duminicã, 23 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Enola Day – Schengenu’ mamii lor!

  de Lajos Notaros | 8 decembrie 2022, 7:30 AM | Opinii | Recomandările editorilor

  11

  Azi, mâine vom afla dacă intrăm în Schengen, azi sau mâine.

  Oricum ar fi, reacția unei părți a opiniei publice la auzul unor opoziții care venea pe rând de la Olanda, Suedia și, mai nou, Austria ar putea fi un motiv să nu intrăm decât răspoimâine.

  E vorba de cei care auzind de opoziția din senin a Austriei trec direct și fără prea multă autoreflecție la înfierarea austriecilor, ajungând adânc în istorie, în fond toată lumea știe – sau ar trebui să știe – că Mihai Viteazul a fost omorât de austrieci, asta ca să nu mai vorbim de Horia, Cloșca și Crișan și tot așa până când locul lor a fost preluat de unguri.

  Numai că de unguri nu pomenim acum, că uite, ei n-au treabă cu intrarea noastră în Schengen, mai mult decât atâta chiar acum s-au opus ajutorului oferit Ucrainei de către Uniunea Europeană.

  Este aici o relație foarte interesantă, între cei enervați de opoziția austriacă și cei care cred că, totuși, Rusia nu este chiar așa de roșie sau neagră cum se susține mai nou peste tot în occident. Bineînțeles, liniile nu sunt foarte clare, numai că nu ai cum să împaci și capra și varza: să fii în același timp prooccidental, ceea ce înseamnă că nu sari în sus, ci să asculți argumentele, dar să nici nu îi condamni pe ruși, acceptând că un război de invazie este de fapt o operațiune militară specială.

  Extrema merge până la înjurături și amenințări: să vedeți voi, austriecilor, ce pățiți dacă nu vă mai dăm lemne, nu mai mergem la schi la iarnă și nici motorină sau benzină nu mai punem de la OMV, doar de la Petrom, Mol și eventual Gazprom și Lukoil! Cum adică, e Rusia aici în vecini, chiar a fost aici la modul real vreo jumătate de secol, iar acum voi veniți cu tot felul de pretenții?! E clar că olandezilor le e frică de Constanța, că dacă intrăm în Schengen toate vasele vin acolo, nu la Amsterdam sau Rotterdam, așa cum au făcut secole la rândul când își aduceau comorile în Europa. Nu prea știm noi oare ce nu le-a plăcut o vreme suedezilor, dar, asta este, suedezii sunt niște ciudați, cu austriecii, pe care îi cunoaștem de secole, treaba e alta. Chiar dacă îi cunoaștem noi, ăștia, așa mai la vest, că ăialalți de dincolo de Carpați tot așa, ca pe suedezi.

  Hegyeshalom Nickelsdorf

  Cert este că românul, indiferent de ce parte a Carpaților stă, se înturvinează repede, îi sare muștarul, cum ar zice ăia de dincolo și Domnul să te ferească de ce îi puie mintea și slobozește pe gură.

  În loc să stea nițel mai liniștit, așa, să facă pasul în spate înainte de a primi pumnul în gură. Să se comporte, cum ar veni, mai european așa, mai calm, liniștit și gata de discuții. Să nu pornească din secularul complex de inferioritate. Și ce este și mai greu și poate cel mai european cu putință: să se pună în locul oponentului înainte de a-l trimite acolo unde nu-l așteaptă nimeni. Să realizeze că în cele din urmă este vorba de un vot de încredere. Încredere în faptul că România ca stat poate deveni paznicul de nădejde al granițelor celor mai periculoase ale Uniunii Europene. În faptul că statul românesc a trecut prin transformările recomandate de aproape două decenii, că dincolo de multitudinea de români proeuropeni și civilizați și statul se va putea ridica la cerințele elementare.

  Marea poantă este că dacă îi întrebi acum pe cei care dau cu tot ce au în sărmanii austrieci, ei, aceștia îți vor spune, tot așa, în gură mare că nici pomeneală. Că toți politicienii români sunt o apă și un pământ, corupția este endemică, șpaga fiind motorul economiei, iar instituțiile care ar trebui să asigure funcționarea legii în mod cel puțin acceptabil stau liniștite cu mâinile în sân, așteptând banii care îi liniștesc și distincțiile și mai tare.

