Enola Day: Suntem jos, jos de tot și pe aici cam pute!

  de Lajos Notaros | 9 mai 2019, 8:28 AM | Opinii | Recomandările editorilor

  9

  În timp ce campania electorală pentru Parlamentul European duduie, promisiunile curg, sondajele picură, cetățeanul, chiar dacă nu este deloc turmentat, nu știe ce se întâmplă. Sau și mai precis, bănuiește el ceva, dar nu-i vine în continuare să creadă.

  Bine, e vorba de cei care au rămas pe aicea, ceilalți, cel puțin cinci milioane, sunt cam dumiriți.

  În fond, treaba este cât se poate de simplă și clară: după treizeci de ani de texte și promisiuni suntem în continuare ultimii lui Dumnezeu în Europa, câteodată penultimii, la schimb cu Bulgaria. Toate indicatoarele indică această situație penibilă în ciuda sloganelor care continuă să amețească o parte importantă a celor rămași prin țară. E vorba de Grădina de Rai care este țărișoara, de posibilitățile cum nu multe țări au prin preajmă, e vorba și de natură și de relief, de bogății, e vorba, până la urmă de munții noștri care poartă aur în continuare, iar noi cerșim la fel din poartă-n poartă, diferența e că mai nou avem posibilitatea – e vorba de cei cinci milioane – să facem treaba asta și în limbi străine.

  Iar acum, precum și la anul, cei care sunt responsabili pentru asta ne cer să-i votăm. Să-i votăm pe cei care n-au reușit să construiască în treizeci de ani o autostradă care să lege Bucureștiul de Europa, au distrus învățământul și sănătatea, oferindu-ne un singur domeniu în care îi batem la fund pe toți din UE: corupția. Este drept, de câțiva ani încoace și aici avem concurența tradițională a Bulgariei iar mai nou a Ungariei, țări care în ultimii doi ani ne-au depășit cu puțin. Explicația este cât se poate de simplă: activitatea din ultimul deceniu a DNA a reușit să ne aducă de la un index de corupție caracteristic țărilor precum Angola, Burundi sau Bangladesh – în 2002 indexul României era 26 – la un nivel european de 47, chiar dacă asta înseamnă că împărțim podiumul codașelor cu Bulgaria și Ungaria. Pentru comparație, cea mai puțin coruptă țară din UE, Danemarca, are indexul 88 din maximul ideal de 100.

  De altfel, corupția sectorului public este unul dintre indicatorii de bază ai calității guvernării, alături de imparțialitatea și echidistanța instituțiilor publice, respectiv calitatea serviciilor oferite populației de aceste instituții.

  Sectorul public înseamnă înainte de toate aparatul de stat în toate formele sale centrale și locale. Nu e nicio surpriză, acest aparat este administrat și condus, schimbat, transformat de ceea ce numim mai nou clasa politică, asta, ca să nu ne mai amintim de tovarășii care formau nomenclatura comunistă. Politicienii, adică, cei care acum se dau în stambă, umblă prin țară – am înțeles că vom avea plăcerea neasemuită s-o vedem pe Viorica Dăncilă, un adevărat simbol al acestei tagme de profitori lipsiți de orice calificare și har, dar cu atât mai venali, printre noi, mâine, poimâine – ca șoarecii otrăviți, împărțind promisiuni și cadouri pentru cine se demite și nu e plecat din țară.

  Ei, cei care sunt responsabili pentru faptul că țara aceasta care are toate atuurile naturale nu a reușit în trei decenii să iasă din subsolul Europei, ei, cei care sunt vinovații pentru starea jalnică în care am ajuns, vin să ne ceară votul, adică vin să ne prostească din nou să-i lăsăm acolo de unde pot fura în continuare, pot să ne țină la nesfârșit în mizerie și derizoriu.

  Dacă-i luăm la rând, putem observa fără greutate că sunt aceeași hoți, falsificatori și plagiatori, aceeași mincinoși care încearcă să convingă o țară întreagă că justiția trebuie pusă cu botul pe labe, că DNA este locul de unde Satana atacă, că Laura Codruța Kövesi este Baba Cloanța sau moștohoaia care umblă printre noi cu mărul otrăvit.

