Enola Day: Pielea ursului din pădure și umbra lui Falcă la Arad

  de E. Nola | 15 februarie 2017, 10:37 AM | Opinii | Topic special

  7

  Unii oameni, odată ajunși în functii, au impresia că prin asta au dovedit lumii întregi cât sunt de capabili, scăpând din vedere adevărul elementar că nu functia îl face pe om, ci tocmai invers.

  Primarul nostru, Onorabilul Gheorghe Falcă, văzând degringolada în care alunecă pe nesimțite dar sigur administratia și partidul, gesturile negândite și pripite ale creatiilor sale, a hotărât într-un final să-și părăsească recluziunea în care, după câte ne dăm seama, își lingea rănile după performanța sublimă dar care a lipsit cu desăvârșire la începutul lunii Decembrie.

  Picătura care a declanșat iesirea la lumină a fost, credem noi, sămânța de scandal care a picat săptamâna trecută pe solul fertil al orașului afânat de protestele din zilele trecute sub forma ideii ventilate șmecherește, dar nu destul de șmecher, privind schimbarea locației vestitului Monument al Marii Uniri.

  Ideea monumentului are aproape 15 ani, Onorabilul Falcă era încă adjunctul lui Parpală și se vedea arădean doar în viitorul apropiat când înmugurise în mintea celor care gândesc cu mult înainte, atât de înainte încât viitorul apropiat este un pârț de țânțar pe lângă perspectiva lor măiastră.

  Acum însă, Onorabilul Gheorghe Falcă, având în vedere că funcția bate gradul, bate, de fapt, tot, până si proverbialul bun-simț al brădeanului simplu, susține, nervos nițel, dar cu atât mai fervent, că MONUMENTUL nu este al orașului, ci al MINISTERULUI CULTURII.

  Interesant, am zice noi, având în vedere că noi, arădenii, până acum am așteptat răbdători 15 ani convinși fiind că MONUMENTUL va fi al orașului, mai pe înțelesul Domnului Bibarț: va fi amplasat în Arad și nu la Ministerul Culturii.

  Am pomenit aici de Domnul Bibarț numai ca să facem clar faptul că bălmăjeala sa cu schimbarea pe ici-colo prin părțile esențiale a Pieței Catedralei l-a scos pe Onorabilul Falcă din bârlog la 12 zile de la Întâmpinarea Domnului, ziua în care, se spune, iese ursul să-și vadă umbra.

  Nu știm dacă Onorabilul și-a văzut umbra în 13 Februarie, oricum sunt mulți în jurul său care fac umbră Pământului cam pe degeaba acolo, noroc că Arhitectul Șef nu este printre ei. Cel puțin din câte ne-a spus Onorabilul său șef.

  Care ne-a spus că acum vreo zece zile a primit un telefon de la Ministerul Culturii.

  Deci cam pe atunci pe când a ieșit ursul și protestatarii si pe când nici măcar Grindeanu nu știa încă numele ministrului de acolo. Atâta bai să fie, cert este că, prin telefon, i s-a cerut Onorabilului Falcă schimbarea amplasamentului inițial, așa cum a fost prevăzut acesta în contractul dintre minister si autorul Florin Codre.

  Nu știu dacă v-ați prins: Onorabilul nostru primar afirmă astfel că scrisoarea celor 17 asociații arădene, în frunte cu cel al monumentului, patronat de către Domnul Aurel Ardelean și înaintat acum aproape un an Primăriei, în care se cere schimbarea locației monumentului, l-a lăsat rece ca o picatură de apă de ploaie în August, altfel spus căutările pentru mutarea de pe lac a monumentului n-au început atunci, acum un an, ci acum zece zile, și nu oriunde, ci doar în gândirea interioară a Domniei Sale.

  Acum, vă rog, atenție! Ce a făcut Onorabilul, cum a reacționat Domnia Sa la acest telefon venit dintr-un minister înconjurat de protestatari că doară nu era să fie înconjurat de urși?!

  În loc să întrebe; ‘cu cine vorbesc si ce treabă am eu cu problemele personale ale artistului Florin Codre’, eventual să îi zică ministrului necunoscut că așteaptă precizări și explicații ca să le prezinte Consililului Municipal, Onorabilul i-a dat ordin arhitectului-șef al primăriei să se execute!

