Enola Day – Cine e calul care pregătește șah-matul în partida liber-schimbistă care se desfășoară acum sub ochii noștri?

  de Lajos Notaros | 19 august 2021, 8:03 AM | Opinii | Recomandările editorilor

  7

  Nu, n-ați nimerit-o, deși ați fost pe aproape.
  Nu e Gheorghe Falcă, chiar dacă îi place să se prezinte ca atare, vezi intervenția sa la alegerile liberale de la Timișoara. Da, acolo unde a secondat-o pe Alina Gorghiu și a mai declarat că dacă n-ar avea probleme de sănătate ar candida fără probleme la primăria Timișoarei.
  Recent a declarat că el nu ține cu nimeni, dar e bine că Florin Cîțu a făcut ce a făcut – adică încerca să țină, beat mort, o mașină pe drum în Iowa, SUA – acum 20 de ani, nu acum. Ca prim-ministru, adică. Păi, da, vă dați seama ce era dacă polițiștii ăia americani aflau că cel care le pică în brațe după ce deschid cu chiu cu vai portiera, este chiar prim-ministrul României, nu un student rocker oarecare din România.


  Mi-am permis să intru astăzi în politichia națională pornind de la pretenția omului nostru de la Bruscles, insinuate pe toate drumurile și căile de o bună vreme, de a fi unul dintre pionii de bază ai jocului politic care se desfășoară în România mai nou.
  Spun de pion, dar ar trebui să vorbesc de cal.
  Suntem cum ar veni pe tabla de șah a politicii românești din zilele noastre. Spun asta și pentru că știu că pe lângă bridge și cântatul la chitară lui Ludovic Orban îi place tare mult și acest joc, chiar dacă în ultima vreme se pare că îi cam lipsește inspirația la mutări.
  Vorbim deci de cal, piesa cea mai năstrușnică dintr-un joc de șah. Ia gândiți-vă, deși este în rândul doi, el este singurul de acolo care poate juca la deschidere fără să mute pionul. Nemaivorbind de faptul că schimbă culoarea la fiecare pas. Spun pentru cei mai puțin familiarizați: calul pornește de pe alb și ajunge pe negru mereu. Și invers. Nemaivorbind de faptul că este singura piesă care poate sări peste celelalte.
  Este evident că Domnul Orban nu și-a dat seama de pericolul pe care l-a reprezentat mutarea Alinei Gorghiu din 2016, atunci când aceasta l-a împins pe atunci căluțul șomer Florin Cîțu direct în Senatul României. Abia prin 2019 a început să înțeleagă, dar a fost prea târziu. Cîțu a devenit ministru de finanțe, iar după primul semn de slăbiciune i-a dat șah lui Orban.


  Pentru a înțelege gravitatea situației, iată câteva chestii pe care trebuie să le știm despre Florin Cîțu. Altele decât anii săi de studenție din SUA.
  Înainte de toate e bine de știut că cel mai bun prieten al său, încă din studenție, un cal în adevăratul sens al cuvântului, de fapt un armăsar pur-sânge, cum vom vedea, este Lucian Isar, fostul soț al Alinei Gorghiu. După terminarea studiilor amândoi au lucrat în domeniul bancar, ajungând în funcții de conducere, la Bancpost, Isar și la ING, Cîțu. După criza din 2008 amândoi au cam fost îndepărtați din elita sistemului bancar românesc, bănuiți – presa a prezentat pe larg – că ar fi fost printre cei care au speculat la devalorizarea leului. De altfel Isar, actualmente, trimis de ministrul de finanțe Cîțu, reprezintă România la BERD și este implicat într-o anchetă internă pentru comportament neloial. Între timp a devenit și consilierul prim-ministrului Cîțu în probleme europene.
  Isar a fost patru luni ministru în guvernul USL condus de Victor Ponta. A fost îndepărtat, zice Ponta, fiindcă avea un comportament cam neprincipial privind comisioanele. Tot cam pe atunci s-a întâlnit Domnul Isar cu Alina Gorghiu, oarecum plictisită de Bogdan Olteanu. Problema era că Domnul Isar era căsătorit cu o doamnă româncă cu nume unguresc, Krisztina, parcă. Dar iubirea nu cunoaște opreliști, el a divorțat după ce i-a făcut în treacăt o fetiță Krisztinei, unindu-și destinele cu cele ale Alinei.


  Nici această căsnicie nu a durat mult, dar s-a lăsat cu doi copii, Noah și Amon și cu un partaj pe averea comună de un milion și jumătate în euro. Dar chiar dacă nu a durat decât vreo patru ani a fost destul ca Domnul Cîțu să ajungă senator PNL, iar Domnul Isar să-și urmărească mai departe visul de a deveni guvernatorul Băncii Naționale. Este o dorință mai veche, remarcată și asta de presă la vremea ei, nemaivorbind de faptul că Domnul Isar, bancher de frunte, cu masterate peste tot, inclusiv la Oxford, a terminat și Colegiul Național de Apărare, iar în plus, să se știe o treabă, și Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”. Înainte ca Domnul Coldea să ajungă conferențiar acolo.
  Ultima mutare a căluțului Cîțu, numirea fostului pesedist Vîlceanu ministru de finanțe fără aprobarea președintelui PNL – cel care încă este Orban –, arată clar în ce direcție se îndreaptă partida care se va termina cu Congresul din 25 septembrie: eliminarea tuturor celor care vin din vechiul PNL – Orban este cel mai vechi penelist activ – înlocuirea lor cu noua generație de activiști care nu au convingeri, ci doar interese.


  Este vorba de un specimen de politician născut, crescut la școala lui Băsescu – noul ministru de finanțe tot din PDL vine – machiavelic, venal și demagog, o alternativă considerată viabilă pe dreapta la demagogia de stânga a PSD-ului.
  Dacă jocul final va însemna, așa cum arată toate evoluțiile de până acum, șah-mat la Orban, se termină și cu ultimul politician român de viță-veche, scena, pardon, tabla fiind preluată de noua generație de cai, nebuni și alți ofițeri care nu mai au nevoie de pioni doar de ei între ei.
  Isărescu va fi înlocuit în cele din urmă cu calul cel negru și traian, Isar, ceea ce va turna în beton și fundamentul economic a noii specii, iar Domnul Falcă, în șapcă sau fără, dar cu ochelarii de soare pe nas, va putea râde semnificativ aici la Arad: vezi, nu m-ați crezut, eu v-am spus de la început…

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. La scurta vreme dupa ’89 am inteles ca PNTCD si PNL deranjeaza major FSN. Ma intrebam cum vor salva aparentele si cum vor anihila aceste partide. M-am lamurit partial destul de repede dupa ce PNTCD a fost anihilat din interior. Ma intrebam cind urmeaza PNL si cum. Am vazut toti pasii si ma intrebam cind vine lovitura de gratie pentru PNL. Se pare ca a venit vremea si in fine FSN controleaza totul prin PSD si PDL, admitind ca da bine existenta unui partid ultra nationalist, a unuia political correctness care da bine la EU si unuia care reprezinta minoritatea cea mai numeroasa ca nu au incotro. Pentru mine speranta unei clase politice reformatoare a disparut si mi-a intarit convingerea ca ne normalizam doar dupa 50 de ani biblici, sau acelasi lucru, teoria pendulului care daca a parcurs 50 si ceva de ani dus ii trebuie aceiasi pentru intors de unde a plecat. Pentru mine e dezolant.

   +2 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  8 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.