Enola Day – Serviciile secrete ale Cristinei Bibarț

  de Lajos Notaros | 30 September 2021, 8:37 AM | Opinii | Recomandările editorilor

  4

  În românește chiar are sens, este vorba exact despre asta: niște servicii care nu sunt publice, dar care sunt cu atât mai importante, asigurând parvenirea și puterea.
  În zilele noastre și pe aici, în epoca de glorie a teoriilor conspiraționiste, atunci când nu înțelegem ceva apelăm la serviciile secrete. Că le numim așa sau accentuăm și mai tare caracterul malefic, numindu-i securiști, nu schimbă mare lucru, românul e obișnuit cu ideea că tot ce este important în țară este manipulat din umbră de când îi lumea și cât va fi viață pe pământ.
  În realitate nu este chiar așa, serviciile secrete sunt o creație modernă a geniului uman și în principiu au sarcina să vegheze la ordinea și securitatea societății pe care o servesc. Din nefericire pe aici ne-am obișnuit cu regimuri autoritare și dictatoriale, regimuri în care serviciile, aflate în slujba dictatorului, făceau și poliție politică, asigurând ca puterea să se concentreze într-o singură mână. În societățile democratice acest lucru este interzis, ceea ce însă nu înseamnă că politicienii nu se folosesc de aceste organisme pentru a-și consolida și proteja puterea, fiecare cum poate și cât îl duce capul.

  1 3
  Însă între cele două extreme – dictatură/democrație – există o zonă gri foarte întinsă, zonă în care ne aflăm și noi de ceva vreme, caracterizată prin jocul la ofsaid al serviciilor secrete și folosirea lor de către politicieni în interes personal și nu public.
  După această introducere cam generalistă și plicticoasă, să vedem cazul nostru actual și local, legat de îndepărtarea soției primarului Bibarț de la conducerea Zonei Libere Curtici. Analiștii neamului, locali și naționali, o tratează ca pe o răzbunare, scoțând în față personaje de rang secund, cum ar fi Iustin Cionca și brațul său uns cu toate alifiile, Andrei Ando.
  Dar dacă este adevărat că adevăratul braț, cel al serviciilor secrete, nu se vede niciodată, trebuie să acceptăm ideea că suntem într-un moment al unui proces care se desfășoară de cel puțin 15 ani, iar în spatele acestui proces, aici în Arad, se află nimeni altul decât Gheorghe Falcă.
  Se știe că el a fost instrumental în promovarea actualului general în rezervă Coldea în fruntea SRI – a fost de două ori șef interimar – al acelui om în stare de orice care l-a servit pe Băsescu, nașul, ajungând în câteva luni general de la rangul de simplu maior cu grave probleme școlare. Erau vremurile în care actuala structură de putere arădeană abia se forma, trebuiau găsiți oameni adecvați noului stil mai frugal intelectual și recompensați pe măsură. Așa a fost găsit, pe lângă Ioțcu sau Cionca, și Bibarț, finul, apropiat din copilărie al lui Coldea, iar recompensa a venit imediat prin numirea soției în funcția de director a Zonei Libere Arad-Curtici. Asta a fost acum 15 ani, în perioada de glorie absolută al prezidentului Băsescu și al omului său de la servicii, ajuns general într-un timp în care alții nu reușesc să-și coase noile trese pe uniformă.

  2 2
  Pe atunci încă se știa puțin despre avantajele zonelor libere. Între timp băieții s-au dumirit – în fond e vorba de înlesniri de tip offshore – și au înțeles că acolo se pot face lucruri multe și bani și mai mulți, așa că nu se poate să nu ai controlul.
  Bibarț, mult mai puțin rafinat și pervers, nu a făcut pasul la ofsaid la venirea noii garnituri patronate mai nou de jucătorul de golf din Sibiu, sperând în continuare în susținerea din ultimii 15 ani, trecând peste faptul că al său consătean a fost trecut în rezervă în 2017. În superficialitatea sa certăreață a avut neobrăzarea să se pună cu Falcă, mergând chiar până la a-l susține pe Ludovic Orban la Congresul de sâmbăta trecută. Nu e nicio mirare că imediat după ce a devenit evident că partida Johannis-Cîțu a câștigat, Domnul Cionca a fost atenționat să nu mai stea cu mâinile în sân. Așa se face că acesta l-a trimis pe Ando s-o scoată din birou pe Doamna Bibarț, femeia aia care nu înțelege, nu realizează că a pierdut, că timpul ei a trecut.
  Singura problemă e că femeile nu reacționează ca bărbații atunci când pierd: nu devin cățeluși pe loc, nu încep să lingă imediat mâna noului stăpân, ci trec la istericale. Cu atât mai mult cu cât toate acestea se întâmplă la Arad, nu departe de Târnova. Pe aici nu poți să ai pretenții de scenariu tip James Bond, trebuie să te mulțumești cu parodii gen Austin Powers.
  Revenind la titlu, nu are rost să ne întrebăm ce servicii a oferit Doamna Cristina Bibarț până acum și de ce nu a mai fost bună să le ofere în continuare. Jocurile politice care se bazează pe secrete nu sunt preocupate de astfel de subtilități, iar băieții cu ochii albaștri ascunși după ochelari Ray Ban sunt foarte atenți la echilibrul politic. Chiar dacă servesc pe unul sau pe altul, înainte de toate și de toți servesc și ei propriul lor interes, iar dacă le mai rămâne timp, poate și patria. Cert este că serviciile secrete operează cu firme acoperite, de preferință în zone libere, nemaivorbind de faptul că prin 2012 în Zona Liberă condusă de Doamna Bibarț a fost devoalată o afacere de țigări de contrabandă în valoare de 5 milioane de euro, acțiune nefinalizată nici până astăzi.

  5
  Asta este, Bibi, poznaș copil de țară, nu a schimbat la timp macazul, să fie mulțumit dacă va reuși să stea ca primar până la sfârșitul mandatului. Nu a vrut să meargă ca deputat, să ajungă ministru, nu a vrut s-o lase pe Cristina singură, acum nu-i mai rămâne decât să adune cioburile de pe jos.
  Sau poate se răzgândește până la urmă și după această lovitură efectiv sub centură, va înțelege că deocamdată în Arad nu se întâmplă nimic, dar absolut nimic, fără omul nostru de la Bruxelles.
  Cel care, mai dislexic așa – nici Coldea nu a fost și nu este nici ca profesor universitar un as al limbii române – deocamdată și de o vreme bună este singurul animal politic din politica arădeană.
  Nu neapărat leu sau lup, eventual vulpoi, așa un sconcs acolo, dar tot animal politic se numește…

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Din păcate băieții ăștia cu ochi albaștri, nu au ‘servit patria’ nici în regimul Ceaușescu și nici în cel postdecembrist. Ei, ca ‘băieți deștepți’ au servit și servesc partidului politic de la putere. De ‘frații lor’ români îi doare în cot. Teamă îmi este că partidul care conduce acum este al lor și nu al așa-zișilor politicieni, ceea ce face ca să fim victime colaterale ale unei dictaturi mascate în democrație. Libertatea cuvântului nu este suficientă, din moment ce cuvântul tău nu contează. Alegerile ‘libere’ cu rezultatul de dinainte planificat/programat, nu au nicio legătură cu democrația reală. Într-un cuvânt: vai de noi!

   +3 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  2 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.