  În cele din urmă, marea întrebare este, totuși, cum cred acești oameni că un stat în care propriii săi cetățeni nu au încredere nici cât negrul sub unghie, ar trebui să creeze din senin, așa, o încredere generală la cei care tocmai acum se frământă să îl pună bastionul lor din est?

  Contradicția are o singură soluție, asta fiind soluția finală din câte se pare: nu are dreptate nimeni. Cel puțin, nu în totalitate, nu în mod absolut. Da, sunt probleme, vameșii români sunt mai mult corupți decât vameși, poliția și jandarmeria se ocupă cu cioace și afaceri, justiția scârțâie tocmai atunci când ar trebui să pună degetul pe rană, însă, hai să fim serioși: nici cu ei nu ne este rușine. Adică, știți voi de cine vorbim, că doară cinci milioane dintre noi trăiesc între ei, hai să nu ne îmbătăm cu apă de ploaie: corupție există și la ei, hoție, de asemenea, nu au ei niciun drept să ne dea lecții! Și cu atât mai puțin să nu ne primească din moment ce un sfert dintre noi suntem deja printre ei cu acte în regulă.

  După toate astea, vom vedea mâine, poimâne, că până la urmă tot ne primesc ei. Că n-au ce face!
  Că doară n-o fi Schengenu’ cela la dracu-n praznic…

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. 👍 pt articol.

   Și, apropo, la ce naiba ne tot „dăm cu curu’ de pământ” după Schengen, când, marea majoritate dintre noi, nu știm să folosim un amărât de coș de gunoi ?!🤔 (asta ca să nu mai enumăr alte câteva zeci de capitole ale CIVILIZAȚIEI, la care suntem restanți….).
   De fapt, de ce să ne mirăm de restanțele MAJORE pe care le avem la capitolul „civilizatie”, când, după 30 de ani, încă, la majoritatea dintre noi, nu le este clar că „civilizație și democrație” înseamnă (în primul rând) OBLIGAȚII, NU DOAR DREPTURI !!!

   PS: … și atunci de ce să ne mai mirăm de simpatia unora dintre noi, pentru „bocancul neo-bolșevismului rusesc” ? 😣

   +6 voturi
   +1
   -1
  2. Eu nu înțeleg ce mare socoteala e ” Senghenul ” ăsta .Dacă NU ne primesc și știm să fructificam ăsta (cerem de la OMV să respecte contractul de privatizare ,modificăm legea petrolului și a gazelor , trimitem ANAF ,care știe să adune bani ,și DIICOT la „ȘVAIȚER ” ala cu lemnele , verifica BNR ( dacă vrea Isărescu ca asta-i stat în stat ) bancile austriece … și le luam tuturor CE AU FURAT și nu îi lăsăm să mai fure avem doar de câștigat. Ba mai putem să ne aducem și corpul diplomatic acasă de la Viena și pe al lor îl trimitem acasă de la București ATENCI SĂ VEDEȚI PLANSETA SI BOCETA prin Austria . Vin la noi ca”SNITEL ” „SVAITER ” și ” APFEL ȘTRUDEL ” să mergem în „SENGHEN „

   +5 voturi
   +1
   -1
  3. 1. Fain filmul
   2. Bun articol. Ca de obicei stam in genunchi si cersim. Nu avem coloana vertebrala. Auzi la papagalul ala de Bode “ cerem votul si suntem de acord cu orice concesie” Gunoaiele astea de la conducerea tarii sunt in stare sa vanda orice sa modifice orice lege sa dea orice facilitate pt a putea sa se laude ca au bagat Romania in Schengen, pentru sleata lor de la putere. Schengen inseamna securitate in minus pt tara, extrem de multe obligatii si totul ca sa nu stea unii la coada la vama. De ce naiba nu sta Nadlacul ala cu toate ghiseele deschise tot timpul? De ce nu mai fac 5-6 benzi de camionae in vama?cat e investitia? 4-5 mil de euro si 10 vamesi in plus? Incompetenta. Ungurii or sa mentina in continuare controalele la vamile lor pt ca isi dau seama ca inseamna coruptia din Bulagaria si Romania si “siguranta “ granitelor lor. Nu ca ar fi si ei mai buni.