  Pare de-a dreptul absurd – nu e de mirare că acest popor i-a dat culturii universale pe Caragiale, dadaismul și teatrul absurdului – ca acești așa ziși politicieni să aibă nerușinarea să vină și să mai ceară să fie realeși – că de fapt, despre asta este vorba – indiferent de partidul pe care îl reprezinta mai nou. Politicianul român nu are partid, el are interese și treburi de rezolvat pentru sine: să pună mâna pe bani și mai mulți fără să intre în pușcărie, să-și mai cumpere niște case și ceva terenuri iar pentru toate astea are nevoie de voturile noastre.

  Cele șase-șapte partide care se înghesuie pentru aceste voturi sunt toate vinovate pentru starea de astăzi a țării și a societății românești sau și mai precis politicienii care mișună prin aceste partide precum șobolanii în canalizarea orașului sunt cei care au închis ieșirea din subsol, obligându-ne să trăim în mirosul pestilențial al delațiunii, minciunii și corupției.

  Excepția ar fi alianța USR, PLUS, dar numai pentru ca ei încă nu au fost la guvernare. Asta dacă facem abstracție de Dacian Cioloș, de care nu prea putem face abstracție, din moment ce PLUS-ul este un partid creat prin mari dureri ale facerii numai și numai pentru el. De altfel ei sunt singurii care au curajul să vorbească de hoție și corupție, însă pornirea lor are greutate mică, mică de tot, fiindcă orice slogan sau promisiune se verifică doar după ce ajungi la putere. Până atunci poți vorbi, așa au făcut toți, până nu s-au cățărat pe buldozerul puterii promiteau și sarea și marea.

  E posibil ca în 26 Mai ar trebui să mergem doar la referendum. Chiar dacă e cum e, acești politicieni de doi bani ne-au întrebat dacă suntem de acord ca lucrurile să meargă înainte neschimbate ca și până acum.

  Poate ar fi bine să spunem cu toții, spunând “Da” la referendum, un „Nu” de să se audă bine și până sus!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Ma bucur sa constat ca mai sunt si altii de parere ca o sabotare a alegerilor ar putea reprezenta un mesaj pentru clasa politica.
   Daca organizatiile civice (nu cele declarate civice dar aflate in siajul unor partide), mass-media si persoanele cu influenta ar promova sabotarea participarii am putea ajunge in situatia in care prezenta sa fie sub 20% si astfel, cu 20% prezenta:
   – niciun partid si niciun politician sa nu mai poata sa afirme ca ar reprezenta pe cineva sau ceva in tara asta,
   – sa apara ideea ca trebuie schimbat sistemul care asigura delegarea alesilor astfel incat oamenii sa poata sa aleaga cu adevarat, oameni si nu liste de partid facute discretionar de sefii de partide, astfel incat alesii sa fie constienti ca au obligatii si responsabilitati si ca daca nu se dovedesc seriosi si onesti dispar din politica,
   – sa devina evident ca trebuie sa implementam mecanisme reale de responsabilizare, respectiv de promovare a celor competenti si de sanctionare si eliminare a celor incompetenti – care implica si o recuperare reala, constanta, consecventa, sigura, predictibila a prejudiciilor in special a celor produse de alesii nostrii sau de persoane din administratia publica.
   – sa cream premizele pentru reconstruirea invatamantului fiindca fara educatie in 20 de ani disparem ca natiune (ne transformam intr-o turma de dobitoace nuami buna de muls)
   – si alte multe motive ….
   Imi dau seama ca pentru cei mai bine dresati boicotarea nu este o solutie, ca ei prefera sa sustina hoti, impostori si incompetenti in speranta imbecila ca va apare un mesia dintre politrucii de pe ecranele televizoarelor, in speranta ireala ca votand hoti se va schimba ceva in tara asta.
   Cat trebuie sa fii de idiot sa nu vezi ca am ajuns in punctul in care participarea la vot nu mai este o forma de manifestare a democratiei fiindca, avand de votat doar hoti si nemernici, doar politruci si jeguri, persoane infestate de combinatiile si coruptia din sistemul public, nu poate fi numita democratie sau civism ci doar prostie, incultura si primitivism.
   Mai sunt si cei care se hranesc cu ura impotriva PSD-ului si nu vad din ura care-i orbeste ca votand hotii si infectii de pe partea dreapta nu rezolva nicio problema. La astia nu le poti spune nimic ca ei stiu ca stiu. Pe astia nu-i poti convinge ca nu exista diferente semnificative intre PSD (care este jenant si de nevotat) si celelalte partide care sunt la fel cu PSD-ul.
   Dii, voteaza ba!

