vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    Enola Day – Scandalul nu e când te fură hoții, ci atunci când o fac cei pe care i-ai ales…

    de Lajos Notaros | 29 iulie 2021, 7:50 AM | Opinii | Recomandările editorilor

    8

    Evenimentul arădean din ultima vreme cel mai prolific pentru presă și nu numai a fost în mod cert acțiunea polițienească declanșată după eliminarea spectaculoasă în parcarea de la Profi-Vlaicu a lui Ioan Crișan.

    Deși au trecut de atunci exact două luni situația rămâne neschimbată, nu știm nimic în plus – presa a legat evenimentul de traficul ilegal de țigări din prima clipă – dimpotrivă, informațiile care ne parvin indică o incertitudine generală, o bătaie cruntă și bine coordonată a pasului pe loc. Arestarea a doi șefuți locali ai contrabandei de țigări nu ne duce mai aproape de rezolvare, este evident că sunt gesturi mai mult pentru liniștirea opiniei publice, scoaterea afacerii din atenția generală, în fond fiecare minune și scandal țin trei zile, noa hai, cu ajutorul presei interesate patru-cinci.

    Aici e punctul nevralgic, trăim încă într-o democrație ce se reclamă a fi un stat de drept, opinia publică, hrănită de presa încă independentă în părți și fragmente, se revoltă brusc, se scandalizează căutând scandalul, n-ai ce face, trebuie să îi arunci câteva ciosvârte să le ronțăie până se liniștește treaba. Și aștepți în această liniște până apare altceva, ceva la care să sară presa și opinia, uitând complet de ce a fost mai înainte, eventual dând din mână a lehamite: asta e Domnule, de la ăștia nu ai ce aștepta, așa se termină toate de aici.

    În coadă de pește cum ar veni…

    Numai că peștele se împute de la cap, mai zice o înțelepciune populară. Lucru știut de mult, cu toate acestea prea puțini din cei care formează așa numita opinie publică își asumă efortul să gândească povestea până la capăt. Să realizeze în cele din urmă faptul că nu crima organizată este pericolul cel mare.

    hajduks 1322319 960 720

    Da, numai că mai există câteva înțelepciuni dintr-astea din bătrâni care zic, printre altele, că schimbarea domnilor e bucuria prostului, o concretizare a zicalei mai generale privind promisiunea ca fiind bucuria prostului. Se referă, deci, la domni, adică la cei care ne sunt deasupra, cei care ne conduc, iar mai nou cei pe care i-am ales chiar noi, cu opinie publică cu tot, să ne conducă, să ne gospodărească.

    Și care sunt, cum să spunem așa mai neofensiv, cam neaveniți. Cam nepregătiți. Dar mai rău este că sunt cam hrăpăreți și lipsiți de scrupule, spunând una – așa e democratic – și făcând cu totul altceva. Cam ciocoi așa, după vorba cântecului de la sfârșitul textului. Adică corupți, Domnule, hai s-o nu mai dăm pe după colț.

    trafic carne vie

    Crima organizată – e o banalitate sociologică afirmația – nu este o cauză ci un efect. Efectul corupției din societate. A acelei corupții care în pilda dată mai sus este putreziciunea care cuprinde încet corpul societății, pornind, da, exact ca în cazul peștelui, de la cap. Adică din vârf. Adică de la domni, aleși, indiferent cum îi numim, de la cei care ne conduc și ne administrează.

    Oare de ce acționează poliția cum acționează? Oare de ce Justiția se face că plouă mereu și umblă pe stradă tot timpul cu umbrela legilor care nici nu servesc la altceva. Decât să apere justiția de oprobiul publicului. Legi făcute la grămadă, anapoda, una peste alta, corupte în profunzimi de interese necurate și de lipsa de interes pentru mersul spre bine a societății.

    Crima organizată, interlopii se manifestă doar dacă au drumul bătătorit de corupția elitei administrativ-politice, dacă au susținerea indirectă dar evidentă a acestei clase corupte.

    DYBHEJZZTVGZLI5YMRKKW5WN7Y

    Exemplele sunt nenumărate: vezi lumea haiducească de la noi care dispare în momentul în care lumea veche a exploatării crunte a țăranilor dispare. Vezi demantelarea rețelei din Chicago a lui Al Capone. Sunt multe astfel de exemple, inclusiv recente la noi: traficul cu carburant își pierde obiectul muncii, nimeni nu mai face contrabandă cu adidași și blugi din moment ce se găsesc la prețuri accesibile la fiecare colț de stradă.

    În fond crima organizată oferă contra cost ceea ce, din anumite motive, cei care răspund de asta oficial nu o pot sau nu vor s-o facă. Țigările sunt ultrascumpe – mă rog sunt dăunătoare, dar pe ideea asta ar trebui să se pună etichete cu moartea și pe băuturi și alimentele pline de chimicale din supermarketuri – mai ales datorită impozitelor și accizelor care merg la bugetul central, iar bugetul central, știți DVS cum e, se împarte cum se împarte acolo sus, acolo unde cineva sau mai mulți își fac partea, exact așa cum susține o altă înțelepciune din popor.

