Enola Day – Scrisoare deschisă de Lajos de Zerind adresată lui Vasile de Zărand

  de Lajos Notaros | 22 aprilie 2021, 8:17 AM | Opinii | Recomandările editorilor

  11

  Vasile, dragă, sper că accepți forma tutuită, în fond ne știm din cele mai vechi timpuri, chiar dacă nu ne putem socoti prieteni. Colegi, cel mult, truditori ai presei locale tot de atunci, din cele mai vechi și tulburi timpuri.

  Te-am socotit și te socotesc încă un coleg insolit, apreciind umorul, spontaneitatea, spiritul tău mucalit, pus mereu în slujba râsului celor care pricep poanta încă înainte să fi fost spusă. Chiar aștept cu nerăbdare romanul tău la care, după câte știu, lucrezi de multă vreme, îmi imaginez un roman picaresc din care vom afla mai multe despre aventurile tale de demult și mai recente. Inclusiv despre acele părți întunecate care te-au făcut să te refugiezi în umor.

  Nici acum nu am treabă cu ce ai spus, acu două-trei zile, în problema cu finanțarea Filarmonicii. Altfel spus, nu ar fi nicio problemă dacă așa gândești, este dreptul tău inalienabil, iar cei care nu sunt de acord, să-și argumenteze și ei opinia lor contrară. Problema mea, una serioasă de această dată, este alta.

  Deci, nu ce, ci unde.

  Faptul că ești de părere că Aradul nu mai este ceea ce a fost odată, devenind în ultima vreme un orășel prăfuit, plin de provinciali până la măduva oaselor lor, este dreptul tău, nemaivorbind de faptul că ceva dreptate ai și tu aici. În consecință, zici mai departe, nu înțelegi de ce această înverșunare pentru păstrarea Filarmonicii, de ce cred ăia câțiva snobi care se agită în van că arădeanul ascultător de manele și tarafuri are nevoie în continuare de o orchestră simfonică, cu cor cu tot, plătită din banii contribuabililor.

  Spun încă odată, poate că ai și tu dreptatea ta, poate că e așa, poate că nu e chiar așa, nu de alta, dar realitatea este în continuă mișcare, ceea ce ieri părea real, mâine nu mai este nici măcar verosimil.

  Cu alte cuvinte, dacă este vorba de opinia ta nu ar fi o problemă dacă această opinie apărea pe blogul tău personal sau ca o postare pe Facebook.

  Însă a apărut în ARQ, vezi, asta este problema.

  Tu știi bine, spun pentru cei care nu știu sau au iluzii: ARQ nu este o publicație independentă. Mai mult decât atât, este chiar un portal de partid, înființat, acum mai mult de un deceniu, de liderii actuali ai PNL-ului arădean, fie că e vorba de Gheorghe Falcă, fie de emulul acestuia și patron ARQ, deputatul Glad Varga.

  De aici decurge, din nefericire, un fapt dramatic: tu, ca jurnalist la ARQ, că-ți place, că nu-ți place, ești în solda lor, ești plătit, adică, să scrii ce place lor și ce vor să audă urechile lor. Nu contează cum obțin asta, prin ordine, ca la armată, prin insinuări sau prin discuții amicale în care își exprimă durerea că lumea nu-i mai înțelege. Le spun pe astea, fiindcă îi cred mai scârțari să te recompenseze cu premii în bani. Ceea ce ar putea fi în acest caz singurul motiv cât de cât cu greutate.

  Cu alte cuvinte, atunci când tu faci praf în ARQ Aradul și arădenii, considerându-i niște inculți, de fapt niște țărănoi care, în timp ce ascultă manele la radio, transportă lubenița cu Lamborghini sau Mercedes, asta nu este doar poanta ta, este și părerea celor care te plătesc, adică – ca să fim clari – Falcă, Varga, Bibarț, Faur și alți așa ziși lideri ai PNL-ului din Arad.

  Și asta, te rog să fii atent aici, este varianta mai bună pentru tine ca jurnalist.

  Există una mult mai nasoală, urmarea unui fenomen psihologic cunoscut pentru cei mulți ca sindromul Stockholm. Spun pentru ceilalți, fiind convins că știi despre ce vorbesc: se referă la tendința celui captiv de a prelua modul de simțire și gândire al celui care îl ține în captivitate. Spun asta fiindcă am avut destule exemple în cariera mea de jurnalist și știu că se manifestă plenar la cei care lucrează la publicații de partid.

