin. Oficial, cel mai bogat om al Ungariei este unul Mészáros Lőrinc, un instalator de gaze din satul natal al lui Orbán, fără doar și poate un fel de mascotă la averea familiei premierului patriot. Domnul Mészáros controlează sute de firme, inclusiv televiziunea și radioul public, plus toată presa scrisă și audiovizuală din provincie. Aceste firme lucrează mult și în exterior, investind mai ales în fotbal, dar și în construcții de porturi (da, ați auzit bine) și linii ferate. Nu doar Sepsi este finanțată din Ungaria, echipe din Slovacia și Slovenia de asemenea. Nu e vorba aici de performanțe sportive sau alte povești cu susținerea minorității maghiare de peste hotare, ci de trucuri rafinate și greu de urmărit de spălare a banilor.

  Cu alte cuvinte ai noștri politicieni pot lua lecții de la Orbán privind corupția economică, modurile rafinate prin care să furi până și pământul de sub picioarele celor care te aplaudă cu frenezie.

  De altfel, după cei mai mulți analiști din Ungaria, povestea rasială a fost doar așa un os de ros, un truc vechi de abatere a atenției celor mulți și creduli de la adevăratele probleme, înainte de toate de la prăbușirea iminentă a economiei maghiare, depășită chiar și de cea românească.

  4 1

  Da, nu mai suntem noi și bulgarii, nu, locul nostru a fost luat de unguri, iar în situația de față în Ungaria – ca de altfel peste tot – va urma o iarnă cruntă, iar banii s-au cam terminat. Că doară n-o să avem pretenția să-i dea înapoi la cei de la care i-au furat.

  Și apropo, ca să nu ne lungim prea mult, după această măiastră cuvântare, la întoarcerea lui Orbán în Ungaria s-au întâmplat câteva lucruri nemaipomenite în Ungaria recentă, dacă nu luăm la socoteală demonstrațiile care țin de câteva zile bune: a demisionat un consilier orbanist în semn de protest, iar primul președinte al bursei de la Budapesta a ținut în fața absolvenților de la Academia de Științe Economice un discurs în care a numit Ungaria o țară bolnavă, iar regimul lui Orbán, ei, da… o cleptocrație (domnia hoților înseamnă).

  Aplauze, vă rog…

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Are o ratiune cat se poate de credibila „aruncarea osului de ros”.Zilnic n-i se arunca astfel de oase.Iar timpul nu lucreaza deloc in favoarea noastra.Un lucru este cert.Neocortexul uman parca s-a subtiat.Pe acest fond,am regresat putin spre „animalitate”

   +1 voturi
   +1
   -1
  2. Interesant articol.
   Orban și Erdogan sunt din aceeași familie ca o comparație.
   Dar chestiunea e sensibila și are și un sâmbure de adevăr valul sirian nu a fost atât de semnificativ la totalul populației Europei până în 1% dar un alt val de indieni pakistanezi sri lankezi ce în Arad sunt tot mai numeroși ori alte populații ce au total alte repere istorice și valori.
   E periculos dacă vor sosi în timp în număr mai mare de 10% din totalul populației Europei.
   Să nu uităm că India se apropie ca populație de China și au religie hindusa zeița cu 6 mâini vaca animal sacru etc.
   Pt populația generala toleranta nu e un pericol dar pt extremiștii creștini sunt sau chiar pt neonazistii din Germania sunt multe categorii care ar intra într-o ciocnire culturala cu aceștia nu e atât un pericol general și imediat cât e unul pe 50 de ani înainte, populația musulmana în Franța sa integrat 99% dar acel 0,0000000001% a provocat atentate.
   Soluția e sa existe condiții de trai bune pe fiecare continent pt ca au un specific extrem de diferit și pana când nu va exista un set minim de valori comune o amestecare la o scară larga e periculoasa pt ca una din părți întotdeauna o va acoperi pe cealaltă cu multe costuri lucruri demonstrate în istorie.
   Nu sunt fan Orban dar un sâmbure de adevăr a rostit și a deranjat progresistii și status-quo-ul.