    Și mai simplu: atunci când un hoț te fură își face doar meseria, dar dacă te fură cei care sunt aleși pentru a face legi și a respecta legea, atunci nu mai sunt prea multe de făcut. Atunci când oameni care se îmbogățesc din politică, fără să poată arăta nimic, nicio realizare care să explice această îmbogățire, atunci distincția dintre crima organizată și politica coruptă este în favoarea interlopilor pe bune. Măcar ăia nu te amețesc cu texte, nu încearcă să te convingă că fac ce fac în interesul tău, nemaivorbind de faptul că își asumă un risc. Unul pe care cei care dau legi, dar nu le respectă nu și-l asumă.

    Și mai simplu: de hoți te poți apăra, dar nu și de cei care îi patronează prin corupție…

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Nu există ceva mai mizerabil, decât capitalismul românesc. Noi am exersat un comunism de tip ‘naționalist’, care ne-a urâțit sufletele, caracterele și mintea…, iar acum tragem ponoasele. Cât despre corupție, situația pare fără ieșire. Fără să fiu ‘fan’ al dictaturii, trebuie să admit că doar ea ar putea să ne scoată din mocirla în care suntem. Cum se spune în popor, ‘cuțitul a ajuns la os’. P.S. Ar mai exista o soluție: să închiriem conducerea țării unora din afară, care știu bine cum să administreze un teritoriu cu resurse importante. Noi ăștia ‘neaoși’, din păcate dovedim că nu suntem în stare. Până acum este evident că suntem experți în a fenta… Fentam și NATO, și UE cu mare succes!

      +3 voturi
      +1
      -1
    2. Frumos scris și deosebit de bine după părerea mea. Ce se întâmplă acolo e de domeniul incredibilului. L-au executat în centrul Vlaicului sa sperie lumea sa nu denunțe politicienii, cu siguranță!

      Credeți că noi, cei din stradă, suntem morcovisti că voi, cei din birouri? Sunt sute, mii de băieți în Arad … Băieți dați i pe topogan pe distrugătorii de țară și neam. Nu acceptați să fiți cumpărați, stricați le toate combinațiile, că le știți! Puneți onoarea pe primul loc in în tot ceea ce faceți. Hai sa ne vedem cu bine in 2031! Onoarea…cu bine!

      --1 voturi
      +1
      -1
    3. La noi, cu trafic de țigări și de persoane, cu fier vechi și deșeuri arse, cu infractori cocalari, cu politicieni și justițiari fricoși sau corupți și cu democrație simulată, suntem de-abia în antichitatea crimei organizate. Pe plan mondial s-a ajuns la subordonarea statelor și uniunilor de state, a resurselor naturale și umane, prin așa-zisele reglementări globaliste, care satisfac doar o elită ocultă.

      0 voturi
      +1
      -1
    4. Aș face 3 mențiuni:
      1 – articolul surprinde foarte corect și cu talent mizeria din politica românească, respectiv ideea că corupția și infracționalitatea sunt efecte ale disfuncțiilor instituționale patronate de clasa politică.
      2 – articolul este primul scris de autor la Specialarad care nu abordează persoane cu fenomenul ca mecanism. Foarte bine! Sper să fie doar începutul.
      3. articlul se oprește la indicarea cauzelor la clasa politică care este așa cum o votăm. Greșit. Clasa politică nu este așa cum o votăm fiindcă noi nici măcar nu votăm, noi doar confirmăm numiri de candidați (un candidat poate fi candidat doar dacă are susținerea șefilor de partide și astfel vrem nu vrem noi suntem limitați să alegem dintre șmecherii pe care partidele ni-i bagă pe gât și nu dintre oameni cu calități – aș zice că ăsta nu este vot, alegere și simplă confirmare a voinței discreționare, coruipte și abuzive a unei minorități de șefi de partide care-și impun protejații în funcții alese dincolo de opțiunile LIBERE ale alegătorilor). Cauza este sistemul electoral și legea partidelor politice care nu impune transparența și libera alegere a candidaților.

      +2 voturi
      +1
      -1
      • Doar o singură observație: nu este primul articol care analizează un fenomen, nu persoane. Dimpotrivă, majoritatea articolelor de la această rubrică fac asta, chiar dacă ilustrează cu personaje sau evenimente care se pot lega de anumite personaje. Fără să mai vorbim că ”autorul” scrie de peste 30 de ani articole de analiză si comentarii în presă. Impresia lui este că sunteți un cititor mai recent…
        Ceea ce e foarte bine, îmi pare bine și vă salut în gașcă…

        --1 voturi
        +1
        -1
        • OK. Sunteți cel mai potrivit din perspectiva filozofului și jurnalistului să faceți o analiză a ideii de democrație. Să participați la identificarea problemelor care fac ca democrația românească să fie una mimată, nereală și statul român un stat captiv unor grupuri de interese, condamnat la stagnare, corupție, manipulare, sărăcie și alte mizerii care caracterizează atât administrația centrală cât și pe cea locală.
          Pentru asta însă trebuie să studiați mecanismele, să identificați problemele și să indicați soluții. Nu este suficient să spuneți că nu e bine. Trebuie să spuneți de ce nu e bine și cum ar fi mai bine.

          0 voturi
          +1
          -1
          • Totul incepe de la Legea electorala, o spune articolul o spuneti si d-voastra. „. Cauza este sistemul electoral și legea partidelor politice care nu impune transparența și libera alegere a candidaților.” De aici absenteismul majoritatii.

            +1 voturi
            +1
            -1

    Scrie un comentariu

    2 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.