joi, 28 martie, 2024

Special Arad Logo

    Enola Day – Cetățeni sau netizeni? (1)

    de Lajos Notaros | 3 noiembrie 2022, 7:30 AM | Opinii | Recomandările editorilor

    5

    (foto: SHVETS production / pexels.com)

    Deși trecut de prima tinerețe, am avut noroc atunci când lumea virtuală, astăzi prezentă în viața fiecăruia dintre noi, printr-un telefon deștept, tabletă sau laptop, a început asaltul asupra lumii reale.

    Prin ’90-’91 am cumpărat primele calculatoare la redacția Jelen, înlocuind mașinile de scris, printre care una era un Underwood de prin 1900 și ceva. Prin ’94 am pornit, împreună, desigur, cu alții, studioul local de TV Intersat, în care de la început am folosit calculatoare pentru controlul emisiunii.

    Cu această ocazie am cunoscut primul „netizen”, în forma sa primară de „nerd” al tehnicii de calcul. Întâmplător mi-a fost elev, aveam deci o relație cât se poate de informală, l-am putut observa în voie cum își subordona întreaga sa viață – chiar și cea intimă – tehnicii de calcul, cum își lua prânzul stând în fața calculatorului, cu ochii pe ecran în timp ce iubita îi punea îmbucăturile în gură.

    original typewriter

    În ’96 am fost părtaș la pornirea primului serviciu de internet la Arad, Internextul fiind prima firmă particulară de aici care oferea – pe atunci prin telefon fix – conexiunea la W.W.W, adică World Wide Web. La forma ei primară desigur, o rețea care nu prevestea încă nimic rău, dimpotrivă, își etala doar avantajele.

    În 1997 am fost în echipa care a pornit Observatorul arădean, prima redacție complet computerizată din Arad și probabil printre primele din țară, rețeaua de calculatoare a redacției fiind desigur legată la Internet tocmai datorită firmei amintite mai înainte. Fără să mai spun că toate acestea au fost „lucrate” de tânărul „nerd” pe care l-am prezentat în fugă și frugal, luând prânzul cu ajutorul iubitei sale.

    Turn Your Old Computer Into Modern
    Foto: electronics-online.ro

    Restul se știe, după 2000 lucrurile s-au accelerat, calculatoarele au devenit din ce în ce mai mici, ajungând ca mai nou, prin forma lor de telefon, să încapă până și în buzunarul de la cămașă.

    De ce am povestit toate astea?

    Nici vorbă aici de epatare, dimpotrivă: doresc doar să subliniez faptul că deși sunt un om care și-a trăit jumătate din viață în lumea fără calculatoare și internet, am avut șansa să intru în cea a rețelelor virtuale oarecum simplu și firesc, având și posibilitatea să pot compara din mers cele două, respectiv să judec lumea noastră cea de azi, creată prin împreunarea dintre cele două.

    Să mă explic nițel, mai ales privind termenii mai puțin uzuali pe care i-am folosit mai sus.

    Cu cel din titlu e chiar simplu, e folosit în lumea de limbă engleză – de unde ne-a venit toată această lume virtuală, primul mesaj digital fiind transmis între două localități americane în octombrie 1969 – cam de jumătate de secol și denumește omul care prin mutarea cu arme și bagaje pe net a devenit „netățean”, nu doar un simplu cetățean.

    pexels kindel media 7770566
    Foto: Kindel Media / pexels.com

    Cu nerd-ul e mai greu, româna îl traduce „tocilar”, foarte departe de înțelesul original din engleză. Poate capsoman ar fi mai nimerit.

    Indică preocuparea intelectuală care minimalizează tot restul, nerd-ul fiind prin excelență „deșteptul” preocupat doar de tehnologia digitală, trăind efectiv în lumea virtuală și judecând lumea reală de acolo fără să fi avut vreodată șansa să vadă cum e să trăiești, mai precis cum a fost când ai trăit doar acolo. Nu mai intru și în alte amănunte, cert este că nerd-ul este preponderent alb sau asiatic și foarte rar de culoare sau latino.

    Dar de ce este important să le știm pe astea, să ne batem capul cu aceste forme de existență?

    www
    Foto: bizflycloud.vn

    Ca să ne înțelegem, simplu spus. Mai pe larg ca să înțelegem lumea care se formează în jurul nostru și să ne înțelegem și pe noi în această lume în accelerată schimbare. Da, nu mai avem timp, ne cheamă telefonul sau laptopul, ecranul înlocuiește realitatea fizică, dar înlocuiește și trăirea reală a sentimentelor, emoțiilor, trăirea reală în general.

    Nu mai suntem simpli cetățeni, am devenit „netățeni” care trăiesc și judecă totul din fața ecranului cu degetele pe tastatură, fără să mai realizeze ce înseamnă un contact direct nederanjat de obiecte intruzive. O discuție pe temă dată, fără grabă și referințe care nu au nicio treabă cu discuția în sine.

    Și care-i baiul cu asta?

    Niciun bai, am putea spune, dacă devenim conștienți de limitele virtualului și nu ne lăsăm absorbiți total. Dacă nu ne ascundem după identități virtuale ca să spunem lucruri pe care fizic, direct și real nu avem curajul să le spunem. Să înlocuim realitatea cu imaginea ei, postând la nesfârșit fotografii despre noi și despre ceilalți care nu au nicio legătură cu noi și nici cu ceilalți. Să devenim, adică, din cetățeni adevărați, niște „netățeni” care știu tot, au auzit de toate și de aceea în loc să intre în acțiune dau sfaturi și râd de cei care nu gândesc și simt ca ei.

    Realitatea virtuală este cea a posibilităților infinite, pe când cea reală, viața fiecăruia dintre noi în parte, își are limite clare și simple. În momentul în care confundăm cele două și nu le trăim ca fiind cel mult complementare intrăm în nedeterminat și nejudecabil, deschizând o cutie a Pandorei despre care voi vorbi săptămâna viitoare.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Lumea virtuala este la fel de reala ca si cea fizica. Ralitatea noastra este construita social din interactiuni fizice dar si din idei, concepte, iluzii, prejudecati. Nu putem trai decat complementar aceste lumi reale, nimeni nu traieste izolat in spatiul virtual (care nu este ireal).

      0 voturi
      +1
      -1
      • Trebuie să vă contrazic, fără să cobor în adâncimi (sau să urc la înălțimi?) metafizice.
        Dacă nu facem diferența între realitatea care poate fi simțită prin miros, gust, prin atingere și chiar prin consumare și lumea virtuală care ni se înfățișează doar ca sunet și lumină, riscăm să pierdem esențialul.
        Doar atât: din ”realitatea” virtuală nu putem mușca, ceea ce înseamnă că nici să trăim în ea nu putem…Din acest punct de vedere aveți dreptate cu imposibilitatea de a trăi doar în realitatea virtuală, însă asta nu schimbă ”realitatea” că foarte mulți cred că este posibil și se comportă ca atare.
        Se iluzionează, cum ar veni, ceea ce e perfect de înțeles din moment ce această realitate față de cea fizică este o iluzie…

        0 voturi
        +1
        -1

    Scrie un comentariu

    1 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.