vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    Enola Day – Și Coldea tocmai trecea pe acolo…

    de Lajos Notaros | 1 iunie 2023, 8:56 AM | Opinii

    4

    Florian Coldea, Claudiu Târziu, Vasile Dîncu (foto: Colaj via INQUAM PHOTOS / George Calin, Sabin Cirstoveanu, Octav Ganea)

    Doar pentru cei care au deschis televizorul mai târziu: nu este nimic nou aici.

    Așa numitele servicii secrete fac asta de când e lumea. Ceea ce poate fi înșelător e că înainte, în istoria cea veche, nu se numeau așa, de fapt erau grupuri discrete de la vârful oricărei puteri și de oriunde care, printre altele, aveau grijă și de păstrarea și dacă se poate conservarea puterii pentru cei care îi plăteau pentru asta.

    Acum se numesc servicii secrete, au activitatea reglementată prin legi care se numesc democratice, dar asta nu schimbă faptul că lucrând – nu-i așa? – cu informații care nu ajung la oricine și oricând, regimul lor este totuși mai special. Pe aici, pe la noi, chiar foarte special, având în vedere tradiția. Sau ce credeți, de ce ține fiecare nou președinte să îi schimbe pe șefii serviciilor secrete și să îi înlocuiască cu oamenii săi?

    Așa a făcut și Klaus de la Sibiu, chiar dacă, fiind profesor la bază și venind, cel puțin în vorbe, din societatea civilă, putea oarecum să mai toaleteze influența serviciilor secrete în viața politică românească. Nici pomeneală însă de așa ceva, dimpotrivă, probabil și datorită firii sale închise și oarecum închistate, serviciile au primit chiar sarcini noi privind cultivarea imaginii puterii.

    Un adevărat simbol al acestei situații este al nostru Coldea, general în rezervă, întreprinzător de succes pe față și bănuit mereu în spatele celor mai dubioase întâmplări și evenimente. Noi, aici la Arad, suntem chiar convinși că fără avizul său nici Mureșul n-ar curge, cu gunoaie cu tot, spre Ungaria. Și suntem convinși de toate astea chiar dacă nu avem nicio probă.

    Numai că tocmai asta este proba. Din modul de acțiune a serviciilor decurge firesc că nimic nu este ceea ce pare și nimic ce pare, nu este cum pare. Și cu asta încă n-am spus totul…

    Am făcut această introducere, poate nițel pretențioasă, încercând să descifrez ce a însemnat, ce poate să însemne întâlnirea din săptămâna trecută de la un restaurant libanez bucureștean.

    După cum știți, probabil, la acel restaurant au fost surprinși mai multe personaje de prim rang al politicii românești. Plus generalul în rezervă, acum om de afaceri de succes. Celelalte nume mai încolo, nu contează oricum și le puteți afla dacă vă interesează, întâlnirea devine interesantă înainte de toate prin prisma apropierii alegerilor. Mai ales dacă avem în vedere relația ginere-soacră dintre PSD și PNL, respectiv reorganizarea AUR pe principiile pe care băieții din umbră le știu cel mai bine.

    George Simion și Claudiu Târziu
    George Simion și Claudiu Târziu (foto: facebook.com/pagina.claudiu.tarziu)

    Nu trebuie să fii mare analist politic ca să îți dai seama că PNL este în scădere, iar AUR în creștere. De aici, fără efort, ajungi la ideea că PSD nu poate exclude o colaborare viitoare cu acest partid, eliberat de Șoșoacă și penetrat de băieți. Cu atât mai mult cu cât UDMR este în scădere naturală, existând chiar pericolul ca la anul să nu ajungă la 5%. Nu că asta ar opri-o să intre în Parlament, dar poziția ei și așa relativă, ar fi și mai șubredă. Nemaivorbind de poziția Ungariei în UE, mai mult decât șubredă.

    Având toate acestea în vedere, nu e deloc ciudat că cei care s-au întâlnit sau au fost văzuți în restaurantul cu pricina sunt din PSD și AUR.

