luni, 15 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Enola Day – Specialul comunist, conspirația mondială Covid, madam Șoșoacă și domnul Schlesinger

  de Lajos Notaros | 23 septembrie 2021, 7:30 AM | Opinii | Recomandările editorilor

  2

  Începem cu ultimul, fost lider al micuței comunități evreiești din Arad, inginer la bază, cel care, într-o postare pe Facebook, o interpelează retoric pe flamboianta madam Șoșoacă. Motivul este interpelarea acesteia către ministrul Bode de la Interne în care îi cere Domnului Bode să aducă dovezi cu privire la existența Covid-19.

  Nu de la sănătate vrea madam precizări, ci de la Interne, ceea ce dovedește că pentru ea pandemia nu este o problemă de sănătate, ci una de spionaj și filme cu Bond. James Bond, of course.

  Domnul Schlesinger, așa cum îl știm, serios, dar cu simțul umorului ingineresc, îi recomandă, cu tot respectul, madamei să ceară, în plus niște precizări după cum urmează. Cităm: ”Domnului Newton să prezinte dovada că merele cad din pom, Domnului Galileo Galilei să prezinte dovada că pământul se învârte (în subsidiar și dovada că pământul nu e plat), Domnului Einstein să vă prezinte la verificat toate calculele justificative pentru afirmațiile sale, Preafericitului Patriarh să vă prezinte dovada că există Dumnezeu.”

  Galant, Domnul Ionel Schlesinger încheie așa cum îi șade bine unui adevărat domn: ”Ar mai fi și altele, dar nu îndrăznesc să vă cer prea multe, știind cât de ocupată sunteți cu probleme atât de serioase.”

  Eu în schimb am îndrăznit să îl aduc în discuție pe Domnul Schlesinger în relație cu Doamna Șoșoacă considerând că avem cele două exemple perfecte pentru a ilustra modul în care lumea noastră cea mică, asta care vorbește mai mult românește, se raportează la pandemia care ține de doi ani și nu pare să se termine curând.

  jfsjdfsdfsbf

  Am ajuns astfel la Covid-19, un nume deja de legendă care ne ilustrează ce înseamnă în lumea noastră ultratehnicizată și ultraconsumatoristă o epidemie. Contează prea puțin de unde a pornit – majoritatea epidemiilor, începând cu Moartea Neagră, pornesc din zonele calde și suprapopulate ale Asiei -, ceea ce este important rămâne modul în care societatea reacționează, încercând să reducă riscurile și numărul victimelor.

  Până la sfârșitul secolului al XIX-lea în afara izolării bolnavilor – vezi insula încă existentă a leproșilor din Deltă – doar Dumnezeu cu mila. De atunci dezvoltarea medicinei a permis elaborarea unor tehnici și medicamente, inclusiv ceea ce numim vaccin, care chiar dacă nu elimină – deși anumite boli și infecții au fost efectiv eliminate – dar reduc foarte tare impactul și desfășurarea epidemiilor. Cu toate acestea, prin mondializare, mai nou orice focar de infecție se poate transforma în epidemie globală, ceea ce înainte era absolut exclus.

  Nici nu ar fi fost vreo problemă dacă între timp nu apăreau tehnicile moderne de comunicare în frunte cu televiziunea și mai nou Internetul prin siturile de socializare în frunte cu Facebook. Contactul direct cu realitatea a fost astfel sistat, devenind o excepție, intermedierea digitală luând locul realității. Pe vremuri ca să vezi un bolnav de ciumă trebuia să mergi la el să-l vezi cum arată, cum miroase, cum îi curge puroiul din corp. Acum totul se reduce la ecranul televizoarelor și la FB. Cei cu puterea de înțelegere și procesare mentală mai reduse iau ca ceva real imaginile și textele care li se livrează de către indivizi despre care nu știu nimica în afara celor spuse de ei înșiși. Spiritul critic dispare, se produce un fel de solidarizare a celor care înțeleg greu și uită repede, dar sunt cu atât mai vocali, mai agresivi.

  masti china

  Lumea în care trăim chiar în aceste zile este articulată de oameni fără substanță, proiecții sci-fi a noilor mijloace de comunicare în masă. Șoșoacă nu este o excepție, țara fiind administrată în aceste zile de o Șoșoacă în pantaloni și sacou, numit Florin Cîțu, iar cei care se regăsesc în limitarea și agresivitatea lor aplaudă cu nesaț. Digital, desigur, că așa e mai ușor, nu e niciun risc, iar la o adică se poate șterge, spunând că a fost o eroare tehnică.

  Sau o fac ascunzându-se după identități false, așa cum fac cei care comentează la articolele și textele presei, așa cum face comentatoarea noastră de acum câteva zile, revoltată că am prezentat neliniștea multor părinți acum la începutul școlii cu privire la modul în care se asigură ocrotirea copiilor în pandemie. Pentru dânsa noi am devenit comuniști – ca trăitor în comunism, observ cu mirare voioasă că cei care atunci tăceau și făceau tot posibilul să iasă bine, acum îi fac comuniști pe cei care nu sunt de acord cu ei – numai pentru simplul fapt că nu ne încadrăm în viziunea ei construită din slogane de facebook și întărită de gesticulația unor șoșoace și șoșoci.

  ciuma

  Pentru cel limitat la minte tot ce nu înțelege este o conspirație a unor minți diabolice. Nu e mare lucru să ai o minte diabolică în viziunea celor săraci la minte. Grav e când această limitare, în fond normală – majoritatea oamenilor sunt cel mult mediocrii – se combină și cu o limitare sufletească. Când în sufletul celui mai puțin dotat mental nu mai este loc de înțelegere și compasiune, totul reducându-se la egoul său caricatural.

  Facebookul și toate înlesnirile digitale pot fi folosite și cu cap. În loc să cauți conjurații – cum speri să găsești dovada unei conspirații care tocmai de aia este conspirație să nu o poți dovedi? – poți căuta date și informații reale și care te ajută într-un fel sau altul. Sau te fac să înțelegi și să ajuți.

  Dar pentru asta ai nevoie de disciplină interioară și discernământ. Indiferent de vârstă, cultură și IQ
  Să nu te iei după Șoșoacă și Cîțu, să-ți dai seama de goliciunea gesticulației lor.
  Și să dai un like Domnului Schlesinger…

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

   • Mie-mi spuneți…
    Cu pâinea e mai complicat, sunt un fan al pâinii de mic copil, de pe vremea când mama o scotea din cuptor…
    În rest, cam tot așa, mânc doar pâinea pe care o știu sănătoasă. Măcar atât ar trebui să știți dacă vă băgați la comentat…
    În rest, nu încercați să atribuiți slăbiciuni pe care le cunoașteți altor oameni…E calea lașului…

    +4 voturi
    +1
    -1

  Scrie un comentariu

  5 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.