   +1 voturi
   +1
   -1
  2. Absenteismul este tinta acestor campanii electorale.
   Ni se spune peste tot…
   Sa nu aveti încredere în nimeni, in procesul de votare, in Cioloș,in liste in nime’ stati acasa pt ca nu aveti cu cine vota etc. PSD+PNL sau vechea garda comunista doar asa pot castiga.
   Asa au castigat si Bucurestiu’ unde cei care erau in stare să deosebească o prostituată de un primar au stat acasa cedand astfel cea mai importanta primarie a tarii unei neica nime’ pe 246.553 de voturi!

   Politicul prin canalele media indeamna indirect oamenii la absenteism pt ca,dacã grosul populatiei ar stii sa voteze cu persoane care sã le reprezinte interesele s-ar petrece o adevãratã revolutie democraticã si puterea nu vrea una ca asta. Asa cã îi tin pe oameni pesimisti si fãrã sperantã iar dvs d-le Notaros prin aceste articole nu faceti decat sa dati apa la moara unor specimene ca asta de mai sus. Nu e critica…e doar parerea mea. Atat.

   0 voturi
   +1
   -1
   • Dimpotriva, nu se îndeamnă la absenteism, ci la a nu-l vota sub orice forma pe celalalt.
    E altceva.
    Plus ca eu nu am îndemnat pe nimeni la absenteism, dimpotriva, am insinuat ca ar fi bine sa mergem in număr mare la referendum si sa votam Da.
    E o nuanta, dar asta înseamnă publicistica, fiindcă e o nuanță care schimba tot.
    Si în final: credeti-mă: oamenii nu se duc la vot pentru ca cineva îi îndeamnă, ci din doua motive: că vor să-și exprime punctul de vedere iar cu cat lucrurile sunt mai clare cu atat mai mult sau pentru ca sunt cumparati sau duși cu forța.
    Acum lucrurile fiind departe de a fi clare – asta înseamna că nu ai opțiuni clare și foarte diferite – vor fi in majoritate cei duși cu forta sau cumparati.
    Eu, ca întotdeauna, ma adresez celor care gândesc și care nu intră in aceste categorii.
    Ceilalți oricum nu ma citesc…nici pe mine, nici pe alții…

    +2 voturi
    +1
    -1
   • ”… dacã grosul populatiei ar stii sa voteze cu persoane care sã le reprezinte interesele s-ar petrece o adevãratã revolutie democraticã…”
    Problema este alta. Chiar daca ar sti oamenii nu pot vota altceva decat liste, liste care sunt facute de sefii de partide si din care fac parte omuleti care au datoria, jobul, sarcina de a sustine sefii de partide si in nici un caz de a reprezenta responsabil, profesionist, serios, coerent si consecvent alegatorul.
    Daca tu esti multumit de o lista de partide atunci tu esti din categoria celor care nu au probleme la vot. Mai sunt insa multi altii care nu au o lista acceptabila de votat. Repet, noi nu putem sa ne votam reprezentantii ci doar sa confirmam niste liste facute de sefii de partide. Listele astea sunt viciate de faptul ca interesele sefilor de partide sunt mult prea des altele decat interesele celor pe care, in mod manipulator, declara ca i-ar reprezenta. In concret partidele nu reprezinta interele alegatorilor ci sunt doar structuri de tip mafiot cu agende ascunse si reale mascate in spatele unor discursuri mincinoase.
    Daca noi alegatorii am putea alege din lista candidatii am fi in ipoteza pe care ai mentionat-o. Pentru ca nu putem alege cu adevarat, ipoteza ta sufera la capitolul premize si devine astfel, conform logicii formale un sofism, o minciuna, o manipulare.
    Subrezenia rationamentului tau se poate foarte bine observa prin constatari empirice, verificate in timp si accesibile oricarui om rational: sa votam si sa speram ca votand aceleasi persoane/partide/liste vom obtine alte rezultate.
    Cata speranta naiva, fantasmagorica ceri tu alegatorilor?
    Din comentariile tale deduc ca esti activist USR-Ciolos fiindca doar astia corespund criteriilor tale de selectie: sa nu fie hoti (inca nu au avut ocazia sa fure) sufera da ura impoptriva PSD si pe care o participare masiva la vot i-ar avantaja (si pentru asta sunt sustinatorii organizarii unui referendum poluator, redundant si inutil impus de Iohanis). Pentru ceilalti care nu sunt activisti si simpatizanti Barna-Ciolos abordarile pline de ura, logica partiala, agresivitate si radicalismul ii indeamna sa se fereasca sa sustina formatiuni extremiste.
    La tine vad o spoiala de cultura, un nivel de exprimare corect gramatica, notiuni civice asimilate partial – in mare plusuri. Minusul tau sta la capitolul caracter. Esti frustrat, subiectiv, irational, arunci cu invective, nu aduci argumente. Disponibilitatea asta a ta de rostogoli ura si manipulare si abordarea convenabila si incorecta este dublata de probleme cu justitia si societatea. Nu m-as mira sa fii plin de schelete in dulap. Ca varsta trebuie sa fii in jurul a 45 de ani. Ai venituri peste medie si totusi niciun job. Nu faci parte din profesii liberale (care implica profesionalism si seriozitate), esti un mic traficant de informatii care pot fi valorificate prin oameni cu competente cheie reale pe care-i combini in proiectelele tale. Ai probabil o firma mica fara niciun angajat altul decat tine. Dintre activistii USR ai putea fi …