   +3 voturi
   +1
   -1
  4. Daca in Romunica ar fi democratie si nu cleptocratie si asa avea dreptul sa aleg eu as alege o formatiune politica care se angajeaza sa promoveze un moratoriu pe tot ce inseamna recoltare de material lemnos pentru 30 de ani. Daca ar exista o formatiune politica care sa nationalizeze resursele minerale in sensul ca acestea vor fi extrase exclusiv de catre firme la care statul are peste 99% din actiuni si exclusiv destinate pietei interne, foro intermediari, eu iarasi as avera ce alege.
   Si daca mai sunt si alti idioti ca mine poate ca respectiva formatiune politica ar avea sanse la alegeri.
   Si daca s-ar schimba si codul penal in sensul includerii infractiunii de tradare orice actiune sau fapta care participa la cedarea intereselor, bunurilor si valorilor publice in schimbul unor avantaje chiar si numai politice, chiar si pentru altcineva iarasi as avea ce vota.
   Daca s-ar modifica legislatia privind organizarea justitiei in sensul motivarii cu privilegii doar a judecatorilor care ajung la pensie si sa ajunga la pensie doar judecatorii adevarati, nu tumele de zdrente smechere, inganfate, paralele cu domeniul, lipsite de orice simt al echilibrului, slugi din suflet, eduatie si nastere, lasi si gunoaie infecte iarasi as avea o alternativa.
   …. dar nu e cazul. Suntem prea multi conectati la diverse avantaje politice, prea multi prosti, prea multi suferinzi de sindromul Stockholm, prea multi idioti utili, prea multi cretini care sunt asa de prosti ca mai au mult pe scara evolutiei sa ajunga macar sa-si dea seama ca sunt prosti si rai.
   Rezultatului votului de azi este rezultatul imposturii unei clase politice absolut imbecile care a promovat in ultimii 30 de ani tot felul de gunoaie incat am ajuns sa nu mai avem nimic. Oamenii decenti, inteligenti, educati si de buna-credinta (nu eu) n-au nicio sansa in marea asta de amatorism , prostie si hotie.
   Romania educata, romania bunului simt, bla bla. Ce ratare, ce micime, cata prostie, aroganta si lehamite.
   Si pentru ca nu suntem intr-o democratie adevarata ci intr-una mimata, de fatada, nefunctionala, ne vom regasi la alegeri in cabinele de vot sa fim nevoiti sa alegem din aceeasi trupa de infecti, infectii din partidul maret liberal, din cel si mai maret psedist, din sclipitorii neoprogresisti de la USR sau incredibila maladie numita UDMR. Si pentru ca suntem nevoiti, vom alege raul cel mai mic, adica tot pe ei.
   Suntem prea umili, invinsi ca sa putem sa ne adunam si sa promovam boicotarea oricarei formatiuni politice aflate azi in parlament, a oricarui politruc, indiferent ca e la nivel local sau national. Suntem prea prea fuduli sa trecem peste niste preferinte politice de rahat si sa dam un vot sanctiune actualei clase politice.
   Daca n-am avea comportamentul unor vaci cu mulgatoare pe tate si cu rahat de balot de paie in fata am putea vedea, anticipa, imagina ca toti politrucii ar trebui sa se schimbe, ca imensele retele de trafic de influenta care functioneaza pe canale de partid ar disparea, ca furtul si proasta gestionare ar scadea si ca am avea o sansa la o viata decenta si cu putin mai multa demnitate.
   Din pacate nu cred ca vom reusi ceva, suntem prea multi ahtiati dupa margele colorate si prea prosti sa jugam jocul cu respectarea regulilor jocului. Nu, noi suntem mici, egoisti si smecheri. Noi suntem doar niste prostalai care habar n-au ce au de facut si nici nu-si doresc altceva decat un castig meschin si facil. Ce decenta, ce principii, ce interes public? Nu, noi suntem smecheri si ne furam caciula. O tara furata cu complicitatea imbecila a turmelor de prosti. Meritam sa disparem ca natie ca doar imputim pamantul asta pe care nu-l meritam.
   Eu oricum voi boicota actualele partide. Tu ce vei face? Vei gasi intelegere pentru teoriile alea cu interesul Romaniei este se ne umilim in continuare ca poate ne vor primi in rahatul asta de europa de 2 bani?
   Unde sunt manifestatii care umpleau strazile cu muie Dragnea? Sau asta le-a fost nivelul? Doar atata putea pricepe si sustine?
   Eu as cere demisia presedintelui, alegeri anticipate si interdictia de a mai candida in urmatorii 20 de ani a oricarei persoane care ocupa azi o functie publica. As vrea desfiintarea tuturor partidelor politice care aflate chiar si numai 10 minute la guvernare, care puteau si trebuiau sa fie preocupate de interesul national dar care au fost prea ocupate de diverse negocieri de privilegii, de nepotisme, de deturnari de resurse publice in interese proprii sau de partid.
   Eu as cere schimbarea sistemului electoral sa putem sa ne alegem candidatii inscrisi pe listele de partid – sistem de vot proportional preferential.
   Si poate n-ar fi prea tarziu. Dar cine sa priceapa?