   +4 voturi
   +1
   -1
  3. Ar fi cineva curios sa stie unde ar fi Romania daca ar fi avut citiva politicieni ca Orban(ungurul,nu puiul de securist…)? Desigur am in vedere nationalismul sau robust,care pune in fata interesele tarii sale. Avem noi un asemenea politician? Daca ne aducem bine aminte din istorie(cea invatata sau adevarata),si un lider postbelic,Patrascanu,spunea ca inainte de a fi comunist,el este roman…sa se fi inspirat Orban (ungurul,nu puiul de securist) de la Patrascanu ?

   +1 voturi
   +1
   -1
  4. Greierele lui Pinnochio

   Am spus-o si o repet mereu: pe noi ne bantuie ”sindromul tatucului”, in spatele caruia se pot face mari afaceri. Adica, ”tatucul” care nu poate dormi de grija poporului, dar care, dincolo de gardul frumos vopsit al acestei griji patriotice se dovedeste a fi la fel de rapace precum cotropitorii de care isi apara poporul. Este, de altfel, caracteristic unor asemenea lideri sa se ascunda in spatele unor probleme reale (islamizarea Europei fiind una dintre ele!) pentru a-si vedea de propriile interese. Ceea ce se stie de multa vreme e ca populismul ”prinde” excelent pe fondul ingrijorarii cultivate cu mare iscusinta si prin variate forme. E aici o socoteala cinica si extrem de eficace. Un popor preocupat excesiv de facturi si de ziua de maine ”pune botul” rapid la tactica asta! Subiect extrem de complex si vast, dar ati reusit un fragment de radiografie locala bine tusat!

   +2 voturi
   +1
   -1
  5. Sute de ani de existenta umana au definit generic politica ca o CURVA. Facind abstractie de asta obiectiv este sa privim problemele reale ale Europei, sa le inventariem si sa evaluam solutiile propuse. Fata de de aceasta evaluare e firesc sa analizam ce a sintetizat dl. Orban in discursul la care faceti referire si sa evaluam daca solutiile reale adoptate sint fezabile sau nu. Care e substratul politicii lui Orban nu ma intereseaza pentru ca nu traiesc in Ungaria si ca atare nu am caderea sa ma pronunt. De fapt asta ar fi trebui sa faceti prin acest articol. Ati luat in brate ca tot ce zice Orban este o timpenie pentru ca asta e trendul. Ignorarea realitatii este de rau augur.

   +1 voturi
   +1
   -1
   • Am făcut cu totul altceva: am prezentat cititorilor mai puțin informați spatele vorbelor lui Orban. Ca să știm cu cine avem de-a face. Chestia cu politica e o curvă, e un fel de a zice, cu toate acestea fiecare dintre noi este influențat, chiar dacă nu știe sau nu îl interesează, de politica în care trăiește. Așa că sunt nuanțe: una e să trăiești în democrație și cu totul altceva în dictatură. În dictatură nu ai ce să spui, în democrație poți vorbi și exprima opiniile tale. Nu discutăm despre viitor, discutăm despre prezent. Sunt date și nu păreri: Rusia a atacat Ucraina, e un fapt. Mor oameni, copii, femei, sunt fapte. Nu ai ce interpreta aici, iar când un politician îți spune că războiul nu e război, ci operațiune specială, iar celălalt, tinându-i isonul, vorbește despre puritate rasială, ceva e stricat rău de tot.
    Faptul că Orban vorbește despre pace și se milogește la Putin pentru gaz ieftin, e un fapt. Că este cel mai bogat om al Ungariei, alt fapt. Ce ar trebui să spunem: vai ce frumos vorbește hoțul?
    Nu a sintetizat nimic: a spus un discurs demagogic și propagandistic în răspăr total cu ce zicea acum treizeci de ani. Vi se pare normal?