    --3 voturi
    +1
    -1
    • 1. “Din comentariile tale deduc ca esti activist USR-Ciolos” Asta pentru ca esti limitat si la fel ca psdistii de care pomenesti atat poti pricepe! Bah daca nu-i galben musai o fi albastru! Incredibil!
     2. “frustrat” nu exista in limba romana ca si substantiv…asta pentru ca vorbesti de cultura generala geniule.
     3. Muncesc un numar de ore pe zi si platesc mai multe taxe decat ai platit tu in ultimii 10-15 ani unui stat de cacat conceput, condus sau sustinut de sfertodocti infumurati ca tine.
     4. Eu n-am venit pe lumea asta sa iti aduc tie argumente…este o sectiune de comentarii nush cum puii mei sa te fac sa pricepi. Lumea nu citeste comentarii sa se educe sau sa citeasca proza pe care o vomiti tu. Vrei sa fii luat in seama?…fa-ti un blog , nu mai citi ce scriu “bășinosii bătrâni” ! SPA nu e lectura obligatorie!
     5. Nu pot manipula pe nime’ “intelectualule” pentru ca sunt o persoana privata n-am acces la mijloacele necesare. Astea sunt idei nascocite de adepti ai conspiratiilor bolnave ca tine.
     6. Nu pot sa te urasc, sa te iubesc sau sa te respect pentru ca E O SECTIUNE DE COMENTARII , deci nu existi ca persoana pricepi afoane? Pot fi nevasta-ta si tu sa n-ai habar de asta :))))
     7. Am 40 de ani hodorogea si prin ’93-94 cred, tastam deja pe un 386 cu windows 3.1 cumparat de fratele meu in rate…Deci cand eu descopeream tastaturile si aflam ca poti cara chestii cu floapa tu bateai cu lingurita-n geam ca ti s-a racit supa privind Tvr-u’. Tu ai primit cadou un pc direct cu tastatura in lb romana si automat ai descoperit ca exista diacritice in online!
     D’asta dragu’ meu batranel sfrijit aberatiile despre gramatica sau diacritice in online-ul romanesc sunt FRUSTRARI de pensionar babalau !
     Hai pa si vezi daca n-a venit pensia! Postasu’ suna intotdeauna de doua ori! :)))

     0 voturi
     +1
     -1
     • Mortdeura. Hi, hi, hi.
      Frustrat nu era substantiv.
      Daca ai 40 de anisori ii cam ai degeaba.
      Definitia prostiei negre este cand faci rau fara niciun motiv, doar ca asa-ti vine.
      Cand ziceam ca nu aduci argumente am avut dreptate.
      Inteleg ca esti IT-ist. sta este, nimeni nu-i perfect. Te incadrezi in categoria celor care au dreptate fiindca le-a zis mama lor ca-s destepti si folosesti o logica liniara simplista si desprinsa de bunsimt. Ajungi de-ti tine prostia de cald.
      Care o fi atunci IT-istu la 40 de anisori care activeaza cu ferocitate prin USR dar care nu are idei proprii si se multumeste cu clisee la moda?

      0 voturi
      +1
      -1

  Scrie un comentariu

  4 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.