marþi, 18 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Enola Day: Cine să reprezinte România, țara noastră: Simona, Angela, Codruța, Monica, Doina sau Gabi și cu Viorica?

  de Lajos Notaros | 14 iunie 2018, 9:46 AM | Opinii | Recomandările editorilor

  1

  Este cât se poate de cunoscută – oare? – tradiția reprezentării feminine a popoarelor, națiunilor sau, mai nou, a statelor moderne, în fond Europa tot ca femeie este reprezentată.

  În Franța, Marianne este numele feminin a republicii, reprezentat prin primăriile țării, a țării lor, să ne înțelegem, printr-un bust modelat periodic după o celebră și fumoasă franțuzoaică, de preferință artistă sau actriță.

  S-a început în 1964 cu Brigitte Bardot, din 2012 cea care ornează holurile primăriilor franțuzesti este Sophie Marceau, însă simbolul datează încă din anii Revoluției Franceze, vestitul tablou al lui Delacroix, Libertatea conducând poporul, un model pentru multe altele, fiind de fapt o alegorie în care Libertatea și Marianne reprezintă aceeași idee, fără să mai vorbim de Statuia Libertății dăruită de francezi tinerei republici a Statelor Unite.

  Tocmai pe acest model a creat C.D. Rosenthal România revoluționară sau România rupându-și cătușele pe Câmpia Libertății, alegorii romantice în care România ne apare în forma unor femei frumoase și puternice în posturi eroico-romantice.

  Evenimentele din ultimele zile ne oferă un apropo evident la această simbolistică, în fond chiar dacă în spate a fost și este mai mereu bărbatul rău și puternic al zilei, evenimentele declanșate odată cu mitingul PSD de sâmbăta trecută s-au concentrat și cristalizat în jurul unor românce foarte cunoscute, Simona Halep și Gabriela Firea înainte de toate.

  Dar n-o putem uita pe Laura Codruța Kövesi, persoana care a declanșat de fapt asaltul împotriva justiției condus de Dragnea în favoarea lui Dragnea, celebra soprană Angela Gheorghiu intrând pe scenă în final, dar cu atât mai dramatic, așa cum se întâmplă de obicei în marile opere.

  Victoria de la Roland Garros a micuței noastre tenismane a fost cireașa de pe tortul isteriei naționale regizate de Marele Alb din Teleorman.

  simona halep and her family things to know

  Este evident că Simona Halep nu are vocație eroică, nu este nici foarte romantică, fiind o tânără care și-a sacrificat câte ceva inclusiv din feminitate pentru a-și urmări visul de a deveni cea mai bună tenismană a lumii în ciuda condițiilor care o dezavantajează.

  Și a devenit.

  Muncitoare, serioasă și hotărâtă, în mod evident prezintă destule însușiri pentru a intra în concursul de Marianne româncă chiar dacă nu le are cu politica și nici actriță nu este.

  Concurența este însă mare, nemaivorbind de faptul că și Laura Codruța Kövesi a fost sportivă de performanță, chiar dacă – baschetul nefiind un sport unde o femeie poate să ajungă la celebritatea și banii din tenis – notorietatea ei s-a născut doar după ce s-a lăsat de sport și s-a apucat de justiție.

  Angela Gheorghiu este o supervedetă mondială în lumea operei, mult mai puțin cunoscută și recunoscută în țara ei, țara noastră, nu-i așa, țara manelelor și a lui Gigi Becali înaintea tuturor.

  14 2 1024x556 90931800

  De peste 20 de ani cântă pe marile scene ale lumii, fiind cunoscută pentru vocea ei unică și prezența scenică pe măsură. Angela mai este cunoscută și pentru felul ei de a fi, foarte voluntară și independentă, nu de puține ori intrând în conflict cu conducători de opere celebre sau regizori cu a căror concepție nu este de acord. Susține că asta i se trage, ca un fel de compensare, din ceaușism, acolo unde libertatea cuvântului și a opiniei erau de neconceput.

  A doua zi după umilirea din Arena Națională a Gabrielel Firea, acolo unde cei 20 000 de fani care o așteptau pe Simona Halep să le prezinte trofeul cucerit la Roland Garros au huiduit până când primărița generală a părăsit în grabă stadionul, Angela a postat un text în care se solidarizează cu Simona, mărturisind pățania ei de aceeași natură, cu aceeași primăriță, din toamna anului trecut.

  Gabi Firea – s-o numim așa, în fond și ea vine din sfera divertismentului, dacă Antena 3 poate fi considerat divertisment – a reacționat vehement la umilință, partidul pe care o reprezintă mergând până la falsificarea evenimentelor din stadion, susținând că oamenii au huiduit-o acolo și pe Simona, nu doar pe fosta speakeriță ajunsă în fruntea Bucureștiului.

  Pe Angela Gheorghiu a mânjit-o de asemenea ca la carte Gabi Firea în persoană, vorbind de onorariul uriaș plătit pentru concertul ei de primărie – uitând pe moment că prost nu este cel care cere, ci cel care dă – îndrugând ceva despre niște mail-uri personale între ea și soprană, în care artista i-ar fi cerut niște intervenții.

  Ajunși aici, să nu uităm: în spatele acestor gesticulații se află în continuare Laura Codruta Kövesi, prima femeie procuror general din România, cea care de peste zece ani se află în fruntea luptei anticorupție din țară, adică țara noastră, cum a ținut să-i sublinieze Simonei Gabi Firea.

  img 5591 laura codruta kovesi 1000x600 40940200

  Fără să mai vorbim că în spatele ei, a Codruței Kövesi, se află o altă femeie, numele ei devenind mai nou printre bărbații puternici ai patriei o adevărată sudalmă sau, vorba aia, un nume de femeie pe care când o auzi pomenit la crâșmă dai a lehamite din cap și din mâini.
  Este vorba de Monica Macovei, cea care a adus-o de la Sibiu și care a mai adus și alții, tineri și hotărăți, să schimbe fața justiției în România.

  monica macovei.iw4en76mtc 678x381

  Justiție care, să nu uităm nici asta, este reprezentată simbolic și tradițional tot ca femeie!

  Și dacă tot mergem înapoi în timp, trebuie s-o amintim aici și pe Doina Cornea, odihnească-se în pace, singura disidentă autentică și pe față din România lui Ceaușescu.

  646x404

  Trăgând linie, observăm cu mirare voioasă că am avea și noi femei destule cu care am putea ilustra republica românească postceausistă, adevărate femei care într-o țară, țara noastră, să nu uităm nicicând precizarea Gabrielei Firea, au făcut mult mai mult bine celorlalți – o altă denumire pentru țara noastră, mult mai exactă! – ca toți Ionii, Emilii, Traianii și Livienii la un loc.

  Sunt, desigur, și excepții, mai ales că aceste excepții, gen Gabi sau Viorica, sunt preferatele acestor bărbați care se cred puternici, dar sunt mai guralivi ca femeile de care râd imperturbabil, superiori și tâmpi, la discuțiile lor între bărbați, în fond dacă am renunța la femeile pomenite mai sus – și mai sunt si altele! – am rămâne cu Gigi Becali sau Ilie Năstase, bărbați adevărați, ce-i drept, dar pe care cu greu i-am putea vedea în formă de bust prin primăriile țării, ale țării noastre, să fie clar, reprezentând spiritul republicii românești.

  Mai precis, a republicii pe care ne-o dorim cu toții…

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  9 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.