    0 voturi
    +1
    -1
   • Nu, ierahia asta nu cred că e valabilă ” între politicieni”, (care, din pct. meu de vedere apartin TOTI, doar uneia dintre categorii), ci între politicieni, unele elite sociale, alte elite economice, etc., și restul categoriilor sociale („muritorii de rând”) …

    Adică, pe scurt, unii „se prostituează” din necesitate, însă (cei mai mulți), din plăcere, lăcomie și interes ( dar, în nici un caz, „de nevoie” !).
    Și-atunci, mă întreb, care din aceste două categorii mari, sunt adevăratele „ștoarfe”?🤔

    0 voturi
    +1
    -1
  6. Făcând o analiza și un rezumat al Comanteriilor de mai sus, aș putea spune că „fiecare are dreptatea lui” , totusi, constat cu tristețe, că nu se punctează, în presă, VINA / COMPLICITATEA / GREȘEALA IMENSĂ a Occidentului, vis-a-vis de Rusia, recte, Putin.

   Da, dorim în continuare „drumul democrației și apropierea de Occident” , dar asta nu înseamnă că NU AR TREBUI SĂ LE CRITICĂM lăcomia, imbecilitatea și/sau complicitatea raportate la regimul putinist !!!

   Spunem ca Orban „se milogește si se vinde la Putin, pt niște gaze și țiței ieftin”, dar Occidentul (în frunte cu Germania), CE A FĂCUT ÎN TOȚI ACEȘTI ANI ????!!!! …. mai ales după anexarea abuzivă a Crimeei, când a fost clar cine e Putin și „ce-i poate pielea”, deci NU A MAI RĂMAS VALABILĂ SCUZA: „n-am știut de ce este în stare nebunul (?!) ăsta …” 🤔
   Deci, repet, ce a făcut Occidentul, din acel moment (dacă, până atunci mai putea fi folosită NAIVA SCUZĂ că „nu știam de ce e în stare Putin”) ?

   În loc să înceapa sa-si ia masuri pt. O INDEPENDIZARE FAȚĂ DE RESURSELE ENERGETICE , minerale și agricole ale Rusiei, ei, Occidentul, ȘI-AU ÎNTĂRIT legăturile cu Rusia, construind, de ex. North Stream2 (dar nu numai).

   Și toate astea NU DIN CAUZA UNOR NECESITĂȚI URGENTE (ca în cazul Ungariei, în prezent), ci din COMODITATE și LĂCOMIE. Și-acum „se miră” că Putin își permite „să ne-o tragă” (scuzati expresia neacademica) tuturor și mai si „pică în picioare” cu toate sancțiunile Occidentului?!
   Păi, în cazul ăsta, din cele două curve, maghiară și Occidentală, care e „mai ștoarfă”: cea care o face din disperare sau cea care o face din plăcere și lăcomie? 🤔

   De ce nu spunem, toate astea, apăsat, în presă: că Occidentul, din imbecilitate / complicitate, a fost „prins pe picior greșit” de Putin?
   Că nu dă bine în ochii publicului, să criticăm „tătucii” noștri (recte liderii occidentali)?
   Păi atunci, chiar ajung să mă întreb cu ce e mai bună „democrația occidentală” decât cea comunistă? Doar că e „mai frumos ambalată și mai strălucitoare” ?! 😣

   Trist, foarte trist dacă, în loc să ne batem capul, mai serios, pt. a limita daunele unei IMENSE PROSTII FĂCUTE (dependenta totală de o Rusie putinizată), noi continuăm să arătam cu degetul spre imoralitatea și interesul/pragmatismul altora, în loc să ne vedem de „propriul vălău” ȘI SĂ GĂSIM SOLUȚII EFICIENTE (pt populatie !!!) de a ieșii din „rahatul” în care singuri ne-am băgat (și nu mă refer doar la România, ci la Europa și, chiar, restul lumii).

   PS: se pare că s-a uitat repede că ascensiunea fulminantă a lui Hitler s-a făcut atât cu complicitatea, cât și cu indolența restului Europei si al lumii !😡

   +6 voturi
   +1
   -1
  7. Nu înțeleg….. Premierul maghiar (și partidul dânsului) au câștigat, nu de mult, a patra oară alegerile. Și au câștigat nu oricum, având – dacă nu greșesc- cel mai stabil guvern din Europa. Cum este posibil așa ceva? Maghiarilor le place să sufere? Aleg pe aceia care îi fură în permanență ??

   +2 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  3 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.