Enola Day – În linie dreaptă: miza cea mare și câteva mai mici ale alegerilor din Arad

  de Lajos Notaros | 10 septembrie 2020, 8:30 AM | Opinii | Recomandările editorilor

  5

  Să începem cu cel mai important: a nins ieri în Colorado.

  Veți spune că fac bancuri proaste, eu însă vă voi replica: nu există nimic mai important decât natura, reacțiile ei și modul în care noi le neglijăm.

  Ar mai fi hărțuirea liderilor demonstrației din Belarus și chiar dacă Dumneavoastră dați din mână a lehamite eu vă voi spune că aproape la fel de important precum respectarea și ocrotirea naturii este respectul față de celălalt, o atitudine a cărei manifestare principală este solidaritatea.

  Și am ajuns, iată, astfel direct în Arad, discutând modul în care se desfășoară această campanie electorală în mască și cu măști, ca să parafrazăm chemarea unuia dintre candidați. Opinăm acum, apropo de solidaritate, că ea se poate manifesta în democrație în alegeri și prin modul în care omul alege candidatul pe care îl consideră cel mai bun, nu neapărat din punctul său de vedere, ci din cel al comunității din care face parte.

  Cu alte cuvinte are inteligența și puterea să renunțe la indicații de partid, să facă abstracție de propaganda electorală, votându-l pe cel pe care îl vede cel mai autentic reprezentant al intereselor comune.

  În cazul Aradului este cât se poate de simplu acum: în pierdere de viteză, de fapt în staționare, depășit de toate orașele din jur, este evident că are nevoie de un om capabil să relanseze orașul, să regăsească spiritul arădean al afacerilor profitabile pentru toți, să provoace orgoliul urbei cunoscute multă vreme ca poarta spre occident a României. Un oraș unde tinerii ascultau Europa Liberă sau Radio Luxembourg ca să fie la curent cu ultimele hituri ale anilor șaizeci-șaptezeci, un oraș în care veneai din toată țara dacă voiai să cumperi adidași sau blugi de marcă, un oraș al bișnițarilor dacă vreți, dar al unor bișnițari cu pretenții.

  Din păcate acest spirit occidental firesc pentru arădeanul adevărat se manifestă acum prin plecarea în Occident, având în vedere starea în care a ajuns orașul. Cunosc clase întregi de foști elevi de la liceele de elită ale Aradului care au părăsit țara, lucrând la multinaționalele din Occident, începând cu Ungaria, eventual doi-trei rămânând prin Arad, fiindcă până și cei care nu au plecat din țară și-au căutat rostul prin alte orașe considerate mai avantajoase pentru ei: Timișoara, Cluj sau București.

  Cam asta este miza cea mare a alegerilor din 27 septembrie de la Arad, mizele mai mici depinzând toate de realizarea acestei schimbări care dacă se va face mâine, va fi deja prea târziu.

  Arădeanul trebuie să fie convins că suntem în ceasul din urmă din acest punct de vedere.

  Având toate acestea în față campania de până acum pare fără miză, pierdută printre mizele mici ale fiecărui candidat de a se vedea înăuntrul puterii, indiferent dacă asta înseamnă doar un simplu loc de consilier la municipiu sau la județ. Toți, indiferent de partidul din care fac parte sau pe care îl reprezintă, diferența aici fiind semnificativă de la caz la caz.

  Este evident, la mintea cocoșului, cum se spune că administrația arădeană trebuie reînnoită fundamental, găsiți acei oameni care mai au timp ca pe lângă propriile interese să se ocupe și de oraș, nu să se piardă în gesticulații demagogice, de amețit prostimea.

  Ceea ce este tragic aici este tocmai faptul că acei oameni există, dar sunt anihilați de partidele din care fac parte sau de care s-au lipit, având în vedere că independenții în continuare nu au nicio șansă în alegerile din România și cu atât mai puțin la Arad.

  Întreb cititorul dacă știe de vreun candidat independent la Arad?

  Dacă nu, vă voi spune că este, există un tânăr care candidează independent la Consiliul Municipal. Nu știu dacă este un bizar sau unul convins de importanța gestului său, sunt însă sigur, din păcate, că majoritatea celor care citiți aceste rânduri zâmbiți acum condescendent și optați pentru prima variantă.

  Și mai știu că suntem încet-încet înghițiți de acestă hazna puturoasă a politicianismului în care nu contează omul doar partidul, mai precis contează un singur om: cel care se anulează pe sine în numele partidului.

  Nu, nu este activistul de partid de viță veche – chiar dacă mai nou avem aici la Arad candidat și din partea comuniștilor -, este ediția modernă a omului mic și interesat care nu poate răzbate singur doar ajutat de partid.

  Avem o singură șansă să scăpăm din această capcană a populismului transpartinic: să alegem omul, nu partidul. Să comparăm oamenii, nu partidele, fiindcă partidele azi sunt, mâine nu mai sunt, oamenii însă vor să trăiască și mâine, ei, copiii și nepoții lor.

  Și vor să trăiască bine acolo de unde sunt, unde s-au născut sau au venit dintr-un motiv sau altul, acolo unde au familia, prietenii, locurile pe care le cunosc cel mai bine din lumea asta care devine pe zi ce trece mai mică și în care vara – în timp ce femeile din Minsk se opun unui dobitoc venal care le distruge viitorul copiilor pe care i-au născut sau îi vor naște -, ninge la Colorado.