   +5 voturi
   +1
   -1
  5. Cine este la putere, nu face interesele poporului. Si in generel, nu prea reprezinta poporul. Romanii se simt reprezentati de cei de la putere? Austriecii tot la fel. Guvernantii sint de fapt niste marionete controlate de multinationale. De obicei se fac legi pentru popor si in favoarea cetatenilor ca sa nu se rascoale, in rest se fac legi pentru ca in parlament jumatate sint anchetati, jumatae sint avocatii celor anchetati. „Daca votul nostru ar putea schimba ceva, nimeni nu ne-ar mai lasa sa votam”, spunea Mark Twain. Daca aveti timp, cautati pe net scandalul Ibiza din Austria in care Hans Christian Strache era gata sa vinda Austria rusilor. Problema nu sint austriecii. Nu sint mai rasisti sau mai putin decit unii romani. Cind Neehamer a fost in Rusia ca sa „vada ce se poate face” ca sa il convinga pe Putin sa opreasca „operatiunea speciala” de fapt, de ochii lumii a spus ca „a incercat”. De fapt a mers acolo sa apere interesele multinationalelor energetice din tara sa. Totul se invirte in jurul energiei si al resurselor. Votul Austriei impotriva aderarii Romaniei la Schengen e un vot de santaj dupa cite se pare.

   +4 voturi
   +1
   -1
   • Cam da, tocmai de asta eu consider că nu e vorba de a da vina pe austrieci și alții, ci a realiza că diplomația noastră – ar trebui să fie elementul cel mai rafinat al clasei politice – nu s-a ridicat la nivelul cerut. Când Emil Hurezeanu, ambasadorul nostru la Viena, scrie scrisori deschise guvernului austriac, înseamnă că el nu acționează ca diplomat. Iar revolta celor din clasa politică e efectiv o diversiune: să dirijeze nemulțumirea populară spre Austria și austrieci. De parcă ei nu au nicio vină. Ceea ce este chiar penibil. Cu austriecii…

    +2 voturi
    +1
    -1
   • Ar vrea austriecii sa primească și acum așa cum au primit la întrarea noastră în UE dar Klaus Werner nu le va da .Și bine face.
    Ăștia se cred tot pe timpul lui Franz Jozef sau Frenț Ioska pe ungurește că fără unguri ne erau nimic Noroc cu Sissi ca le-a băgat pile la unguri. Sau invers .

    --1 voturi
    +1
    -1
  6. Cu corupția generalizată din absolut toate instituțiile de stat centrale și locale și cu politruci corupți, cu justiție coruptă până la nivel de CSM-ICCJ-cu un CCR format din politruci obedienți puterii mai presus de dumnezeu cum putem avea speranțe ?
   Dacă am putea fi sinceri măcar cu noi înșine am recunoaște că noi înșine nu avem încredere în vameșii sau poliția de frontieră a căror averi prosperă văzând cu ochi iar din șpaga acestora prosperă până sus la Bode și cei ce l-au pus pe Bode plagiatorul să conducă internele și să ne reprezinte la Consiliul UE. Mi-e rușine de cum suntem reprezentați de impostorii noștri de politruci foarte slab educați care nu pot realiza o conversație cu politicienii celorlalte state din UE, unde să câștige încrederea acestora ? Credeți că ei nu știu că stau de vorbă cu-n plagiator ? Dar prim ministru plagiator mai știți să aibă vreo țară în UE ?

   +3 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  2 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.