    Plus Coldea, desigur, fiindcă, se știe, dacă ai fost odată șeful serviciilor secrete, vei reprezenta până la moarte aceste servicii. Cu bune, cu rele, cu ce se poate și ce trebuie…

    Mai mult decât atât, având în vedere cariera generalului, așa cum a observat un pesedist, după această întâlnire: Coldea este un jucător. Un fel de a spune celor care au o influență și posibilități de manipulare superioare și care, tocmai de asta, se bagă peste tot unde este nevoie și se profilează măcar un avantaj sau un câștig cât de cât, micuț acolo. De altfel la acest nivel câștigul bănesc este de importanță secundară, aici e vorba de prestigiu și influență. Și nu în ultimul rând de satisfacția pe care îți dă sentimentul că lucrurile depind de tine.

    Desigur, cei implicați, de politicieni vorbim, fiindcă un general SRI nu se coboară la acest nivel, neagă orice intenție sau joc politic, susținând că a fost o întâmplare, așa s-a potrivit: în același timp au trecut pe acolo și Vasile Dîncu de la PSD și Claudiu Târziu de la AUR, fără să mai vorbim de Coldea.

    Vasile Dâncu - ID200908_INQUAM_Photos_Daniel_Stoenciu
    Vasile Dîncu (foto: Inquam Photos / Daniel Stoenciu)

    Și este chiar posibil să fi fost așa, deși potrivirea este mult prea mare, dar chiar și în această situație esența rămâne: în politica românească încă prea multe lucruri se rezolvă pe la spate, folosind mijloace care nu au nicio treabă cu sloganele de pe buzele politicienilor de orice culoare privind democrația și activitatea lor pentru binele și interesul general.

    Așa cum am văzut, până la un punct se poate spune că e ceva firesc, se practică până și la cele mai mari case – în fond, ce fac CIA și FBI în politica americană —, numai că aici nuanțele contează înainte de toate. Una e ca serviciile secrete să se mai bage din când în când în politică și cu totul alta ca politica să devină secretă.

    Nu de alta, dar jocul la ofsaid din spatele culiselor are un efect devastator asupra conștiinței și mentalității opiniei publice, al electoratului, respectiv al oamenilor care sunt la tot pasul încredințați că decizia, prin vot, este în mâna lor.

    Aceste practici ne indică, dimpotrivă, că, așa cum începe și electoratul să își dea seama, nimic nu depinde de votul lor, totul este un joc de putere aranjat pe neve la cele mai înalte și ascunse nivele.

    Și asta fără să mai spunem că generalul nostru a fost pus la rece de regimul Johannis, deci, în mod evident și în logica serviciilor secrete dintotdeauna și de oriunde, are niște polițe de plătit…

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Coldea, Iohannis, Ciucă, Ciolacu, Dîncu, Kelemen, Simion – ca, de altfel, toți politicienii de prim plan – sunt doar niște marionete ale intereselor străine. Noi ne uităm la ei, râdem sau plângem ca și copiii la teatrul de păpuși. Nu știm cine mânuiește marionetele.

      +7 voturi
      +1
      -1
    2. Tot mai mult am impresia ca ne îndreptăm spre un sistem similar Coreea de Nord sub umbrela protejării de Putin.
      E fabuloasă indoctrinarea de la TV și peste tot am văzut un poster promovat de cetatea voluntarilor pt cv eveniment posterul prezintă copii cu kalashnikov în mână zâmbind Ferească-ne al de Sus. Nu mai există nimic Sfânt în comportamentul globalistilor.

      +1 voturi
      +1
      -1
      • Nu e vorba aici de globalism, ci de deprinderi seculare care țin de păstrarea și conservarea puterii de oriunde și oricând. Treaba cu globalismul necesită o altă discuție, pornind de la alte premise și supoziții. Iar în ceea ce privește situația de acum cu Putin, asta nu ține nici măcar de așa zisa luptă dintre globaliști și provincialiști, ci de istoria seculară a Mamei Rusia. O istorie bazată pe cuceriri care exploatau mereu situația internațională favorabilă…Eventual studiați cum au vândut rușii Alaska Statelor Unite la sfârșitul secolului XIX pentru 150 de milioane de dolari în banii de azi.

        +4 voturi
        +1
        -1
    3. Ardelenii (arădenii) își încolțesc un arădean mai cunoscut,fără vreo condamnare.Credeți ca miticii ar face la fel?Dacă observați bine șî regatenii condamnați scăpa cu prescriptia și sunt aduși pe la televiziunî sa dea lecții.

      0 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    7 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.