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Pai cum sa votezi omul si nu partidul cand, pentru consiliile locale noi nu putem alege oameni ci doar liste de partid?
   In conditiile in care puterea, influenta, banii, accesul la resurse îi schimbă pe candidați, ce sens mai are să votezi omul dacă el oricum se va schimba?
   La ce vă referiți când indicați să susținem omul? La caracterul lui, la calitățile lui, la abilitățile lui și la care din ele?
   Nu ar fi interesant să vedem ce-și propun acești candidați, care este viziunea lor, ce vor să facă și cum ajungem să dezbatem soluții la probleme, cum ajungem să discutăm și despre cum vede candidatul x sau y că trebuie să facă, că poate să facă, pentru a implementa soluția de el propusă la problemele arhicunoscute?
   Mie mi se pare că suntem într-un punct mort. Nu avem niciun instrument care să ne permită, nouă alegătorilor, să facem comparații între candidați sau între proiectele și viziunea lor. Singurele instrumente electorale cu care ne intoxică candidații și partidele lor fac parte din arsenalul manipulării electorale. Mesaje peste mesaje cu promisiuni și mai ales desființarea contracandidaților prin acuze mai mult sau mai puțin adevărate.
   Care este principala problemă a Aradului și a arădenilor? Aș îndrăzni să spun că stagnarea. Care sunt cauzele stagnării? În mare este vorba de acapararea tuturor instituțiilor statului, de la nivel local, de un grup infracțional organizat – și mă refer la trupa de șmecheri care domină PNL-ul, fostul PDL băsist. Nimic nu mișcă fără acordul lor. Acordul lor este dependent de un câștig pentru trupa de mafioți locali. Nu contează deloc interesul public ci doar avantajele șmcherilor. Nicio inițiativă nu are nicio șansă dacă nu este convenabilă. Nimic ce depășește nivelul lor (foarte redus) de înțelegere nu are nicio șansă. Ei nu au nicio inițiativă fiindcă sunt toți niște politruci incompetenți, necompetitivi, brutali, primitivi, aroganți și lacomi. Nimeni nu poate să facă ceva. Toate resursele publice sunt la discreția lor. Toate resursele publice sunt destinate exclusiv binelui lor și a camarilei de susținători și din această cauză nu prea mai rămân resurse care să se întoarcă în comunitate, adică sărăcie, prostie, stagnare.
   Cum scăpăm de structura asta de tip mafiot, de tip sindicat mafiot? Asta este întrebarea și nu care este omul cel mai …(nu știu cum) … care să fie susținut prin vot? Cu ce ne ajută pe noi că Bibi este mai simpatic (face tutoriale de tras cu praștia) decât altul dacă rostul lui este să păstreze statu-quo-ul lui Falcă? Ce ne va aduce Bibi altceva decât garanția stagnării sociale și economice a comunității și o ilegală și anormală prosperitate pentru politrucii din conducerea partidului?

   +5 voturi
   +1
   -1
   • Încep ca rabinul cel înțelept: amândoi avem dreptate.
    Continui să spun că pe deasupra suntem și de acord în linii mari.
    Da, este o mare problemă să treci dincolo de propagandă și gesticulații, să vezi omul și nu imaginea care se încearcă a se crea.
    Dar este posibil.
    De exemplu, acum la Arad, avem doi-trei candidați care din acest punct de vedere sunt în regulă, este adevărat că acest lucru nu se vede în opțiunile preconizate ale alegătorilor.
    Nemaivorbind de faptul că tocmai v-am prezentat un independent la Arad. Singurul de altfel.
    Am intenția să-l prezint mai de aproape, sunt și eu curios cine este și ce gândește acest tânăr.

    +1 voturi
    +1
    -1
    • Primar va fi doar unul dintre candidați, la fel și președinte de CJ. În aceste condiții votarea unui candidat fără șanse este același lucru cu absența la vot sau cu anularea votului. Se pune astfel întrebarea: care sunt/vor fi primii clasați?
     Cele mai multe șanse le are Bibi.
     Cine urmează pe locurile 2 și 3? Este foarte important fiindcă cei care vor defectarea instrumentului de hoție al PDL:
     – absenteiștii
     – nehotărâții;
     – cei scârbiți de conducerea actuală;
     – simpatizanții celorlalte partide;
     – chiar și fanaticii de partid
     vor vota pe acela care i se opune lui Bibi-Falcă și are cele mai multe șanse. Este adevărat că trebuie văzut câți susținători USR-iști pot să-și dirijeze voturile spre Fifor și câți susținători PSD-iști pot să-l voteze pe Wiener?
     Oamenii ăștia, care pot fi mulți și pot să producă schimbarea în Arad nu știu cât sunt de importanți fiindcă nu conștientizează cifre estimative (nimeni nu știe nimic – situația sugerează un blat între cei 3 candidați) și nu știu pe cine să susțină astfel încât să se spargă buba pedelisto-liberală.
     Cât timp presa rămâne să impună ca temă principală în această campanie: cine este candidatul cel mai …(cumva, nu se știe cum)… și nu se impune rezolvarea problemei de bază: aveți de ales între stagnarea fălcisto-pedelistă și schimbare, transformă fiecare publicație – chiar și pe cele ce-și zic independente – într-un promotor al sărăciei, corupției, aroganței și imposturii portocalii (un portocaliu diluat cu o zamă lungă să semene cu galbenul).

     0 voturi
     +1
     -1

  Scrie un comentariu

  7 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.