Enola Day: Pandemia ca pandemia, dar să vedeți cum ne vor băga în carantină alegerile care vin la toamnă

  de Lajos Notaros | 25 iunie 2020, 8:22 AM | Opinii | Recomandările editorilor

  4

  Avem noi rubrica asta care naște controverse chiar și prin nume, cititorii noștri fiind tentați să-l descifreze în funcție de starea lor de moment.

  Dacă sunt serioși și aplecați asupra problemei, realizează că vine din englezescul poll, adică vot, votare și indirect chestionar vizând votul sau și alte alegeri, dacă au o zi mai proastă, ajung la vestita localitate croată, altfel foarte frumoasă și plăcută pentru turiștii cu bani nu foarte mulți.

  De cei care se scarpină între picioare când dau de ea facem abstracție de această dată.

  Așa încât ultima noastră „polă”,  cea de sâmbăta tocmai trecută, a fost un adevărat festin de imagine și activitate partinică.

  Pandemia, chiar dacă se mai zvârcolește pe aici, este pe ducă, oamenii se trezesc din letargie, nemaivorbind de politicieni, cei care realizează brusc că trebuie să iasă în față dacă vor ceva de la viitorul nesigur, dar cu atât mai promițător.

  Întrebarea viza opțiunea arădeanului pentru postul de primar, având în vedere mai multe variabile și necunoscute. Pe lângă cele stabile și cunoscute, desigur.

  Pentru un jurnalist cu vechi ștate, problema nu este foarte complicată, întrebarea fiind doar care este starea electoratului arădean la ieșirea din pandemie și cu apropierea alegerilor din acest an. Cele locale de la sfârșitul lui septembrie și cele parlamentare spre sfârșitul anului.

  Întrebarea centrală se referă aici, la Arad, la primarul care va fi ales în septembrie, asta dacă coronavirusul nu se răzgândește. Miza este foarte simplă: va putea prelungi Gheorghe Falcă controlul de peste 15 ani al urbei numite Arad, în paralel de o vreme și cu județul, PNL-ul arădean având acum toate frâiele în mână: primar, președinte de consiliu județean, prefect?

  Există varianta hard, cea mai probabilă, și anume că prin alegerea lui Sergiu Bîlcea, da, cea soft care zice că prin Călin Bibarț și da și nu. Și există și varianta mult mai puțin probabilă după care PNL va pierde după 15 ani. La cine, este cu cântec, cel mai bine situat este în continuare PSD-ul curățat de Căprar, preluat de Fifor și îmbogățit cu Pistru, nemaivorbind de fosta Doamnă Bîlcea.

  Lansat sâmbăta pe la amiaza, „pola” a pornit la drum fără să fie observată o scurtă vreme de cei în cauză, răspunsurile scoțând în evidență, în opoziție cu Domnul Bîlcea, popularitatea Domnului Bibarț, o susținere puternică, mult peste cifra UDMR-ului, pentru Domnul Alexandru Mészár și nu în cele din urmă, o dezamăgire și dezorientare dramatică și generală a arădenilor. Mulți optau pentru un candidat nenumit sau unul care nici nu se născuse.

  Asta până când cei în cauză au realizat că există în spațiul virtual un astfel de chestionar. Echipele de partid și campanie au intrat în forță pe Special, voturile curgeau – a fost cea mai citită postare a săptămânii! -, astfel încât în cele din urmă nu mai aveau nicio treabă cu opinia și voința arădeanului, ci doar exclusiv cu efortul de imagine al candidaților.

  Cel mai bine a lucrat echipa Domnului Fifor, urmat de cei care îl susțin pe Bibarț, ceilalți rămânând mult în urma celor doi.

  O realitate falsă, desigur, una care înlocuiește opinia electoratului cu manipularea politică. O demonstrație evidentă că politicienii noștri nu sunt deloc interesați de programe și orientări, ci doar de imaginea lor obținută prin manipularea electoratului. Că sunt promisiuni deșarte, vorbe goale sau imagini trucate pe FB și alte suprafețe virtuale, contează mai puțin.