  De fapt, Onorabilul putea să facă chiar mai mult la telefon, având în vedere că monumentul nu este al orașului, așa cum a declarat chiar el, ci al Ministerului Culturii, putea să-i spună celui de la minister, că o fi fost ministrul, ori un Călin Bibarț de acolo, nu știm, Onorabilul nu ne-a precizat cu cine a vorbit exact, că asta, conform contractului, nu e treaba orașului, iar dacă Ministerul nu se achită de obligațiile sale privind monumentul, Aradul îl va da în judecată.

  Să nu ziceți că vorbesc aiurea, iată citatul din umbra nevăzută a ursului: „În urmă cu zece zile, am primit un telefon de la Ministerul Culturii să vedem dacă există posibilitatea de amplasare a Monumentului Marii Uniri în alte locaţii. Primăria, ca să dăm un răspuns Ministerului Culturii, a solicitat de la Direcţia Tehnică, de la Arhitectul Şef, mai multe certificate de urbanism pentru a vedea dacă se poate amplasa un astfel de monument în zonele respective” 

  A mai spus Onorabilul și că schimbarea locației este dorința artistului, lăsând oarecum să se înțeleagă că acest Codre, de care arădeanul a tot auzit dar la față nu l-a văzut nici cât ursul propria sa umbră, artistul necunoscut așadar ar avea ceva probleme cu cheltuielile de amplasare. N-a suflat însă nici o vorbă despre fondul primăriei rezervat acestori lucrări încă din 2010, o sumă deloc mică, este vorba, din câte știm, de 3 200 000  de lei, adică un pic peste 700 000 de euro.

  washington-monument-1628558_960_720

  Acuma, fără să fim ingineri de drumuri, doar simpli circari care urmăresc ursul, din 700 de mii de euro am putea seca lacul de la Pădurice și transforma în groapă de sărituri pentru bicicliștii ăia care nu pot circula pe pistele de biciclete făcute din bani un pic, e drept, mai mulți.

  Încercăm sa sintetizăm pentru prietenii Onorabilului Gheorghe Falcă: nu avem nevoie de abureli, nu suntem toți la nivelul administrației formate prin contraselecție pedelistă,  de aceea ar fi fost firesc, acum după catastrofa penelistă din Decembrie, să ni se spună adevărul.

  Cu atât mai mult cu cât noi până acum credeam că primarul într-un oraș reprezintă orașul și nu Ministerul Culturii, iar interesele Aradului în această problemă sunt cât se poate de clare: un monument care să facă cinste comunității, valoros artistic și amplasat într-un loc corespunzător care să valorifice adecvat simbolistica și să nu dăuneze tradițiilor și obiceiurilor din urbe.

  În ceea ce privește Piața Catedralei, e jale, Onorabile!

  Acolo nu se pune un monument de acest gen, abstract și vertical, e la mintea ursului care doarme deja din nou!

  Ș-apoi, știm și noi că piața aceea trebuia de mult pusă la punct, aranjată, curățată și modernizată că arată de parcă ieri s-ar fi terminat revoluția din patrușopt acolo.

  Dar nu în continuarea străzii Mețianu, cu pavaj de doi bani și cu bănci de mii de euro pe care nu mai poți lua loc, și nu neapărat să scoți piața comercială din ea, există solutii s-o integrezi în modernizare, iar dacă arhitectul-șef, acela care acuma umblă ca șoarecele otrăvit după planuri de urbanism, n-a văzut în viața lui o piață comercială centrală într-un mare oraș european, e cazul să se tragă o fugă până la Budapesta măcar în loc să umble după PUZ-uri și PUG-uri.

  piata olanda si ungaria

  Iar din partea celor care se simt arădeni pe bune și le pasă de acest oraș, o rugăminte, mai precis o solicitare, în fond, fiind reprezentantul nostru, avem dreptul să-ți cerem asta, Onorabile: dorim cât se poate de urgent o informare exactă și corectă despre situația monumentului!

  Unde e, cât a costat până acuma, ce bani și pentru ce s-au cheltuit, câți s-au dus în China, câți în buzunarul lui Codre, câți mai sunt necesari pentru amplasarea “operei”?

  Dacă în termen de două săptamâni nu avem această informare noi, cei de la Special și cei care ne citesc sau cel puțin o parte majoră a lor, vom considera că din acel moment Primăria nu mai reprezintă arădenii, devenind de facto un fel de birou de aprovizionare.

  Și nu pentru ursul care își caută în continuare umbra!

  Ilustrațiile ne arată ursul,  hale de piață din centre de oraș – Rotterdam și Budapesta – și o verticalitate, (Washington) care ne indică modul cum se așează în spațiu formele verticale, cele care nu prea acceptă în jurul lor orizontalități ca cele din Primăria Aradului.

   

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  1 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.