  Sper să nu fie cazul la tine, te văd mult mai șturlubatic, dar nu se știe niciodată. Poate pandemia, poate faptul că nu mai sunt evenimente mondene la care te simțeai în elementul tău, au făcut să te bagi în față fără să te gândești până la capăt.

  Vasile, încă odată: problema nu este ce ai zis, ci crunta realitate că astfel ai servit o cauză de partid sau grup de interese, spune-i cum vrei, ai renunțat la independența jurnalistului autentic, scriind în spiritul propagandistic dorit de cei care te plătesc. Ajunși aici, nici nu mai contează dacă ai dreptate sau nu, mesajul tău nu mai este autentic tocmai fiindcă este identic cu modul lor de a fi și gândi, al celor care stau în spatele redacției în care lucrezi.

  Iar un jurnalist adevărat, sunt convins că știi asta, nu face propagandă, nu urmărește să creeze imagine pentru cei care îl plătesc. El caută faptele și adevărul, indiferent de culoarea de partid, chiar indiferent de preferințele sale personale, intime.

  Aici mă opresc, nu mă duc mai departe, nu de alta, dar pășim pe terenuri mult prea alunecoase.

  Te întreb doar așa retoric la final: nu ți-a trecut prin cap ideea că Aradul și arădenii au ajuns în acest hal tocmai datorită celor cărora, conștient sau nu, prin astfel de producții jurnalistice tu le faci jocul? Că cei peste 50 de mii de arădeni care au plecat în ultimii 20 de ani, nu au făcut-o fiindcă le era bine, ci dimpotrivă: fiindcă le era din ce în ce mai rău și nu mai aveau speranță cu privire la viitor? Iar asta nu este vina Filarmonicii, ci a celor care nu au știut să creeze oportunități Aradului pe măsura tradiției, trecutului și potențialului său?

  E vorba în mare de cei care te plătesc și alții care acum stau și își freacă mâinile văzând năpasta care îi lovește cu pandemia pe ăștialalți.

  Și apropo de titlu: cred că știi, Zerindul și Zărandul cam tot de acolo vin.

  Dacă nu, îți stau la dispoziție!

  Distribuie articolul

  Comentarii

   • Observația Dvs. face parte din aceeași categorie de ”judecăți” de valoare generalizatoare: toți doctorii sunt nașpa, la fel și avocații, mecanicii auto etc.
    Realitatea este că buni, excepționali sunt în toate meseriile și ocupațiile, reprezentând, cum e și normal, de altfel, după curba lui Gauss, minoritatea. Majoritatea suntem cum suntem, cu defecte, slăbiciuni, compromisuri mai mult sau mai puțin acceptabile.
    Jurnalismul e o meserie de risc. Chiar mare. Dar asta nu înseamnă că pe lângă puzderia de mediocrii și de nebăgați în seamă, nu există și jurnaliști adevărați, demni de cerințele meseriei lor. Chiar și aici la Arad, ca unul care fac jurnalism de 30 de ani, pot să vă spun că se poate face o redacție chiar faină din jurnaliștii arădeni care corespund rigorilor meseriei lor.
    Numai că și cititorii, consumatorii de presă au aici o mare responsabilitate. În loc să se amăgească cu tot felul de lamentații, ar fi bine să reacționeze adecvat: să îi citească, să îi urmărească și să îi recunoască pe cei adevărați, nu pe impostori. Feed-backul cititorului avizat este aici de mare importanță. Iar dacă îi amestecăm de-a valma cu judecăți generalizatoare să nu ne mai mirăm că de la o vreme toți ni se par la fel.
    Vedeți, omul alege ce mănâncă, ce bea, la ce filme se uită, ce citește. Iar asta spune multe despre el însuși, nu neapărat despre mâncarea, cărțile sau filmele pe care le consumă.

    +18 voturi
    +1
    -1
  1. Ati promovat arq si asa am ajuns sa deschid, dupa multi ani, mizeria aia pdl-ista.
   As vrea sa vad o explicare a diferentei dintre o sluga la un ziar de partid care slugareste ca sa poata trai si o sluga la un alt ziar, tot deontologic si luptator pentru drepturile minoritatilor rezistente si cu diplome inutile, dar care scrie ce vrea el – si el vrea de fiecare data dar absolut intamplator ce vrea patronul?

   +2 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  2 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.