  E mult mai grav decât pandemia din care tocmai ieșim sau reintrăm, asta contează și mai puțin. Natura este cum este, dar noi nu mai suntem de mult ca ea. Natura nu minte și nu înșeală, dacă te lovește este doar pentru că nu o cunoști sau nu te-ai pregătit așa cum trebuie. Dacă te enervezi pe natură, te enervezi ca prostul pe vreme, înseamnă că nu știi pe ce lume trăiești, mai precis înseamnă că nu te mai interesează decât artificialul, virtualul, manipulatul.

  Și înseamnă că ești gata pregătit pentru falsitatea mediului social, politic în care te afli. Mai exact înseamnă că ai fost prins, ai devenit o marionetă, ai intrat în masa de manevră a celor care umblă cu demagogia, minciuna și iluzia. Nu mai poți da vina pe ei, în fond ei nu te pot obliga să vezi realitatea, pentru asta este nevoie și de efortul tău de a fugi de ea, de a te ascunde în virtual, în dorințe și așteptări copilărești.

  Iar cei care au ”umblat” la chestionarul nostru pe asta se bazează. Pe ignoranță, pe temeri și frustrări, sau așa cum se alintă între ei, pe prostia ”bizonului majoritar”.

  E greu acum. Trăim o perioadă, nu este prima, nu va fi nici ultima, în care rațiunea și dorința de bine a fost înlocuită cu tâmpenia ideilor fixe, discuția adevărată cu pălăvrăgeala, schimbul de idei cu înjurătura.

  Cei care se bazează pe votul nostru știu sau simt asta, apelând la cele mai penibile metode de convingere prin manipulare.

  Șansa noastră este ca ei să se înșele.

  Mai precis, ca noi să ne trezim…

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Cativa ani (inca) dupa ,transferul de putere’ din dec.’89 ,parea firesc sa aleaga cetatenii o echipa care sa administreze problemele cetatii.Oamenii mai credeau(intr-o masura muuult mai mare)in “eforturile” si promisiunile pentru o viata mai buna.Cred ca nu are rost sa fac pe ipocritul,realitatea din jurul nostru spune totul.Mitomania,este definita ca lipsa de autenticitate.(H.Ey_,Constiinta’).Eu de cativa ani nu mai votez promisiuni.Daca pe liste se regasesc persoane care au castigat aprecierea unor grupuri mai mici sau mai mari de aradeni(au creat locuri de munca,au finalizat lucrari de interes public,etc.)atunci votez fara ezitare.Pentru rezultate concrete.Nu pentru “proiectii holografice”.

   +3 voturi
   +1
   -1
  2. Domnule profesor, din pacate faceti o greseala care, e drept, poate fi explicata prin lipsa de informatie suficienta. In vreme ce PSD, USR si PNL chiar au echipe de campanie „de partid”, Bibart nu are asa ceva (va dati seama ca nici vorba de partid!), dar are un grup de sustinatori pe facebook, destul de numeros si de activ. E o nuanta care nu trebuie sa scape la o analiza pertinenta, mai ales ca vizeaza mai multe aspecte si mai are si implicatii…

   +2 voturi
   +1
   -1
   • Știam asta și nu mă refeream neapărat strict formal la echipe de campanie, în fond acele echipe abia acum se formează după știința mea, dincolo de nucleul existent continuu în fond doar la 2 partide.
    Mă refeream inclusiv la ”susținătorii” lui Bibart, din ce în ce mai activi.
    Ceea ce nu e rău…dintr-un alt punct de vedere

    +3 voturi
    +1
    -1
  3. RUSINE SA VA FIE.A-TI PANICAT OAMENI,ATI DISTRUS FAMILII CU COPII,ATI DISTRUS ECONOMIA SALARII PE JUMATATE CA IN FEBRUARIE.ATI SCOS ARMATA CU PUSTILE ASUPRA NOASTRA SA NE SUPUNEM VOUA,AU VAZUT COPIII,BATRANII ACESTE NEDREPTATI-V-OR RAMANE CU SECHELE PE VIATA CRETINILOR.NU VA E RUSINE SA TOT IESITI IN FATA NOASTRA CU EXPLICATII DESARTE DE AMARACIUNE SI PROMISIUNI CARE NU SE MAI IMPLINESC NICIODATA.BANI PT PENSII SPECIALE AVETI,DAR PT ALOCATIILE COPIILOR,PT MARIREA SALARIILOR NU AVETI??

   +3 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  2 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.